Ukraynalı bayan basketbolcular savaşın son bulmasını istiyor

Sarr

Active member
Ukrayna temsilcisi BC Prometey, FIBA Bayanlar Avrupa Kupası son 8 çeşidi eşleşmesinde bugün saat 19.00’da Mersin’de Çukurova Basketbol Yenişehir Belediyesi ile karşılaşacak. Maç öncesi son idmanını yapan Ukraynalı bayan basketbolcular, savaşın son bulmasını ve ülkelerine bir daha barış gelmesini istedi.

“Adeta bodrumda yaşayan bir solucan gibiyiz”
Ülkelerindeki savaşla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan ekip kaptanı Olga Dubrovina, epeyce güç bir durumla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Çünkü hiç alışık olmadığımız, yaşamadığımız bir şey var. Şu anda adeta bodrumda yaşayan bir solucan üzereyiz. Benim büyük annem dahil herkes bodrumda yaşıyor. Bunun bir an evvel son bulmasını istiyoruz. Bizler özgür insanlarız. Lakin Rusya Federasyonu bunu hiç bir biçimde ciddiye almıyor. Bize fazlaca berbat davranıyor. Buradan tüm dünyaya çağrım bunu durdurun. Bir an evvel bu işler son bulmalı” dedi.

“Biz sonuna kadar savaşmaya devam edeceğiz”
Ailesiyle daima görüşmeye çalıştığını kaydeden Dubrovina, “Katakom diye bir sistem var oradan görüşmeye çalışıyorum. Zira şu an bodrumda yaşadıkları için bağlantı sıkıntı oluyor. Bu daha evvel yaşadığımız lakin hiç bu türlü yaşamadığımız bir müddetç. 2014’de de buna misal şeyler hayatıştık. Rusya o devirde bize kapitülasyonlar uygulamaya çalışıyordu. Lakin birinci defa bu biçimde bir düzeye geldi. Ukrayna vatandaşı olarak, bir Ukraynalı olarak bunu mutlaka kabul etmiyorum. Ne kapitülasyonları ne Rusya’nın yaptırımlarını ülke olarak kabul etmeyeceğiz. Biz sonuna kadar savaşmaya devam edeceğiz. Şu anda erkek kardeşim de savaşın ortasında. 2014 yılında da orduyla bir arada savaşa gitmişti, artık de tıpkı durumu yaşıyor” tabirlerini kullandı.

Yurkevichus: “Savaşı durdurun”
Atletlerden Tetiana Yurkevichus ise şu anda ülkelerinde bir savaşın yaşandığını ve kendileri için epey güç bir durum olduğunu söylemiş oldu. Bu savaşı başlatanın kendileri değil Ruslar olduğunu vurgulayan Yurkevichus, “Ailemle telefon görüşüyorum. Her gün 1-2 saat aralıklarla aramaya çalışıyorum. Hem ne olduğunu öğreniyorum hemde yardıma gereksinimleri olup, olmadığını soruyorum. Tüm dünyaya mesajım savaşı durdurun. Bilhassa burada Rusya’ya bu çağrıyı yapıyorum. Biz ülke olarak özgür bir ülkeyiz ve öylede kalmaya devam edeceğiz” formunda konuştu.

Şu anda Bulgaristan’da kaldıklarının altını çizen Yurkevichus, “Öncelikle Bulgaristan hükümetine teşekkür ediyorum. 15 gündür bizi konuk ediyorlar. Bir biçimde orada yaşamaya devam ediyoruz fakat aklımız daima Ukrayna’da. Bir an evvel oraya da dönmeye çalışıyoruz. Şu an sonlar kapalı olduğundan bu mümkün değil lakin bu olaylar geçtiği an birinci işimiz Ukrayna’ya dönmek olacak” diye konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile ilgili fikirlerini de söyleyen Yurkevichus, “Şu an onu bir Ukrayna önderi olarak görüyorum ve nereden geldiği aslında epeyce kıymetli değil. Şu an ordunun başında ve Ukrayna için gayret ediyor. Bizim için de kıymetli olan bu esasen” dedi.