Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli: hiç bir tereddüde gerek yok

Vitra

New member
Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli: hiç bir tereddüde gerek yok Covid-19’a karşı Turkovac’ı geliştiren Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Kolu öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, aşıya ait tenkitlere cevap verdi.

Hürriyet’ten Musa Kesler’e konuşan Prof. Dr. Özdarendeli, “Turkovac’a acil kullanım onayı bağımsız komiteler tarafınca verildi. hiç bir tereddüde gerek yok. çok başarılı bir çalışma. Faz-1, Faz-2 çalışmalarıyla ilgili datalar elimizde. En kısa vakitte onları da bir dergiye gönderip aslına bakarsan sonuçlarını paylaşacağız. Faz-3 çalışmaları Sıhhat Bakanlığı uyumunda devam ediyor” dedi.

Özdarendeli, “Alfa ve Beta varyantlarına karşı transgenik fareler üzerinde yapılan çalışmalarda yüzde 100 müdafaa aldık. İnsanlarda Faz-2 çalışmalarındaki örneklerde de bu iki varyanta karşı çapraz muhafazayı test ediyoruz. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Omikron’la ilgili izolasyon çalışmaları sürüyor. İzole ettiğimizde birebir araştırmayı beşerler üzerinde de yapacağız. Omikron epey farklı bir varyant. Çalışmalarımızın akabinde TURKOVAC’ın Omikron üstündeki tesirleri üzerinde de konuşabileceğiz” sözlerini kullandı.

‘Faz-1, Faz-2 çalışmalarıyla ilgili bilgiler elimizde’

Prof. Dr. Özdarendeli, Turkovac’a ait tenkit ve ithamlara şöyleki cevap verdi:

“Sosyal medyayı fazlaca takip etmiyorum. Paylaşım da yapmıyorum. Lakin söylenenleri biliyoruz, kulağımıza geliyor. Aşının gelişim sürecinin başından beri ben işin ortasındayım. Faz-1, Faz-2 çalışmalarının yürütücülüğünü yaptım.

Onunla ilgili bilgileri Sıhhat Bakanlığı’na sunduk. Klinik öncesi çalışmalarla ilgili yayınımızı da kasım ayında Vaccine mecmuasında yayınladık. Faz-1, Faz-2 çalışmalarıyla ilgili datalar elimizde. En kısa vakitte onları da bir dergiye gönderip esasen sonuçlarını paylaşacağız.

Faz-3 çalışmaları Sıhhat Bakanlığı uyumunda devam ediyor. Türkiye’nin en büyük klinik çalışmaları bunlar. 28 vilayette 44 merkezde yürütülüyor. Onunla ilgili dataları de aslına bakarsanız Sıhhat Bakanlığı ve TÜSEB gerekli noktalarda açıklıyor. Burada rastgele bir tereddüde gerek yok.

Zira Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumu (TİTCK) epeyce önemli ve kuvvetli bir kurum. Onun bir aşıya ‘acil kullanım onayı’ vermesi için aşının nitekim biroldukca kuruldan geçebilmesi lazım.

Burası fazlaca kıymetli. Ben o süreçlerin hiç birine müdahil değilim. Bunlar uzman hocalardan oluşan bağımsız kurullar. Ayrıyeten üniversitede faz çalışmalarının yürütüldüğü merkez, dünya çapında bir merkez. Dünya Sıhhat Örgütü, Avrupa İlaç Ajansı, ABD ve Kanada ilaç ajansları tarafınca tanınan akredite bir merkez. Sıhhat Bakanlığı koordinesinde epey kaliteli bir çalışma yürütüldü.”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumu’nun (TİTCK) acil kullanım onayı verdiği Turkovac aşısının Faz-1, Faz-2 ve Faz-3 çalışmalarının olmadığını belirterek, “Ortada bir aşı yok, aşı olduğu tez edilen bir solüsyon var” demişti.