Belarus başkanı: Erdoğan bu zavallı Müslüman beşerler için para bulacaktır

Vitra

New member
Belarus başkanı: Erdoğan bu zavallı Müslüman beşerler için para bulacaktır Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Belarus-Polonya hududunda Avrupa’ya göçme arayışında olanların süreksiz yerleşim yerini ziyaretinde, Belarus’a yaptırım uyguladıkları için mevcut şartlarda Batı’yı göç akınlarından muhafazaya niyetli olmadıklarını söylemiş oldu.

Belarus’un Grodno kentinde Bruzgi hudut noktasındaki lojistik merkezine gelen Lukaşenko, evvel Kızılhaç yetkililerinden bilgi aldı. Akabinde 2 bin civarında kişinin bulunduğu kapalı alana girerek insanların sıkıntılarını dinleyen Lukaşenko, dışarda kurulan alanda Avrupa’ya göç arayışındaki bireylere hitap etti, sorularına yanıt verdi.

Lukaşenko, burada yaptığı konuşmada, kendisinin vazifesinin başı kaygıda olanlara yardım etmek olduğunu söyleyerek, hudutta bulunan sorunun süreksiz olduğunu, Belarus olarak bu insanların istediklerini yapacaklarını lisana getirdi.

“Batı’ya gidenleri tutmayacağız”

Huduttaki bu insanların bahtları üzerinden siyaset yapmayacaklarını kaydeden Lukaşenko, Belarus’tan ülkelerine şu ana kadar yaklaşık bin kişinin gönderildiğini aktardı. Lukaşenko, “Şunu bilmenizi isterim ki, siz istemezseniz biz hiç bir biçimde sizi uçaklara yüklemeyeceğiz ve ülkenize göndermeyeceğiz. Kim Batı’ya yanlışsız gitmek isterse bu onun hakkıdır. Sizi yakalamayacağız, sıkıntı kullanmayacağız, tutmayacağız” dedi.

Belarus’tan Polonya, Litvanya ve Letonya topraklarına günlük olarak 200 kadar kişinin geçiş yaptığını anlatan Lukaşenko, “Bazıları yakalanıp huduttan geri atılıyor. Çok sayıda hasta ve bitkin insan var. Her gün yaklaşık 10 kişiyi hastaneye gdolayıyoruz. Geri kalanlar 24 saat ortasında tekrar Almanya’ya gitmek için Polonya topraklarına gidiyor” tabirlerini kullandı.

Almanya’ya Belarus-Polonya hududundaki göçmenleri alması daveti

Lukaşenko, hudutta bulunan insanların çoğunluğunun Almanya’daki aileleri ile birleşmek istediğini belirterek, “Bu insanları kendinize alın. Almanya için bu büyük bir yük değil. Lakin bunu Polonya engelliyor” dedi.

Afganistan kaynaklı göç dalgasının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gitmek için Ukrayna topraklarını kullanacağını tabir eden Lukaşenko, bu konunun Belarus tarafını ilgilendirdiğini, Ukrayna’nın ise göçmenlere karşı sonlarını sağlamlaştırdığıni hatırlattı.

AB sonunda büyük bir sıkıntıyla karşılaşacak

çabucak sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Lukaşenko, AB’nin hudutta bekleyenleri aileleri ile birleştirmek istemediğini söyleyerek, sondaki insanların olağan ve barışçıl olduğuna dikkati çekti.

Lukşenko, “AB sonunda büyük bir meseleyle karşılaşacak. Afganlar, Ukrayna üzerinden de sel üzere gelirse Avrupa boğulacak. Ukrayna hududundan bir kuruş için herkesi oraya salacaklar. Şayet bizi artık duymak istemiyorlar ve bu sorunu çözmek istemiyorlarsa alışılmış ki” diye konuştu.

“Belarus bu krizden yarar sağlamıyor”

Belarus’un göçmen krizinden yarar sağladığına ait tezleri yalanlayan Lukaşenko, “Belavia’nın (Belarus haya yolları) bu insanları getirdiğine, onları buraya taşıdığımıza ve bunun bizim için faydalı olduğuna yönelik palavra haberlere inanmayın. Bu büsbütün saçmalık. Belarus bu da bu durumdan ziyan nazarann taraftır. Ben ve bürokratlarım diğer problemlerle uğraşmak yerine mülteci krizinden çıkan sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Belarus’un değil, Batı’nın huduttaki bu krizden yararlanmaya çalıştığını belirten Lukaşenko, “Bu durumu bilhassa Polonya’nın kullandığını, onlara da ABD’nin ne yapacağını dikte ettiğini” lisana getirdi.

Ayrıyeten Lukaşenko, “Belarus, mevcut şartlarda Batı’yı göç akırlarından muhafazaya niyetli değil. Bana yaptırım uyguladınız, beni boğmak için boynuma ilmek attınız. Ve siz alçaklar artık sizi müdafaamı istiyorsunuz. Bu olmayacak” sözlerini kullandı.

“Bu zavallı Müslüman beşerler için para bulacaktır”

AA muhabirinin, krizin yaşandığı alanda insanlara Belarus halkının yardım yaptığını, Avrupa Birliği’nden yardım yapılacağı söylense de şu ana kadar yardım gelmemesini ve göçmenlerin istekli dönüşü için 3,5 milyon avroluk finansman sonucunı nasıl yorumladığını sorması üzerine Lukaşenko, şu sözleri kullandı: