YAPARSA AKP YAPAR: KAMU TERİMİ BANKASI

Vitra

New member
YAPARSA AKP YAPAR: KAMU TERİMİ BANKASI Aşağıdaki yazıda kendi gözlerinizle nazaranceksiniz. İktidar, ülkenin kodlarını değiştirme, toplumu kendi çıkarları doğrultusunda biçimlendirme yolunda yepisyeni bir atak yapmış. Ve o atılımla fazlaca kritik bir eşiği aşmış.
Doküman, ismi bende gizli özel bir üniversitenin, ismi bende gizli bir öğretim üyesi tarafınca iletildi.
Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Dairesi, yani şu ünlü Fahrettin Altun’un başında olduğu ünite tarafınca gönderilmiş. Özetle şunu söylüyor, daha doğrusu TALEP EDİYOR: Kurduğumuz yeni bir banka ile -yazılacak tezlerden, yapılacak konuşmalara ve çevirilere kadar- TÜRKİYE’NİN SİYASETLERİNE UYGUN SÖZCÜK VE KAVRAMLARI BELİRLEYECEĞİZ. SİZ DE ONLARI KULLANACAKSINIZ.
Türkiye derken Erdoğan’ın kastedildiğini anlamak için müneccim olmak gerekmiyor. esasen “son 20 yıllık dönüşüm” tabiri daha baştan çerçeveyi çiziyor.
Pekala bu hamleyi kritik kılan ne? Saray KAMU TERİM BANKASI ile ne amaçlıyor?
. . .
“Son 20 yıllık dönüşüm” sırasında hatırlayıp konuşmaya doyamadığımız 1984 romanında Orwell yeni tertibi anlatır. Ve o sistemin en kıymetli payandasının da YENİDİL olduğunu söyler.
Siyah ve beyaz nasıl / nerede / kim için kullanıldığına bağlı olarak yer değiştirebilir. Manaları farklılaşabilir.
Şayet bir düşman siyahın beyaz olduğunu söylerse, bu, KÜSTAH BİR TUTUMDUR.
daha sonraki cümleyi -çarpıttığım sanılmasın diye- tırnak ortasında aktarayım:
“Yandaş bir parti üyesi kullandığında ise, parti disiplini gerektirdiğinden, siyaha beyaz demek SADAKAT manasındadır.”
Erdoğan rejimi, medyası ve bürokrasisi ile bunu fazlacatan yapıyordu. Anlaşılan YENİDİL yaratmada sıra akademiye, resmî özel üniversitelere geldi.
Lisan, ideolojinin / doktrinin temel taşlarıdır malum. Oto yollara, köprülere doyamayan iktidar zihnimize giden yolları da döşeme derdinde!
Endoktrine etme çabasında!
Endoktrinasyon, mutlaka tenkit ya da tartışma kabul etmeyen bir öğreti biçimi. Eklemeye gerek var mı bilmiyorum; faşist / otoriter/ kutsallık atfedildiği için dokunulmaz kılınan bir sistemin temel aygıtı…
Cumhurbaşkanlığı İrtibat Başkanlığı’nın yazısında -genelge demek daha hakikat sanki- GERÇEK YERLERDE KULLANILACAK STANDART HAKİKAT İFADELER’den kelam ediliyor.
Kimin doğrusu? Saray’ın!
O doğruları kim saptayacak? Saray’ın İrtibat Başkanlığı.
. . .
70’li yılların ikinci yarısından itibaren TRT’de gibisi müdahalelere epeyce şahit oldum.
Küçük fakat epey şey anlatacak bir örneği paylaşayım:
1978 yahut 79 yılıydı. Sözü sözüne motamot şöyleki bir cümleyle bir haber yayınlandı:
“CHP Samsun Vilayet Başkanlığı’na bomba atıldığı ÖNE SÜRÜLDÜ.”
Merkez Haberler şefine gidip sordum:
Biz bu cümleyle ne demek istiyorduk?
A) bu biçimde bir duyum aldık lakin koskoca TRT, bir türlü doğrulatamadık. Onun için sav olarak kelam ettik..
B) Aslında bombalama falan yoktu lakin CHP (Ce-Ha-Pe zihniyeti yani) ortaya bu biçimde bir palavra atmıştı. Ana muhalefet partisi olduğu için mecburen verdik. Verirken de, aslında gerçek olmadığını vurgulamak için “öne sürüldü” demeyi tercih ettik..
C) Olay hakikat.. Doğrulattık da.. Lakin CHP muhalefette olduğu için haberi bu biçimde kurduk..
Kestirim etmişsinizdir, cevap alamadım. Cevap niyetine sert bakışlarla masama döndüm.
Dedim ya, küçük ancak epeyce şey anlatan bir örnek… Onca yılda daha ne örnekler yaşandı, kimbilir!
Saray’ın son atağını o örneklerden farklı kılan ise sistematik hale getirilecek olması. Dahası, her türlü sınırlamadan, baskıdan, özetle endoktrinasyondan uzak ve bağımsız olması gereken akademiye, bilim dünyasına uzanması.
BÜTÜNLEŞİK BAĞLANTI STRATEJİSİ kavramı, açık ve yakın tehlikeyi ortaya koyuyor.
Her tarafı dökülen hastalıklı demokrasilerde bile savunulamayacak bir kavram.
Lakin epeyce uzun vakittir oralarda olmadığımızı, bir vakit içinderın ateşli Erdoğan yandaşları bile görüyor artık. Demokrasi treninin son durağa yaklaştığını fark ediyor.
. . .
Hitler 1920’lerdeki başarısız darbe teşebbüsünden daha sonra -6 ay kadar kaldığı cezaevinde baş yorup- “demokrasiyi yıkmanın en emin yolunun demokrasiyi kullanarak iktidara gelmek” olduğu kararına varmıştı.
Gerçekten, vatan/ millet / bayrak kavramlarının boca edildiği seçim kampanyası.. Üstüne bir de ABD kaynaklı büyük buhran işe yaramış, Hitler Almanya’nın başına geçmişti.
daha sonra Almanlar bir bakmıştı ki, şansölye diye oy verdikleri adam aslında efsanelerde tanım edilen bir güce sahip MESİH’ti.
Daha doğrusu kara propagandanın / kara tabirlerin harika starı Goebbels onlara bu biçimde söylemiş, buna inandırmıştı:
“Başarısının sırrı, Hitler’in karakterinin tanımlanamayacak kadar GİZEMLİ BÜYÜSÜNDE yatıyor. Ona bağlılık yemini edenler hem vücutları birebir vakitte ruhlarıyla kendilerini ona adamışlardır.”
. . .
Öyledir. Otoriter rejimlerin karakteristik özelliği, başkandan bir MESİH yaratmaktır.
Bunun için de, üretilmiş kavramlar ve mucizevi hikayelerle kitlelerin -akıllarına değil- yüreklerine yaylım ateşi açılır!
İki hatırlatma:
MİT Müsteşarı Hakan Fidan 7 Şubat 2012’de- cemaatçi- savcı tarafınca söze çağrılmıştı hani.. Teze nazaran tam da Erdoğan’ın ameliyat olacağı günde.. Ne var ki Erdoğan ameliyatı ertelemiş ve bunun üzerine MİT KUMPASI denilen hadisenin önüne geçilmişti. Pekala o sırada SABAH ve aHaber’de bunun nasıl takdim edildiğini hatırlıyor musunuz?
Erdoğan ameliyatı GÖKLERDEN GELEN BİR KARARLA ertelemişti!
“Vahiy” sözcüğünün güncellenmiş terimi nerede üretilmişti dersiniz!
. . .
İkinci hatırlatma daha iki ay evvelden.
İstanbul’un Fethi için hazırlanan belgeselde Ayasofya’ya fazlaca özel bir yer ayrılmıştı. olağan olarak ibadete açılmasında Erdoğan’ın rolü vurgulana vurgulana.. Lakin benim üzerinde durmak istediğim, bunun ötesinde bir yaklaşım. Belgeselde, Yahudiler için eşsiz bir ehemmiyete sahip, 2500 yıldır aradıkları Ahit Sandığı’nın Ayasofya’da olduğu ima ediliyor.. Hatta görseli Ayasofya semalarına yansıtılıyor… Bir bakıma Hz Musa ve Süleyman’dan Fatih Sultan Mehmet’e, oradan da bugüne, yani Erdoğan’a “kutsal bir yol” çiziliyordu.
Belgeseldeki imza mı?
Alışılmış ki Saray Bağlantı Başkanlığı!
. . .
Saray’ın ne yapmak istediği ortada. Biliyoruz!
Bilmediğimiz, bilim dünyasının ne yapacağı.
KAMU TERİM BANKASI’nın talimatlarına uyacak mı?
Yani susacak mı?
Saray’ın endoktrinasyonuna boyun eğecek mi?
Yoksa Boğaziçi’nin pahalı akademisyenleri üzere aklın ve bilimin özgürlüğünü savunabilecek mi?