Pervin Buldan: Bayanların muvaffakiyetini hazmedemeyen bulanık bir zihin

Vitra

New member
Pervin Buldan: Bayanların muvaffakiyetini hazmedemeyen bulanık bir zihin HDP Eş Genel Lideri Pervin Buldan, partisinin TBMM’deki küme toplantısında konuşmasının bir kısmını Altın Portakal Sinema Festivali’nin ödül merasiminde En Âlâ Bayan Oyuncu mükafatını kazanan Nihal Yalçın ile mükafatı kendisine veren Tamer Karadağlı içindeki tartışmaya ayırdı. Buldan, “Ödül merasiminde haddini aşan bir erkek zat, bayanların muvaffakiyetini hazmedemeyen bulanık bir zihin, sevgili Yalçın’a saygısızlık yaptı. Yetinmedi, ‘Demirtaş hür bırakılmalı’ dediği için sevgili Yalçın’ı maksat göstermeye devam etti. Bu ırkçı, bu bayan düşmanı hadsiz zihniyeti şiddetle kınıyorum. Yalnızca bununla da sonlu kalmadı. Benim de Sayın Yalçın’a sahip çıktığımı söz etti. Evet sahip çıkıyorum. Biz Yalçın ve Yalçın üzere sesi kesilmek istenen bütün bayanların yanındayız, yanında olmaya da devam edeceğiz. Bu da sana kapak olsun” dedi.

Atık kağıt çalışanlarının depoları basılarak gereçlerine el konulması hakkında da açıklama yapan Buldan, “İktidar, katı atık toplama işini yandaş şirketlere devrederek bu alanı yeni bir rant alanına çevirmenin hazırlığını yapmaktadır. Mafya üzere kağıt çalışanlarının ekmeğine çökmeye çalışıyorlar. Neymiş? Haksız kar varmış. Haksız karın da haksız zenginleşmenin de daniskası sizin iktidarınızda var. Kurduğunuz üç kağıt iktisadı ile ülkeyi soyup soğana çeviren kağıt toplayıcıları değildir. Yurt dışına para kaçıran yandaşlara bakarsanız haksız kar sağlayanların kimler olduğunu çok yeterli görürsünüz” tabirini kullandı.

Buldan’ın konuşmasından satır başları şöyleki:

10 Ekim, yaşadığımız derin acının 6’ıncı yıl dönümüydü. Buradan 103 canımızı bir defa daha hürmetle ve minnetle anıyorum. bir daha Suruç Katliamında ömrünü kaybeden 34 canımızı da hürmetle ve minnetle anıyorum. 10 Ekim Derneği’nden ve Suruç Aileleri İnisiyatifinden arkadaşlarımız burada, bir defa daha kendilerine güzel geldiniz diyorum. 10 Ekim’i unutmadık, unutturmayacağız. 103 insanın yüzündeki hoş gülüşü ve bizlere emanet ettikleri barış düşünü da unutmadık, unutmayacağız. Alışılmış ki halklarımızın yazını kışa çevirenleri de unutmadık, unutmayacağız.

Göz bakılırsa bakılırsa gelen bu katliam, bu topraklardaki barış ve tahlil arayışına karşı yapılan bir ataktı. Suruç ve 10 Ekim katliamları, 2015 karanlığında, seçim ayarlı kaos planı için yollara döşenen taşlardan yalnızca biriydi. Katliamın ardındakileri fazlaca düzgün tanıyoruz.

‘Suruç Davasında sorumluluğu ailelerin üzerine yıkma gayreti var’

Suruç Davasında da görüyoruz, mahkeme heyetinin tavrı bir bütün olarak Suruç Katliamının sorumlularını yargılamaktan uzaktır. Sorumluluğu ailelerin üzerine yıkma tavrı vardır. Davanın duruşması 22 Ekim’de Urfa’da bir defa daha görülecek. Bir defa daha demokratik kamuoyunu bu davayı şimdiden sahiplenmeye çağırıyorum. Kobani Davasında sanık durumunda olanların, HDP’yi sanık yapma gayretlerinin altında yatan sebebi çok uygun biliyoruz.

‘İktidar, katı atık işçilerinin ekmeğine açıkça göz dikti’

Tıpkı Geri Dönüşüm Emekçileri Derneği Lideri Sevgili Ali Mendillioğlu’nun dediği üzere bu “İnsanlar çöpten kurtulmanın uğraşını veriyor, çöpe sahip çıkmanın değil”. Kâğıt toplama alanında ne yaşanıyor, neler yaşanıyor, asıl sorun nedir ben size anlatayım. İktidar, katı atık toplama işini yandaş şirketlere devrederek bu alanı yeni bir rant alanına çevirmenin hazırlığını yapmaktadır. İktidar, hiç bir toplumsal teminat olmadan günde 12 saatten çok çalışarak epeyce cüzi bir yararla çöpten geçinen kâğıt personellerinin ekmeğine açıkça göz dikmiş durumdadır. Personelleri işsiz ve ekmeksiz bırakma siyasetidir bunun ismi ve iktidar tam da bunu yapmaktadır.

Yapılması gereken katı atık toplayıcılarının çalışma şartlarının düzeltilmesi ve teminatlı hale getirilmesidir halbuki toplumsal devletin yapması gereken bu işçilerin çalışma şartlarını düzeltmek, katı atık toplayıcılığını garantili iş kapsamına almaktır. Bu işçilerin toplumsal haklarının tanınmasıdır. Lakin görüyoruz ki otellere, tesislere çöken mafya nizamı bunlara da ilham vermiş olacak ki, mafya üzere kâğıt emekçilerinin ekmeğine çökmeye çalışmaktadırlar. Neymiş efendim? Haksız kar varmış! Haksız yararın da haksız zenginleşmenin de daniskası sizin iktidarınızda vardır. Kurduğunuz üçkâğıt iktisadıyla ülkeyi soyup soğana çeviren sizin iktidarınızdır. Kâğıt toplayıcıları değildir bu tertibi kurmaya ve sağlamaya çalışan. Yurt dışına para kaçıran yandaşlarınıza bakarsanız haksız çıkar sağlayanların kimler olduğunu çok düzgün görürsünüz. İkişer maaş alan bürokratlarınıza, bakanlığına fahiş fiyatta dezenfektan satan bakanınıza, ihale takipçilerinize bakarsanız şayet haksız kar sağlayanları görür ve tanırsınız. Zira siz de bunlara ortaksınız.

‘Kağıt toplayıcıları bu ülkenin onurudur, yüz akıdır’

Ülkenin bütün kaynağının birkaç yandaş şirkete aktığı, her yıl yasal düzenlemelerle vergi borçlarının silindiği, yolsuzluğun, talanın, rantın, hırsızlığın bir idare biçimi haline geldiği bu ülkede kâğıt toplayıcıları bu ülkenin onurudur, yüz akıdır. Zira onlar çalmıyorlar, zira onlar alın teriyle, emekleriyle kazanmaya çalışıyorlar. Ankara’dan geri dönüşüm çalışanları ortamızda, kendilerine beğenilen geldiniz diyorum.

‘Pandora’da Çalık var, Cengiz var, Rönesans var, Demirören var ve hepsinin ardında AKP var’

Pandora Evraklarında de açığa çıktı; milyon dolarları yurtdışına kaçıranlar bu iktidarın yandaşlarıdır. Milyon dolarların istiflendiği ayakkabı kutularından Pandora’nın kutusuna geldiler. Evet, kutu açılmaktadır. Ayakkabı kutuları nasıl açıldıysa, Pandora’nın kutusu da yavaş yavaş açılıyor. Daha da açılacak ve gerçekler bir bir ortaya saçılacaktır. Kimler var? Saray’ı yapan Rönesans Holding de var, Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolar krediyi ödeyip ödemediği aşikâr olmayan Demirören de var, Türkiye’yi tarumar eden Cengiz Holding de var, Çalık kümesi da var. Var da var… En değerlisi ne biliyor musunuz? Hepsinin ardında da AKP iktidarı var. Enteresan olan da bu.

‘Bunlar yerli ve ulusal vergi kaçakçılarıdır’

Bunlar 19 yıllık iktidarları boyunca yolsuzlukta adeta Rönesans yaptılar. Yolsuzluk çağını açtılar. Bir de vergi kaçıranları “hayırsever iş adamı” ilan ediyorlar. Minareye kılıf bulmuşlar ve uydurmuşlar. Vergi kaçıranlar hayırsever, barınmak için yurt talep eden öğrenciler, hakkını arayan yurttaşlar ise terörist, o denli mi? Kimin ne olduğu hayli açık ortadadır. Fazla kelama gerek yoktur. Yerli ve ulusal vergi kaçakçılarının kaçırdığı her bir kuruş vergi, bu ülke beşerinin alın terinden, emeğinden, sofrasından, yetimin hakkından çalınmaktadır. 90’larda banker soygunları vardı. Artık ise vergi kaçakçıları soygunu vardır. İşte AKP’nin ülkeyi nereden nereye getirdiği fazlaca açık ortadadır.

‘Gerçek halk sana sandıkta cezanı verdiğinde bakılırsaceksin’

Ne diyor AKP Genel Lideri? Çalışanlar güya fiyatlarından memnunmuş! Soruyoruz: Hangi çalışanlar? Saraydaki, etrafınızdaki çifter maaşlı çalışanlar mı? Doğal ki bunlar mutludur, hayatlarından ve aldıklarından. bir daha “sistemden halk memnun” diyor. Hangi halk diye sormak istiyoruz? Saraydakileri halk olarak görüyorsan bu biçimde sıkıntı yok doğal. Görmeye devam et. Lakin gerçek halkı da seçimlerde sandık başında cezanı verdiğinde nazaranceksin. Bunu unutma!

‘Tıkır tıkır işleyen sizin talan sisteminiz, akçeli işlerinizdir’

Markete gidiyor, halkın aklıyla alay edercesine fiyatlar çok uygun diyor. Cebinde Saray bütçesiyle değil de minimum fiyatla her gün markete git bakalım fiyatlar uygun mudur değil midir, yarattığın tabloyu görürüsün. İktisat çökmüş durumdadır. Çıkmış bir de “sistem tıkır tıkır işliyor” diyor. İşleyen sistemin ne olduğu epeyce bir biçimde ortadadır. Talan düzeninizdir tıkır tıkır işleyen. Usulsüzlükleriniz, akçeli işlerinizdir tıkır tıkır işleyen. Yurt dışına para kaçırma faaliyetidir tıkır tıkır işleyen. Otomatiğe bağlanan zamlardır, vergi artışlarıdır tıkır tıkır işleyen. Yandaşlara dağıttığınız kamu ihaleleridir, haksız zenginleşmedir, liyakatsız atamalardır, israf ekonomisidir tıkır tıkır işleyen. Bir de yolsuzlukları gizleyen kumpas yargısıdır tıkır tıkır işleyen. İşte tek adam rejimi budur sevgili arkadaşlar!

Kendilerine tıkır tıkır işleyen sistem kurdular, halka ise enkaz bıraktılar. Halk çaresizlik içerisinde artan fiyatlar ve artırımlar karşısında hayatta kalma gayreti vermektedir. Vicdansız ve zalim bir iktidarın zulmü her gün sokaklarda karşımıza çıkmaktadır. Geçenlerde manzaraları yansıdı, AKP’li Kağıthane Belediyesi zabıtaları bir seyyar satıcıya hunharca saldırdı, linç etmeye kalktı. Seyyar satıcılara yönelik misal uygulamalar İzmir’de de yaşanmaktadır. Alınteriyle ekmeğini kazanan insanlara saldıracak kadar bunların gözü döndüğünü görüyoruz. Tıpkı Soma’da maden emekçisinin başına atılan tekme üzere. Bu iktidarın helaliyle rızkını kazanmaya çalışan beşerlerle sorunu olduğunu biliyoruz. Zira bunlar haramilerin iktidarıdır!

‘Yalanlarınız o denli arttı ki kuyruk buradan ta Avrupa’ya kadar uzandı’

Bakın minimum fiyat, açlık hududu olmuş. İşsizlik oranları almış başını gitmiş, Dolar neredeyse yüzde 10 barajı sonuna dayanmış! Elektrik, doğalgaz artırımları niçiniyle halkı kara bir kış bekliyor. Hal bu biçimdeyken hiç utanmadan, sıkılmadan halk sistemden mutlu diyebiliyorlar. Güya Avrupa’da kuyruklar varmış, halk yiyecek bulamıyormuş! Evet, doğrudur, ortada bir kuyruk var. Lakin bu kuyruk yiyecek kuyruğu değildir. Bu kuyruk, palavra kuyruğudur. Yalanlarınız o denli arttı ki, kuyruk buradan ta Avrupa’ya kadar uzandı gitti. Yazıklar olsun size, yazıklar olsun!

‘Öğrencilere terörist diyecek kadar gözleri dönmüş bunların’

Bu kadar palavrası, halkı bu kadar sefalet içine sürüklemeyi kendinize bir siyaset haline getirdiniz. Size bir defa daha yazıklar olsun! Açlık bu ülkede, sefalet bu ülkede, çöpten ekmek toplayan beşerler bu ülkede, işsizlikten intiharlar bu ülkede lakin çıkmışlar insanların gözünün içine baka baka cam ekranlarından her gün palavra söylüyorlar. Sizin ne bu dünyada ne de öbür dünyada yatacak yeriniz kalmamıştır. İnsanları ekmeksiz, aşsız ve işsiz bırakırken, öğrencileri de yurtsuz bıraktılar. Yurt için gece gündüz sokaklarda yatan öğrencilere terörist diyecek, onları gözaltına aldıracak kadar zıvanadan çıkmış bir iktidar var. Yetmiyor kayyıma karşı direnen Boğaziçili öğrencilere saldırıyorlar, tutukluyorlar. Yetmiyor, Boğaziçi yerleşkesini ranta açmanın plan projesini yürütüyorlar. Evet, bu iktidarın eğitimle bir sorunu vardır. Öğrenciyle sorunu vardır. Akademiyle bir sorunu vardır. Bilimle sorunu var. Bunların hepsini biliyoruz.

‘Yandaş şirketinizin kaçırdığı vergi ile 80 bin öğrenciye yurt yapılabilirdi’

Yazlık, kışlık saraylar yapacağınıza yurt yapsaydınız. Yandaş şirketiniz Rönesans’ın yurt dışına kaçırdığı vergi 210 milyon dolardır. Yalnızca bu parayla bile 80 bin öğrenciyi barındıracak yurt yapılabilirdi. niye yapmadınız? Dedim ya bunların öğrencilerle sıkıntıları var. Ancak öğrencilerin de işçi halkın da sizin çürük sisteminizle sorunu var. Ve bu sorun da birinci seçimde kalıcı bir formda çözülecektir. Bundan hiç kimsenin kuşkusu ve korkusu olmasın.

‘İnsanlar sizi koltuksuz bırakacak’

Hiç merak etmeyin yurtsuz bıraktığınız öğrenciler, işsiz bıraktığınız milyonlarca genç, umutsuz bıraktığınız beşerler da sizi koltuksuz bırakacak, iktidardan gönderecektir. Ekmeğine, aşına göz diktiğiniz geri dönüşüm çalışanları, sandık geldiğinde sizi tabana o denli bir gönderecektir ki tekrar dönüşünüz asla ve asla olmayacaktır. Ve o gün süratle yaklaşmaktadır.

‘Halk iş diyor, aş diyor, bunlar savaş diyor’

Bunu nereden anlıyoruz? Güç kaybettikçe savaşa sarılan bir iktidar var. “Suriye’de gerekeni yapacağız” diyerek bir daha savaş çığırtkanlığına başladılar. Bu iktidar, her milletlerarası arenada itilip kakıldığında pazarlık gücü elde etmek için savaşa sarılmakta, zoraki muhataplık tesis etmeye çalışmaktadır. İktisat çökmüş, iktidar savaş diyor. Halk seçim diyor, iktidar savaş diyor. Halk geçim diyor, bunlar savaş diyor.

‘Kadın katilleri korunurken, bayan sanatkarlara dava açılıyor’

Bizler toplumsal cinsiyet eşitliğini toplumun her kademesine uygulamak için çaba vereduralım iktidar ise hanımın ismini silmek için yargısıyla, medyasıyla, linççi güruhu ile dört bir koldan kazanımlarımıza çentik açmaya çalışmaktadır. Bildiğiniz üzere 18 yaşındaki İpek Er’e nitelikli cinsel hücumda bulunan fail, erkek yargı yardımıyla serbestçe dolaşmaktadır. Pekala, kime dava açılmakta, ceza verilmektedir? Sevgili Ezgi Mola, Sevgili Farah Zeynep Abdullah üzere sanatkarlar hakkında tabir özgürlüğü haklarını kullanarak, bayanların intihara sürüklendiği, faillerin cezasızlıkla ödüllendirildiği bir ülke istemediklerini söylemiş oldukleri için davalar açılmaktadır. Bu davalarla bütün bayanlar tehdit edilmektedir.

‘Çocuk istismarcılar “rıza var” denilerek beraat ettiriliyor’

Bayan katillerini koruyanlar; tecavüzcüleri, istismarcıları hür bırakanlar, cezasızlık siyasetini besleyenler gerçeği haykıran bayanları susturmaya ve şiddeti yasallaştırmaya çalışmaktadır. Bunları görüyor ve şahit oluyoruz. Bayana karşı cürüm işleyenlere “3-5 ay yatarım çıkarım” garantisini veren bu iktidarın yargısıdır. Konya’da bir tarikat üyesi, çocuklara cinsel istismarda bulunduğu için 62 yıl ceza almasına karşın Yargıtay’ın ‘mağdurların isteği var’ sebebi öne sürülerek beraat ettirilmiştir. Öbür bir cezasızlık meselai de Suriyeli bir çocuk istismarcısının Suriye kanunları temel alınarak beraat ettirilmesinde görüyoruz. Bunlar üzere onlarca örnek yaşanmaktadır.

‘Kadınlar sizden korkmaz lakin siz bayanlardan korkun, iktidarınızın sonunu bayanlar getirecek’

İstanbul Mukavelesinden çıkma sonucunın alınmasından daha sonrasında, bayanlara ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar olaylarının katlanarak arttığı fazlaca net olarak görülmektedir. İstanbul Kontratını kaldıran erkek iktidar, bayanları yok saymaya kararlı gözüktüğünü bir kere daha görüyoruz. Ama şunu unutuyorlar bayan uğraşı nerelerden nerelere geldi; büyük kazanımlar elde ettik ve bundan vazgeçecek değiliz. Onlar kararlıysa bizler de sonuna kadar bu çabayı yürütmeye kararlıyız. Gözdağlarınız, tehditleriniz, cezalarınız vız gelir tırıs masraf. Bayanlar sizden korkmaz. Lakin siz bayanlardan korkun. Zira iktidarınızın sonunu bayanlar getirecektir.

‘Başak Demirtaş’a yönelik aşağılık taarruzlar açık bir nefret suçudur’

Evet, korktuğunuzu biliyor ve görüyoruz. Sevgili Başak Demirtaş bir televizyon kanalında konuştu diye Saray’ın talimatıyla evvel RTÜK harekete geçirildi, akabinde da aşağılık organize linç güruhları devreye girdi. yıllardır çukur kanallarında Selahattin Demirtaş hakkında yapılmadık hakaret bırakılmadı ve tek bir inceleme dahi başlatılmazken, yalnızca bir saat Selahattin Demirtaş hakkında hakikatleri anlatma fırsatı bulan Sevgili Başak’ı amaç alan ataklar açık bir nefret hatasıdır. Buradan Sevgili Başak Demirtaş’a selam ve sevgilerimizi, dayanışma iletilerimizi gönderiyorum. Ve “Yalnız değilsin, milyonlarca bayan seninle beraber” diyorum. Evet, Sevgili Başak Demirtaş, Sevgili Ezgi Mola, Sevgili Farah Zeynep Abdullah asla yalnız değilsiniz. “Susmadık, susmayacağız” diyen milyonlarca bayan ve Türkiye’nin demokratik vicdanı sizlerledir.

‘Nihal Yalçın’ı bayanlar ismine tebrik ediyorum’

Buradan Altın Portakal Sinema Şenliği’nde en uygun bayan oyuncu mükafatını alan Sevgili Nihal Yalçın’ı da bayanlar ismine tebrik etmek ediyorum, selam ve sevgilerimi iletiyorum. Bildiğiniz üzere ödül merasiminde haddini aşan bir erkek zat, bayanların muvaffakiyetini hazmedemeyen bulanık bir zihin, Yalçın’a saygısızlık yaptı. Yetinmedi, “Demirtaş özgür bırakılmalı” dediği için Yalçın’ı amaç göstermeye, ırkçılık yapmaya devam etti. Bu ırkçı, bu bayan düşmanı hadsiz zihniyeti buradan şiddetle kınıyorum. Yalnızca bununla hudutlu kalmadı. Benim de Yalçın’a sahip çıktığımı tabir etti. Evet, sahip çıkıyorum, sana söylüyorum biz Yalçın’a ve sesi kesilmek istenen bütün bayanların yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz. Bu da sana kapak olsun. Sanat dünyasının yüz akı ve onuru olan Nihal Yalçın’a muvaffakiyetler diliyorum. Yolun açık olsun Sevgili Nihal.