Öğrencilere yurt eziyeti: Yol da yok, güvenlik de!

Vitra

New member
Öğrencilere yurt eziyeti: Yol da yok, güvenlik de! İstanbul’da artan yurt ve mesken kiraları niçiniyle öğrenciler, toplamda 25 bin kapasitesi olan Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurtlarına mecbur durumda.

Yurtta kalanların şikayetleri ise daha farklı.

İstanbul’da yalnızca devlet üniversitesinde okuyan 600 bin üniversite öğrencisi bulunuyor. Öğrencilerin birçok yurt kapasitelerinin ve mesken kiralarının artışından şikayetçi. Dün (19 Ekim) bu ilçede bulunan Yasal Sultan Süleyman Yurdu’nda öğrenciler, yurt bölgesinin güvensizliğinden, yemekhanenin işlevsizliğinden, ulaşım ıstırabından ve düşük internet kotasından dolayı eylemdeydi.

“HAKKIMIZI DA HER VAKİT ALIRIZ!”

Öğrencilerin talepleri meskeni bildikleri yurtlarda düzgün kurallar altında ve inançta yaşayabilmek.

Gençlik susmuyor, görmezden gelenlere karşı daha kuvvetli yürüyor! Hakkımızı ya vereceksiniz ya da biz alacağız!#Barınamıyoruz#KSSYURDU pic.twitter.com/EbvLvLAEtG

— Gençlik Komiteleri (@komiteler) October 19, 2021

Öğrencilerin problemlerini dinlemek için yurdun bulunduğu Başakşehir’deyiz. Şişli’den buraya üç otobüs değiştirerek yaklaşık 1 buçuk saatte geldik.

Otobüsten indikten daha sonra yurda varmak için ise 10-15 dakikalık bir uzaklık yürüyoruz. Sabah yürüdüğümüz yolda rastgele bir yerleşim yeri yahut güvenlik kamerası bulunmuyor.

Dört yıldır yurtta kalan Melikşah ve Ahmet’e geldiğime dair haber vermek için aradığımda telefonda sesleri kesiliyor. Yanıma geldiklerinde durumu açıklamak için “Yurtta telefon çekmiyor” diyorlar.

Yurdun yanındaki parka oturduğumuz sırada yürüdüğüm yolu öğrenince Ahmet, “İyi, sağ salim gelebilmişsin” diyerek gülüyor. Arka arda yaşanan olaylar, yürüme yolunun öğrenciler içinde mimlenmesine niye olmuş.

Ahmet ve Melikşah, İstanbul Üniversitesi’nde okuyor. Her gün okula giderken 1, 1 buçuk saat yol çektiklerini söylüyorlar. Yurdun yakınından yalnızca iki çizginin geçiyor olmasının yurtta kalan 3 bin öğrenciyi mağdur ettiğini anlatırken Ahmet, “Ben genelde metroya gidebilmek için otostop çekiyorum, otobüs fazlaca az geliyor” diyor.

Yurt, lüks sitelerin olduğu bir bölgede bulunuyor lakin yakınında toplumsal hayatı besleyen bir yer bulunmuyor. ”Burası yakın vakte kadar köymüş, daha sonra siteler yapılmış” diyen Melikşah, yurttaki güvenlik krizinin de köy mezarlığı etrafında ortaya çıktığının altını çiziyor.

Bir haftada dört gasp olayı yaşandı

Öğrencilerin ana taleplerinden biri olan ‘güvenlik’ yurt etrafında son vakit içinderda artan gasp olaylarına dair tedbirlerin alınması. Anayoldan daha sonra yurda yürünen 10-15 dakikalık yolda, yerleşim yerinin ve güvenlik kamerasının olmamasını fırsat bilen şahıslar, bir haftada dört öğrenciyi gasp etti.

Ahmet de yurda geldiği birinci yıl bir daha tıpkı yolda gasp edilmiş. ”Üç kişi gelerek telefonumu kullanmak istediler, ben de verdim. Akabinde biri ardımdan bıçağını dayadı ve bir şey yapmamamı istedi. Telefonumu alıp gittiler” diyen Ahmet, şikayetçi olmuş ama olayla ilgili rastgele bir gelişme yaşanmamış.

Köy mezarlığının olduğu yerde ise iki adet baraka bulunuyor. Ahmet ve Melikşah, gasp yapan bireylerin buralara kaçtığını söylüyor.

En son dün yaşanan gaspın akabinde şüpheliler yakalanmış. aslına bakarsan yurttaki hareketler de şüphelilerin yakalanmasının akabinde başlamış.

Öğrenciler birinci olarak ıslık ve alkışlarla sevinçlerini göstermiş ama daha sonrasında taleplerini söylemiş oldukleri bir ortama dönüşüyor.

‘Haftanın dört günü çevrimiçi dersim var lakin internet kotası yetmiyor’

Melikşah, haftanın dört günü yurtta derslere girdiğini söylerken internetin kendisi için ne kadar değerli olduğunun altını çiziyor. 3 bin öğrencinin birçoklarının da kendisiyle tıpkı durumda olduğunu belirten Melikşah, “Haftanın dört günü çevrimiçi dersim var ancak internet kotası yetmiyor. Kendi internetimi kullanıyorum, ona fiyat ödüyorum” diyor. Bu sorunun eğitimlerinin aksamasına niye olduğunu belirten Melikşah, “Sorunun çözülmesi için hiç bir adım atılmadı” diye ekliyor.

‘Yemekhanede en az yarım saat sıra bekliyoruz’

Yurt ortasında yaşanan öteki bir sorun ise yemekhanede geçen mühlet. Öğrenciler, her gün yemek yemek için indiklerinde, metrelerce sırayla karşılaştıklarını anlatıyor. Ahmet, akşam yemeği için sıraya girdiğinde mühlet tuttuğunu belirterek “Yemeği aldıktan daha sonra fiyat ödemek için 25-30 dakika bekliyorum” diyor.

Bu kadar uzun sıra olmasının temel niçininin işçi eksiği olduğunu söyleyen Ahmet, deneyimsiz elemanların fiyat alırken yavaş davrandığını söylüyor. “Aldığımız yemeği yiyene kadar soğuyor” diyen Melikşah da yemekhanede bulunan ikili sıra sisteminin eleman eksiği niçiniyle uygulanamadığını belirtiyor. Taleplerinin yemekhane sisteminin daha nitelikli olması olduğunu söyleyen öğrenciler, “Yemekleri koyan bir abla var, ardında 7 tane ‘sorumlu var. Her şeyin sorumlusu olacağına ablaya yardım etseler mağduriyetimiz çözülür” diyor.

‘Taleplerimizin gerekli yerlere ulaştığını düşünüyoruz’

Öğrenciler, dün gerçekleştirdikleri aksiyon daha sonrasında KYK Vilayet Müdürü’nün yurda geldiğini söylerken taleplerinin çözülmesi için İBB Lideri Ekrem İmamoğlu’nun da açıklama yaptığını belirtiyor.

Dün toplumsal medyadaki yansılarla birlikte taleplerinin gerekli yerlere ulaştığını düşündüklerini belirten öğrenciler, “Gurbetten geliyoruz, şüphesiz ezalar olacak fakat biz yalnızca nitelikli bir biçimde barınmak istiyoruz” diyor.

İBB olarak öğrencilerin yaşadığı meselelere tahlil üretmek için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Yakından ilgileneceğiz. https://t.co/Ybc7au5My6

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) October 19, 2021

Öğrencilerle birlikte bıçakla gaspların yaşandığı yerden yürüdüğümüz vakit ise duvardaki yazıların gasp failleri tarafınca yazılmış olabileceğini düşündüklerini söylüyorlar. Duvarlardan birinde, ise “Ölüm var insanoğlu, nereye bu gidiş?” yazıyor.