CHP’li Ağbaba’dan düzmece içki vefatlarına sert reaksiyon

Vitra

New member
CHP’li Ağbaba’dan düzmece içki vefatlarına sert reaksiyon CHP Genel Lider Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP’li vekillerle birlikte TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Ağbaba, düzenlediği basın toplantısında düzmece içkiye bağlı vefatları araştırmak için parti ortasında kurul kurduklarını lisana getirerek, iktidarı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu eleştirdi.

1️⃣ Sahte içkiye bağlı ölümler her geçen gün artıyor. Son 2 haftada en az 70 yurttaş sahte içki nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sahte içki tacirleri seri üretime geçmiş durumda. İçişleri Bakanının umurunda bile değil.

Denetimler azaldı. ÖTV arttı. AKP bütçeyi içkiyle finanse ediyor. pic.twitter.com/qz4o4ApXaK

— Veli Ağbaba (@veliagbaba) December 23, 2021

“Sahte içkiden ölümlerin sebebi içkiye gelen zamlar”

CHP’li Ağbaba, uydurma içki ölümlerinin Türkiye’den öteki ülkede meselain olmadığını, yılda en az 500-600 kişinin geçersiz içkiden öldüğünü belirterek, ”Geçen yıl düzmece içki gerçeğini kamuoyuyla paylaştık, çalışmalar yaptık ve medyada gündeme getirdik. Ancak geçersiz içkiyle uğraşa yönelik tek bir adım atılmadı hatta değil adım atmak geçen yıla bakılırsa düzmece içki satışı yapanlara yönelik yakalamalar yüzde 44 azaldı. Uydurma içki tüketiminin artışının en değerli sebebi ise içki meblağlarında bilhassa son senelerda yaşanan olağanüstü artışlardır” formunda konuştu.

“Alkollü içkinin en değerli olduğu 3’üncü ülke”

Hazırladıkları raporu Meclis’e sunan Ağbaba, “Avrupa İstatistik Ofisi bilgilerine göre, ithal ve yerli alkollü içki meblağları sıralamasında Türkiye Avrupa’da alkollü içkinin en değerli olduğu 3’üncü ülke; OECD datalarına nazaran, Türkiye dünya sıralamasında İzlanda, Norveç, Avustralya, İsveç ve Finlandiya’nın akabinde en yüksek alkollü içki vergisi sıralamasında 6’ncı sırada! Bu ülkelerde ulusal gelirin ülkemizden en az 6-7 hatta 10 katına kadar yüksek olduğunu da unutmayalım” dedi.

“Ölüm kargo ile geliyor, toplu mevt var!”

Ağbaba, 10 Aralık’tan itibaren 19 kentte geçersiz içkiye bağlı ölümlerin yaşandığını kaydederek, “Alkol mamüllerinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) arttı ve buna bağlı olarak fiyatlar yükseldi. Düşük gelirli tüketiciler merdiven altı satıcılara yöneldi. İnternetten kapıya kargolu teslimatlar başladı. Mevt kargo ile geliyor. Uydurma rakı üreticileri seri üretime geçti. Türkiye’de Covid-19 haricinde bu biçimde toplu mevte yol açan diğer bir şey yok” diye konuştu.

İktidarın geçersiz içki satışına karşı caydırıcı siyasetler tersine, yurttaşın düzmece içki içmek zorunda bırakıldığını söyleyen Ağbaba, ”Erdoğan samimi ise alkol ve sigaradan alınan vergileri genel bütçeye değil bunlarla çaba eden kurumlara aktarsın. Türkiye, dünyada ulusal gelirine oranla alkollü içeceklerin en kıymetli olduğu ülkedir. Alkolden alınan vergi oranları içki tüketimini azaltmıyor, tersine vatandaşları merdiven altı içkiye itiyor. CHP olarak Meclis’e araştırma önergesi sunduk. Şayet adım atılmazsa vefatlar devam edecektir” sözlerine yer verdi.

“Soylu’nun bir bağı mi var, çıksın cevap versin”

Alkolden alınan vergilerin makul düzeye inmesi gerektiğinin altını çizen Ağbaba, ‘insanların bir aylığına sigara ve alkolü bırakmaları halinde, ülkenin iktisadının çökecek durumda’ olduğunu vurgulayarak iktidara yüklendi.

CHP’li vekil, ”Sahte içki AKP iktidarı vaktinde tavan yaptı. Bir uydurma içki iktidarıyla karşı karşıyayız. Bu akıldışı siyaset yalnızca uydurma alkol satan simsarlara yarıyor. Alkolik olan vatandaş değil, devlet. Vatandaş bir kadeh içiyor, devlet 3 kadeh içiyor. Vatandaşın 1 kadeh içtiğinden, devlet 3 kadeh vergi alıyor. Vatandaşın tek bir bağımlılığı var o da vergi bağımlılığı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uyuşturucu satıcısı yakalarsanız ayağını kırın diye düzmece naralar atıyor, pekala düzmece içki satan tacirlere karşı tek bir adım attın mı, bu satıcılarla bir bağı mi var? Çık cevabını ver” dedi.

Düzmece içki ölümlerinin politik olduğunu belirten Ağbaba, ”Ölümler adım atılmazsa devam edecek, iktidara davet yapıyoruz. Merdiven üretime artık dur denmeli” dedi.