Putin’in uzun masası

Vitra

New member
Putin’in uzun masası Bilenler için şaşırtan olmadı natürel. Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in bu cins davranışları var işte. İkili görüşme biter bitmez, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u masada tek başına bırakıp süratle uzaklaşması ondan beklenebilecek bir tutum. yıllar evvel de, 2007 miydi?, Moskova’yı ziyareti sırasında, köpeklerden epey korktuğu bilinen Almanya Başbakanı Angela Merkel’i labrador cinsi Koni isimli köpeğiyle birlikte karşılamıştı. Seviyor bu biçimde yapmayı.

Rus önder, “klasik diplomasi” lisanına fazla bel bağlayanlardan değil. Bildirilerini söz etmek için kendine ilişkin bir “diplomatik vücut dili”ne sahip. Bunu ben uydurmuyorum natürel, var bu biçimde bir kavram. şahsi jestlerden ibaret vücut lisanı, kanıların, niyetlerin, hislerin yüz sözleriyle, ses tonunun yüksekliği ya da düşüklüğüyle iletildiği sessiz bildiriler demek aslında. Toplumsal psikolojide Kinetik İrtibat deniyor buna.

Diplomasi lisanı yetmeyince

Pek bir kibirli batılı başkanlara aldığı bu tavırlar çoğumuz üzere benim de hoşuma gidiyor fakat dünya siyasetinde kıymetli bir aktör olan, Sovyet tecrübesine de sahip sağlam bir diplomasisi bulunan Rusya üzere bir ülkenin önderinin buna niye gereksinim duyduğunu da alışılmış ki merak ediyorum. Rusya’da Putin’in başkanlık ettiği kişiselleştirilmiş bir otoriter sistem var. Bu sistem(ler)de tüm yetkiyi elinde tutan Başkan’ın “diplomasi dışı” her tavrı, her kelamı anında “devlet uygulaması” haline gelebilir. Macron’u, toplantıda, adeta “konuşma güzelce zorlaşsın” diye upuzun bir masanın başka ucuna oturtmak, görüşme sonunda da konuğunu orada bırakıp süratle uzaklaşmak, Moskova ile Kiev içindeki meselelere burnunu sokan Macron’u yok saymak olağan olarak. Düşününce, Putin’in bu biçimde yapmasında haklılık hissesi var demedim değil. Zira Fransa da NATO lehine bir tahlilden yana aslında. Bu tarafta telkinleri var Rusya’ya. Rusya, Fransa dahil NATO/Avrupa ülkelerine sorunun kaynağı olarak baktığını, onlardan gelecek tahlillere de güvenmediğini “diplomatik dille” söz etmişti. Kâfi olmadığını bir de şu “masa” olayıyla anlamış olduk.

İşin uzmanları Vücut Dili’nin bilhassa iki çeşidinin öne çıktığını söylerler. Biri, kişinin kendisini taarruzlara karşı muhafaza maksatlı Defansif Vücut Lisanı, oburu de diğerlerine hükmetme içerikli Baskın Vücut Lisanı. Putin’de ikisi de var. Üstü çıplak pozlarını, at üzerindeki fotoğraflarını, judo yaparken manzaralarını Defansif Vücut Dili’ne örnek gösterirler. Merkel’i köpekle karşılamak, Macron’u upuzun masanın bir ucuna oturtmak da ikincisine örnektir.

Geri adım atıyor..ama

Bu tavırları aldıktan daha sonra, geri adımları da dikkat cazip Putin’in. Kolay özür dilediğine bakınca “amaç hasıl olduktan” daha sonrasını pek önemsemediğini anlıyoruz. Zira kuvvetli özürler değil diledikleri. Örneğin Merkel’i köpekle korkuttuktan daha sonra bir Alman gazetesine verdiği demeçte “Onun için hoş bir şey yapmak istedim. Köpekleri sevmediğini öğrendiğimde doğal ki özür diledim” demişti. halbuki dünyanın tüm istihbarat servisleri ile protokolü Merkel’in 1995’de kendisine saldırdıkları için köpeklerden önemli olarak korktuğunu bilir.

Bu sıradan bir olay değildi. Putin’in dünyanın en maço siyasetçilerinden biri olduğu biliniyor. Merkel’e takındığı halin bir “erkeklik” gösterisi olduğu söylenmişti o sıralar. Gerçekten Merkel de Alman basınına “niçin bunu yapmak zorunda olduğunu anlıyorum. Erkek olduğunu kanıtlamak istiyor. Kendi zayıflığından korkuyor” kelamlarıyla değerlendirmede bulunmuştu.

Evet, Putin son derece maço bir devlet adamı. Gürcistan – Rusya içinde beş gün süren savaş sırasında bu biçimde Başbakan olan Putin’in, bir daha bir Fransız Başkan’a, Nicholas Sarkozy‘ye, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Şaakaşvili‘yi kast ederek “onu testislerinden asacağını” dediğini de anımsayalım. olağan olarak bu söylemiş olduğini yapacağı yoktu lakin o devirde de bölgeye burnunu sokmaya çalışan Fransa’ya yönelik bir maço öfkesinin dışavurumuydu o.

Bu tavırları olağan olarak dikkat çekiyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 2008’de yaptığı saklı bir araştırmada Putin’in “belirleyici özelliğinin” otizm olduğunu argüman etti. Raporda, Putin’in saatlerce süren manzaralarının incelenmesi kararı “Rusya Devlet Lideri’nin nörolojik bir anormallik taşıdığı, Asperger Sendromu olarak tanımlanan, tüm kararlarını etkileyen bir otistik bozukluğa sahip olduğu” ileri sürülüyordu.

Dünya başkanlarının profillerini inceleyip bu tıp sonuçlar çıkarmada uzman da olsa CIA’ya elbette prestij ediyor değilim fakat Putin’in, kendi ülkesinin kültürel kodlarını yansıtan davranışlarını inceleme konusu yaptıracak kadar rahat davranıyor oluşuna da, tek erkeklerin özelliği bulunmasına karşın, mana veremiyorum.

Macron’a, birfazlaca niçinden ötürü sempatik bakanlardan değilim. Lakin Rusya aslına bakarsanız kuvvetli bir ülke, “diplomatik nezaket kuralları” ortasında konuğunu ağırlasa, söyleyeceklerini, bence dünyanın en usta diplomatlarından biri olan, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov aracılığıyla iletse daha uygun olurdu. Fransız’ın, batının ağzına sakız olmanın ne alemi var.

Üstelik Putin, masada konuk aşağılayarak, “eeeeey Avrupa”, “eeeey Fransa” diyerek maçolukla dış siyaset yapılmayacağını bilmiyor mu?

Bilmiyorsa söylesin. Örnekleriyle gösteririz…