Varlığı tehdit altında olan işçilere alay: Üst düzey bir ekonomistin tek sözü beni kızdırdı

Smug

Active member
Nena ve diğer görüş: Varlığı tehdit altında olan işçilerle alay: Üst düzey bir ekonomistin çılgın sözü beni kızdırıyor

• e-posta

Bölmek

• Daha

• heyecan

• Basmak

• Geri bildirim

• Hataları bildir

Bir hata mı buldunuz?

Lütfen metinde ilgili kelimeleri işaretleyiniz. Sadece iki tıklamayla hatayı editör ekibine bildirebilirsiniz.

Bitkide genetik mühendisliği yok

Ama endişelenmeyin:
      Genetiği değiştirilmiş
      bunlar

7 Aralık 2024 Cumartesi, 09:14

Alman ekonomisi sallantıda. Ancak bazı ekonomistlere göre bu o kadar da kötü bir işaret değil. İflas dalgası uzun vadeli faydalar bile getirebilir; açıkçası sorunlu çalışanları düşünmüyorlar.

Bir olan
Sembolle veya altı çizili olarak işaretlenen bağlantılar bağlı kuruluş bağlantılarıdır. Eğer bu şekilde bir satın alma yapılırsa, bir tane alacağız
komisyon – size hiçbir ek ücret ödemeden! Daha fazla bilgi

Bir zamanlar bir Alman meşe ağacı kadar görkemli ve sağlam olan Alman ticari vapuru, yalpalamaya başlıyor. VW'den Baywa'ya: Son kriz dalgası cumhuriyete şok dalgaları gönderiyor. Eskiden şirketlerin alınlarında kalite mührü gibi “Made in German” yazısı yer alırken, artık ortada bir boşluk var.

Ekonomi mi? Artık parlak bir broşür değil, krizlerin ve çöküşlerin bir karışımı. Politika mı? Yenilikçi fikirlerle parlamaz. Peki önceki trafik ışığı politikası? Bir fiyasko.

Güçlü ekonomi olmadan güçlü demokrasi olamaz

Bu gelişmenin nedenleri karmaşık olduğu kadar çoktur: Ölümcül siyasi kararlar, enerji krizi, bozulan tedarik zincirleri ve giderek sertleşen uluslararası rekabet şirketleri etkiliyor. Ayrıca bürokrasi yavaşlığı, dijital dönüşüm gibi birçok yerde gözden kaçan, ev yapımı sorunlar da var. Alman şirketleri, ABD ve Çin'den gelen çevik rakiplerin körüklediği bir fırtınada hantal vapurlar gibi duruyor.

Ancak krizin sadece ekonomik sonuçları değil, aynı zamanda sosyal sonuçları da var. İşler risk altında ve insanların güvensizliği artıyor. İflaslar, iş merkezi olarak Almanya'ya olan güveni sarsan bir domino etkisi yarattı.

Ülkemizin ekonomik durumunun kötüleşmesi tehlikelidir: Güçlü bir demokrasinin güçlü bir ekonomiye ihtiyacı vardır. Güçlü ekonomi olmadan güçlü demokrasi olmaz.

İhracat dünya şampiyonu bölge ligi seviyesinde oynuyor

VW dönüşümün yükü altında sendeliyor, Baywa ise tarımdaki rüzgarı hissediyor. Peki geri kalanı? Orta ölçekli işletmeler iflas ve durgunluk arasında ivmesini kaybetmiş bir sarkaç gibi gidip geliyor. Eski ihracat dünya şampiyonunun ikinci yarıda aniden bölge ligi seviyesinde oynayacağını kim düşünebilirdi? Baywa gibi geleneksel şirketlerin ya da VW gibi ağır topların başı belaya girdiğinde şu soru ortaya çıkıyor: Sırada kim düşecek?

Köşe yazarı hakkında

1992 doğumlu Nena Brockhaus, bir iş dünyası gazetecisi, televizyon sunucusu, siyasi yorumcu ve Spiegel'in dört kez çok satan yazarıdır (Takibi Bırak, Oldukça Mutlu, Yeşil Değilim, Yaşlı Bilge Adamlar). İstasyonlara göre Handelsblatt Ve RENKLİ 2021'den 2023'e kadar BILD'in siyasi talk şovunun moderatörlüğünü yaptı sekizi çeyrek geçe. Brockhaus, “Nena ve diğer görüş” başlıklı köşe yazısı ile bazen popüler olmayan tezler ve söylenebilecekleri genişleterek toplumumuzda farklılaşan bir görüşe katkıda bulunmak istiyor.

İnsanlar işlerin sonbahar yaprakları gibi ağaçlardan düşmesini endişeyle izliyor. Korku mu? Somut! Tek yapmanız gereken köşedeki orta ölçekli sanayi şirketinin Noel partisine katılmak. Sadece birkaç yıl önce Almanya'nın ekonomik başarı öyküsünün bu kadar durma noktasına gelebileceğine neredeyse hiç kimse inanmazdı. Yenilik yerine kriz yönetimi hakim, gelecek planları yerine sadece hasar kontrolü var.

Almanya yeni bir senaryoyu hak ediyor

Bir zamanlar ulusun gururu olan büyük şirketler, uluslararası rakiplerin piyonları gibi bir ileri bir geri atılıyor. Eski ekonomik senfoni giderek çarpık bir Do majör gibi ses çıkarmaya başlıyor. Şairlerin ve düşünürlerin ülkesi Almanya, yeni bir olay örgüsünü hak ediyor.

İflas dalgasının yeni kurulan şirketler dalgasına dönüştüğü bir final. Enerjiyi yutanlar enerji yenilikçilerine dönüşüyor ve ağıtlar yeni bir ekonomik darbeye dönüşüyor. Tek soru şu: Bunu ne zaman çözeceğiz? Çünkü eğer yön vermezsek buzdağına doğru gideceğiz. Ve şunu da söylemek gerekir ki bu ülke gereğinden fazla Titanik metaforu duydu.

İflaslar bir uyarı işareti değil mi?

Ancak iyimser sesler de var. Sektörümüzün geleceğine ilişkin benim için alarm zilleri çalarken, iflas araştırmacısı Profesör Dr. Steffen Müller sakin bir tavırla konuşuyor. Business Insider'a dinamik bir ekonomide iflasların normal olduğunu açıkladı. Hatta piyasayı verimsiz şirketlerden arındırıp yeni, yenilikçi şirketlere yer açarak temizleme işlevi bile görebilirler.

Almanya'daki iflas idarecileri ve mütevelli heyeti profesyonel derneğinin (VID) başkanı Christoph Niering de benzer şekilde savunuyor. İflaslardaki mevcut artışı, büyük bir iflas dalgasının işareti olarak değil, öncelikle hükümet yardım tedbirlerinin sona ermesinden sonraki normalleşme olarak görüyor.

(Reklam): Nena Brockhaus'un kitabı

Ben yeşil değilim: Bir özgürlük talebi

Ekonomist ve DIW patronu Marcel Fratzscher da iyimserliğini koruyor. Alman ekonomisinin güçlü yönlerine işaret ediyor ve mevcut düşüşü uzun vadede avantajlar bile getirebilecek “sağlıklı bir daralma” olarak görüyor.

“Sağlıklı küçülme”? Çalışanlar için bu varoluşsal korku anlamına gelir

Peki “sağlıklı küçülme” etkilenen insanlar için ne anlama geliyor? Varlığından korkan çalışanlar için mi? Fabrikaların birbiri ardına kapandığı bölgeler için mi? Ekonomik normalleşme olarak tanımlanan olay, geçim kaynaklarını yok eden bir fırtına gibi geliyor.

Aynı zamanda umut da var. Almanya hâlâ fikir ve yeteneklerle dolu bir ülke. Ekonominin nişlerinde işler kaynıyor: yeni kurulan şirketler çığır açan teknolojiler üzerinde çalışıyor, bilim adamları yarının endüstrisi için yenilikler geliştiriyor ve orta ölçekli şirketler kendilerini yeniden keşfediyor. Ancak tüm bu olumlu yaklaşımların siyasetten, yatırımcılardan ve toplumdan desteğe ihtiyacı var.

Ben ise “sağlıktaki büzülme” sözcüğü karşısında yalnızca başımı sallayabiliyorum. Ne çılgınlık! Bana göre bu daha az sağlıklı ve daha çok yarış ortasında tökezleyen bir maraton koşucusuna benziyor.

Her hafta olduğu gibi şimdi de sizin fikrinizi merak ediyorum: Almanya'daki ekonomik durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Fratzscher Takımı mısınız yoksa Brockhaus Takımı mı? Bana yaz! İçiniz rahat olsun: Yorumlarınızın her birini okudum.

Bunu aklımızda tutarak: İsterseniz önümüzdeki Cumartesi tekrar birbirimizi okuruz.

Sevgiler, Nena Brockhaus