Duru
New member
Evlilik Dışında Doğan Çocuk Nüfusa Alınır mı? Hukuki Gerçekler ve Toplumsal Önyargılar
Evlilik Dışında Doğan Çocuk Nüfusa Alınır mı?
Bu konu hakkında konuşurken ilk dikkatimi çeken şey, insanların hukuki bir meseleyi çoğu zaman toplumsal yargılarla birbirine karıştırması oldu. Çevremde ve çeşitli forumlarda “evlilik dışı doğan çocuk nüfusa alınır mı?”, “babasının üzerine yazılır mı?”, “kimlik çıkarabilir mi?” gibi sorular sorulduğunu görüyorum. Soruların arkasında da yalnızca teknik bir nüfus işlemi değil, ciddi bir kaygı var: Çocuğun geleceği ne olacak?
Bence burada en başta yapılması gereken ayrım şu: Bir çocuğun evlilik dışında doğmuş olması, onun nüfus kaydının yapılamayacağı anlamına gelmez. Hukuk açısından çocuğun doğumunun kayıt altına alınması ile anne-baba arasındaki soybağının nasıl kurulacağı birbirinden farklı meselelerdir.
Bunu özellikle vurguluyorum çünkü “evlilik dışında doğduysa nüfusa yazılmaz” şeklindeki yaklaşım hem hukuki açıdan yanlış hem de çocuğu anne-babanın medeni durumundan dolayı cezalandıran bir bakış açısına dönüşebiliyor.
Çocuk Nüfusa Kaydedilir mi?
Evet. Evlilik dışında dünyaya gelen çocuk da nüfus kütüğüne tescil edilir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün uygulamaya ilişkin açıklamalarında, evlilik dışında doğan çocukların doğum bildiriminin yapılacağı ve bu çocukların nüfus kayıtlarına geçirileceği açıkça belirtiliyor. Genel kural olarak evlilik dışında dünyaya gelen çocuğun bildirimi anne tarafından yapılır. Annenin küçük, kısıtlı, ölmüş olması veya velayetinin kendisinden alınması gibi durumlarda vasi ya da kayyımın bildirim yapması mümkündür. Baba ile soybağı tanıma veya mahkeme kararıyla kurulmuşsa baba tarafından da bildirim yapılabilir.
Dolayısıyla burada “nüfusa alınma” konusunda bir belirsizlik bırakmamak gerekiyor:
Evlilik dışında doğan çocuk da nüfusa kaydedilir ve kimlik sahibi olabilir.
Doğumun sağlık kuruluşunda gerçekleşmesi hâlinde doğum bildirimi için sağlık kuruluşundan alınan belge veya elektronik bildirim sistemi kullanılır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre sağlık kuruluşunda gerçekleşen doğumlarda bildirimin sağlık kuruluşundan ayrılmadan yapılabilmesi de mümkündür.
Bu açıdan bakıldığında, çocuğun nüfusa kaydedilmesi medeni durumdan bağımsız olarak ele alınması gereken temel bir idari işlemdir.
Asıl Karışıklık: Nüfusa Kaydolmak ile Babanın Soybağını Kurmak Aynı Şey Değil
Bence tartışmanın en önemli noktası burası.
Çocuk nüfusa kaydedilebilir; fakat bu, biyolojik babanın otomatik olarak nüfus kaydına baba olarak işleneceği anlamına gelmez.
Türk Medeni Kanunu'nun 282. maddesine göre çocuk ile anne arasındaki soybağı doğumla kurulur. Çocuk ile baba arasındaki soybağı ise annenin baba ile evli olması, babanın çocuğu tanıması veya mahkeme kararı gibi hukuken belirlenmiş yollarla kurulabilir.
Bu nedenle iki ayrı soruyu birbirinden ayırmak gerekiyor:
1. Çocuk nüfusa kaydedilir mi?
Evet.
2. Biyolojik baba nüfus kaydında hukuken baba olarak gösterilir mi?
Bunun için soybağının hukuken kurulması gerekir.
İnsanların forumlarda zaman zaman “Baba kabul etmiyorsa çocuk nüfusa nasıl yazılacak?” diye sormasının temelinde de bu ayrımın bilinmemesi yatıyor.
Çocuğun nüfusa kaydedilmesi için babanın kabulü, çocuğun varlığının kayda geçirilmesinin ön koşulu değildir. Baba ile çocuk arasındaki hukuki ilişkinin kurulması ise ayrıca değerlendirilir.
Baba Çocuğu Tanımazsa Ne Olur?
Burada hukukun çözüm mekanizmalarından biri devreye giriyor.
Baba, çocuğu tanıma yoluyla soybağını kurabilir. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili hükümleri kapsamında tanıma, nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvuru, resmî senet ya da vasiyetname gibi yollarla yapılabilir. Ancak baba bunu gönüllü olarak yapmıyorsa mesele tamamen çözümsüz kalmıyor. Mahkeme yoluyla soybağının kurulması istenebiliyor. Adalet Bakanlığının UYAP mevzuat ve içtihat sisteminde de, babanın gönüllü olmadığı durumda çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkeme kararıyla kurulmasının mümkün olduğu açıklanıyor.
Bu noktada özellikle çocuğun hakları açısından bakmak gerekiyor. Çünkü “Baba kabul etmiyor, o hâlde hiçbir şey yapılamaz” düşüncesi hukuki mekanizmayı olduğundan daha çaresiz gösteriyor.
Soybağı davalarında hâkim, kanunun öngördüğü çerçevede maddi olguları araştırabiliyor. Kanun, soybağının belirlenmesi bakımından gerekli ve sağlık yönünden tehlike yaratmayan araştırma ve incelemelere ilişkin özel hükümler de içeriyor.
Dolayısıyla biyolojik gerçeklik ile nüfus kaydındaki hukuki durum arasında bir uyuşmazlık varsa bunun çözümü yalnızca tarafların kişisel iradesine bırakılmış değil.
Çocuğun Soyadı Meselesi Neden Bu Kadar Tartışılıyor?
Burada da eski bilgilerle güncel hukuku birbirine karıştırmamak gerekiyor.
Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesi zaman içinde Anayasa Mahkemesi kararlarıyla değişen bir uygulama alanına sahip. Bu nedenle internette bulunan eski forum mesajlarında “evlilik dışı doğan çocuk kesin olarak annenin soyadını taşır” şeklindeki ifadelerin tarihine bakmadan doğru kabul edilmesi sakıncalı.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün evlilik dışında doğan çocuklara ilişkin uygulama açıklamasında, bu çocukların annenin bekârlık hanesine, annenin soyadı ve bildireceği baba adı ile tescil edildiği belirtilmektedir. Ancak soybağının daha sonra tanıma, mahkeme kararı veya anne-babanın evlenmesi yoluyla kurulması hâlinde kayıt bakımından farklı sonuçlar doğabilir.
Örneğin anne ve baba daha sonra evlenirse, Türk Medeni Kanunu'nun 292. maddesi uyarınca evlilik dışında doğmuş çocuk, kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tabi olur. Kanunun 293. maddesi de bu durumdaki bildirim işlemlerini düzenliyor.
Yani çocuğun doğduğu andaki aile yapısı ile ilerleyen yıllardaki hukuki durum arasında değişiklik olması mümkündür.
“Nüfusa Alınmaz” Söyleminin Çocuk Açısından Sakıncalı Tarafı
Evlilik Dışında Doğan Çocuk Nüfusa Alınır mı?
Bu konu hakkında konuşurken ilk dikkatimi çeken şey, insanların hukuki bir meseleyi çoğu zaman toplumsal yargılarla birbirine karıştırması oldu. Çevremde ve çeşitli forumlarda “evlilik dışı doğan çocuk nüfusa alınır mı?”, “babasının üzerine yazılır mı?”, “kimlik çıkarabilir mi?” gibi sorular sorulduğunu görüyorum. Soruların arkasında da yalnızca teknik bir nüfus işlemi değil, ciddi bir kaygı var: Çocuğun geleceği ne olacak?
Bence burada en başta yapılması gereken ayrım şu: Bir çocuğun evlilik dışında doğmuş olması, onun nüfus kaydının yapılamayacağı anlamına gelmez. Hukuk açısından çocuğun doğumunun kayıt altına alınması ile anne-baba arasındaki soybağının nasıl kurulacağı birbirinden farklı meselelerdir.
Bunu özellikle vurguluyorum çünkü “evlilik dışında doğduysa nüfusa yazılmaz” şeklindeki yaklaşım hem hukuki açıdan yanlış hem de çocuğu anne-babanın medeni durumundan dolayı cezalandıran bir bakış açısına dönüşebiliyor.
Çocuk Nüfusa Kaydedilir mi?
Evet. Evlilik dışında dünyaya gelen çocuk da nüfus kütüğüne tescil edilir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün uygulamaya ilişkin açıklamalarında, evlilik dışında doğan çocukların doğum bildiriminin yapılacağı ve bu çocukların nüfus kayıtlarına geçirileceği açıkça belirtiliyor. Genel kural olarak evlilik dışında dünyaya gelen çocuğun bildirimi anne tarafından yapılır. Annenin küçük, kısıtlı, ölmüş olması veya velayetinin kendisinden alınması gibi durumlarda vasi ya da kayyımın bildirim yapması mümkündür. Baba ile soybağı tanıma veya mahkeme kararıyla kurulmuşsa baba tarafından da bildirim yapılabilir.
Dolayısıyla burada “nüfusa alınma” konusunda bir belirsizlik bırakmamak gerekiyor:
Evlilik dışında doğan çocuk da nüfusa kaydedilir ve kimlik sahibi olabilir.
Doğumun sağlık kuruluşunda gerçekleşmesi hâlinde doğum bildirimi için sağlık kuruluşundan alınan belge veya elektronik bildirim sistemi kullanılır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre sağlık kuruluşunda gerçekleşen doğumlarda bildirimin sağlık kuruluşundan ayrılmadan yapılabilmesi de mümkündür.
Bu açıdan bakıldığında, çocuğun nüfusa kaydedilmesi medeni durumdan bağımsız olarak ele alınması gereken temel bir idari işlemdir.
Asıl Karışıklık: Nüfusa Kaydolmak ile Babanın Soybağını Kurmak Aynı Şey Değil
Bence tartışmanın en önemli noktası burası.
Çocuk nüfusa kaydedilebilir; fakat bu, biyolojik babanın otomatik olarak nüfus kaydına baba olarak işleneceği anlamına gelmez.
Türk Medeni Kanunu'nun 282. maddesine göre çocuk ile anne arasındaki soybağı doğumla kurulur. Çocuk ile baba arasındaki soybağı ise annenin baba ile evli olması, babanın çocuğu tanıması veya mahkeme kararı gibi hukuken belirlenmiş yollarla kurulabilir.
Bu nedenle iki ayrı soruyu birbirinden ayırmak gerekiyor:
1. Çocuk nüfusa kaydedilir mi?
Evet.
2. Biyolojik baba nüfus kaydında hukuken baba olarak gösterilir mi?
Bunun için soybağının hukuken kurulması gerekir.
İnsanların forumlarda zaman zaman “Baba kabul etmiyorsa çocuk nüfusa nasıl yazılacak?” diye sormasının temelinde de bu ayrımın bilinmemesi yatıyor.
Çocuğun nüfusa kaydedilmesi için babanın kabulü, çocuğun varlığının kayda geçirilmesinin ön koşulu değildir. Baba ile çocuk arasındaki hukuki ilişkinin kurulması ise ayrıca değerlendirilir.
Baba Çocuğu Tanımazsa Ne Olur?
Burada hukukun çözüm mekanizmalarından biri devreye giriyor.
Baba, çocuğu tanıma yoluyla soybağını kurabilir. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili hükümleri kapsamında tanıma, nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvuru, resmî senet ya da vasiyetname gibi yollarla yapılabilir. Ancak baba bunu gönüllü olarak yapmıyorsa mesele tamamen çözümsüz kalmıyor. Mahkeme yoluyla soybağının kurulması istenebiliyor. Adalet Bakanlığının UYAP mevzuat ve içtihat sisteminde de, babanın gönüllü olmadığı durumda çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkeme kararıyla kurulmasının mümkün olduğu açıklanıyor.
Bu noktada özellikle çocuğun hakları açısından bakmak gerekiyor. Çünkü “Baba kabul etmiyor, o hâlde hiçbir şey yapılamaz” düşüncesi hukuki mekanizmayı olduğundan daha çaresiz gösteriyor.
Soybağı davalarında hâkim, kanunun öngördüğü çerçevede maddi olguları araştırabiliyor. Kanun, soybağının belirlenmesi bakımından gerekli ve sağlık yönünden tehlike yaratmayan araştırma ve incelemelere ilişkin özel hükümler de içeriyor.
Dolayısıyla biyolojik gerçeklik ile nüfus kaydındaki hukuki durum arasında bir uyuşmazlık varsa bunun çözümü yalnızca tarafların kişisel iradesine bırakılmış değil.
Çocuğun Soyadı Meselesi Neden Bu Kadar Tartışılıyor?
Burada da eski bilgilerle güncel hukuku birbirine karıştırmamak gerekiyor.
Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesi zaman içinde Anayasa Mahkemesi kararlarıyla değişen bir uygulama alanına sahip. Bu nedenle internette bulunan eski forum mesajlarında “evlilik dışı doğan çocuk kesin olarak annenin soyadını taşır” şeklindeki ifadelerin tarihine bakmadan doğru kabul edilmesi sakıncalı.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün evlilik dışında doğan çocuklara ilişkin uygulama açıklamasında, bu çocukların annenin bekârlık hanesine, annenin soyadı ve bildireceği baba adı ile tescil edildiği belirtilmektedir. Ancak soybağının daha sonra tanıma, mahkeme kararı veya anne-babanın evlenmesi yoluyla kurulması hâlinde kayıt bakımından farklı sonuçlar doğabilir.
Örneğin anne ve baba daha sonra evlenirse, Türk Medeni Kanunu'nun 292. maddesi uyarınca evlilik dışında doğmuş çocuk, kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tabi olur. Kanunun 293. maddesi de bu durumdaki bildirim işlemlerini düzenliyor.
Yani çocuğun doğduğu andaki aile yapısı ile ilerleyen yıllardaki hukuki durum arasında değişiklik olması mümkündür.
“Nüfusa Alınmaz” Söyleminin Çocuk Açısından Sakıncalı Tarafı