Bir dolandırıcılık öyküsü… Hakim ve savcıların hocası da tuzağa düştü

Vitra

New member
Bir dolandırıcılık öyküsü… Hakim ve savcıların hocası da tuzağa düştü Prof. Dr. Nilüfer Narlı’nın telefonla dolandırılması, gözleri telefon dolandırıcılarının başrolde olduğu öbür hadiselere çevirdi. 2015 yılında tıpkı biçimde dolandırılan ceza hukukçusu Prof. Dr. Erdener Yurtcan’ı ağına düşüren şebekenin yargılandığı dava da bunlardan bir tanesiydi.

O denli korktum ki basiretim bağlandı

Karar evresine gelen dava belgesine bakılırsa tabirinde, “Çok korktum, basiretim bağlandı” diyen Prof. Dr. Yurtcan, uydurma başsavcıdan aldığı talimatla milyonlarını kaptırdı. Yurtcan’ın dolandırıldığını anlayan damadı oldu ve çabucak polise Haber verdi. Lakin Yurtcan karakoldan gelen polislere de inanmadı. ‘Ben Savcı Tosun ile operasyon yapıyorum. Siz bu işin haricindesınız’ diyerek kızdı. Bunun üzerine polisler, dolandırıcıların ismini kullandığı periyodun İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun’u arayarak durumu bildirdi. Tosun da Yurtcan’ın arkadaşı olan devrin İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanını aradı. Dekanın aramasıyla Prof. Dr. Yurtcan, dolandırıldığına ikna oldu. Teze göre bu sırada çantasında dolandırıcılara vermek için hazırladığı öbür milyonlar vardı.

Teröristleri yakalayacağız

Prof. Dr. Yurtcan, yaklaşık 2 gün süren dolandırılma sürecini Hürriyet’in ulaştığı sözünde şu biçimde anlattı:

“Ofis telefonumdan saat 11.00 sıralarında aradılar. ‘Polisim’ diyen şahıs 4 aydır bir operasyon yürüttüğünü söylemiş oldu. İnternet bankacılığı kullanan, Türkiye’de saygın biroldukca kişinin hesaplarına girilerek teröristlere para aktarıldığını anlattı. ‘Teröristleri yakalayacağız, operasyona yardımcı ol, şayet olmazsan neticelerina katlanırsın’ diyerek beni korkuttu.

daha sonra bu şahıs operasyonun baş sorumlusunun İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun olduğunu söyleyip beni ona aktardı. Tosun da ‘Yardımcı şayet olmazsan sen de ülke de ziyan görür’ diyerek beni tehdit etti. Tosun’un konuşması beni fazlaca korkutmuş ve huzursuz etmişti. Her söylemiş olduğini yapmaya başladım. Öteki şahısla konuşmaya devam ettim. Hesabımdan para çeken teröristleri yakaladıklarını söylemiş olduler. daha sonra ‘Teröristler bu telefonu bulabilir, öbür numara ver’ dediler. Ben de öbür numaramı verdim. Saat 20.00’dan daha sonra o numaradan konuşmaya devam ettik.

Gece konuştuğum dolandırıcı, sabaha kadar örgüt mensupları hakkında bilgi vererek beni oyaladı. daha sonraki gün saat 12.00 civarında üç hesap numarası verdi, para yatırmamı istedi. Gece konuşma esnasında Vakıfbank’a düzenlenecek operasyonu sormuştum. Oradaki hesabımda 2 milyon 500 bin lira, İş Bankası hesabımda da 600 bin dolar olduğunu söylemiştim. 2.5 milyon lirayı elden teslim ettim, 600 bin doları da poşetle yol üstüne bıraktım”

1.5 gün sürmüş

CNN Türk’te yer alan habere göre, Erdener Yurtcan’ın 14 Ekim 2015’te saat 11.00’da başlayan dolandırılma süreci, 15 Ekim’in akşam saatlerine kadar devam etmiş…

Belediye çalışanı yakalatmış

Türk Ceza Kanunu’na dair kitapları ve birfazlaca makalesi olan Prof. Dr. Yurtcan’ın ‘Cumhuriyet Savcısının ve Ceza Yargıcının Müracaat Kitabı’ isimli bir yapıtı de var. Yurtcan, 90’lı yılların sonundaki banka hortumlama davalarının kimilerinde da uzmanlık yapmıştı. Onu dolandıranları yargılayan mahkemede öğrencisi pozisyonundaki yargıçlar de bakılırsav yapıyor. Evraka göre Yurtcan’ı dolandıranlardan biri, Mersin’de bir belediye emekçisini de aradı. Lakin durumu anlayan emekçi ‘Gelin parayı alın’ diyerek çağırdığı dolandırıcıları, polise suçüstü yakalattı.