ALİMDER yöneticisi Mencet: Ben mi öldürdüm?

Vitra

New member
ALİMDER yöneticisi Mencet: Ben mi öldürdüm? Olayın üzerinden 3 gün geçmesine karşın, kaçak yurt işleten yurt yetkilileri hakkında ne savcılık tarafınca ne de bakılırsavli oldukları devlet kurumları tarafınca bir soruşturma başlatılmadı. Yurt tahliye edildi, görgü şahidi memleketine gönderildi, öğrenciler sessizliğini koruyor.

Antalya’daki üçüncü günümüzde, derneğin lideri ve ilçedeki bir okulda müdür yardımcısı olan Barış Kaplan ve Akdeniz Üniversitesi’nde akademisyen olan Mustafa Sami Mencet‘e ulaşmaya çalıştık.

Barış Kaplan‘ın müdür yardımcısı olduğu okul, dernek binasına yürüme arasında bulunuyor. Okula gittiğimizde, Kaplan’ın okulda olmadığını öğrendik. Diğer öğretmenlerden yaşananlar hakkında bilgi almak istediğimiz vakit ise Kaplan’ın ‘idari izinde’ olduğunu öğrendik. Kaplan’ın yakınları, kendisiyle konuştuklarında, “Berbatım” söylemiş olduğini aktarırken hakkında rastgele bir soruşturma olup olmadığını bilmediklerini belirtti.

Ulusal Eğitim Müdürlüğü’nde bakılırsavli kaynaklara da soruşturma olup olmadığını sorusunu yönelttiğimizde de benzeri bir karşılığı aldık. Ancak nazaranvliler, ”Olsaydı bilirdik” diyor.

Olayı tekrar hatırlayalım; 18 yaşındaki üniversite öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul, ikisi yöneticisi devlet memuru olan ALİMDER’in ‘kaçak yurdunda’ aşçı tarafınca katledildi. Üstelik bina emniyet başmüfettişine aitti.

Bu binanın yurt olup olmadığı tartışmasında, ALİMDER, kulağı tersten göstermeyi tercih etti. Apartmandaki beş daireyi kendileri kiralamamış üzere, “Orası yurt değildi” denildi. Gerçekten o bina yurt değilse, niye yemekhane vardı? niye öğrencilerden sabit fiyat alınıyordu? niye her dairede 7 öğrenci kalıyordu? niye yurtta kalan 39 öğrenci süratlice KYK yurtlarına aktarıldı? Öğrencilerin KYK fiyatları peşin olarak hangi hesaptan ödendi?

Dernek etrafı artık bomboş. Birinci gün sorularımızı yönelttiğimiz bir esnaf dün dükkanını açmamıştı. Barış Kaplan, okulda değildi. Sorularımızı yöneltebileceğimiz bildiğimiz öbür adres akademisyen Mustafa Sami Mencet’ti.

Mencet’le yüz yüze görüşme: Ben mi öldürdüm?

Akdeniz Üniversitesi Bağlantı Fakültesi’nin üçüncü katındayız. Bina boş, Doç. Dr. Mustafa Sami Mencet’in kapısı kapalı.

Nerede olduğunu ve hakkında soruşturma olup olmadığını öğrenmek için Dekan’ın odasına gidiyoruz. Bahta bakın ki, sekreter, Mencet ve fakülte dekanının, özel bir toplantısı olduğunu aktarıyor. Toplantının yapıldığı kapının önünde beklerken derneğin açıklamasını tekrar okuyoruz.

“Basına ve toplumsal medyaya yansıdığı biçimde derneğimiz rastgele bir yurt faaliyetinde bulunmamaktadır”

Mencet’e bizim geldiğimiz bilgisi verildikten daha sonra ortamdan süratlice uzaklaşmak istedi. Ama kapıda sorularımızı yönelttik. Mencet, toplumsal medyadan açıklama yaptığını söylemiş oldu lakin bu açıklama yetersizdi.

Sorularımızı ”Profesyonel gazeteci üzere davranın” diyerek savuşturmaya çalışan Mencet, yüksek ihtimalle ortasında bulunduğu durumun farkında değildi. O yüzden kendisine “Yöneticisi olduğunuz derneğin kaçak yurdunda bir çocuk öldürüldü, kamuoyuna detaylı bir açıklama yapmayacak mısınız?” diye sorduk.

Mencet, sorduğumuz soru daha sonrası gerisini dönerek, “Ben mi öldürdüm?” cevabını verdi. Akabinde kapısını kapattı.

İtidalli bir bağlantı hocası olan Mencet, yöneticisi olduğu dernek hakkında rastgele bir şey söylemedi, dekanla görüşme hakkında bilgi vermedi.

Antalya Barosu: Devletin sorumluluğu var, kabahat duyurusunda bulunacağız

Yaşananlara dair Antalya Barosu Lideri Hüseyin Geçilmez yurdun kaçak faaliyet gösterdiğinin basından öğrenildiğini belirtirken “Konuya dair kesinlikle isimli sürecin yanında idari sürecinde yapılması gerekiyor. Lakin herkes kapı duvar” dedi.

Karaman’da ve Aladağ’da da soruşturma süreçlerinin birebir olduğunu hatırlatan Geçilmez, “Üstü kapatılmayacak kadar kıymetli bir olay. Mecburiyetten burada kalan çocuklar var. İnançlı bir barınma imkanı sağlanmıyorsa, mevzuatı aşarak kaçak yurtlar yapılıyorsa bunun araştırılması gerekiyor” diye konuştu.

Olayın takipçisi olacaklarının altını çizen Geçilmez son olarak “Gerekli kabahat duyurularında bulunacağız. Burada devletin de sorumluluğu var. En küçük bir şeyde bile sicil kaydı istenirken bu biçimde bir hastalığı olan bir insan, nasıl mutfakta çalıştırılır? Bunu aklımız almıyor” dedi.