Tunceli ateş çemberinde! ‘Batı’da gördüğümüz müdahale bu bölgede yok’

Vitra

New member
Tunceli ateş çemberinde! ‘Batı’da gördüğümüz müdahale bu bölgede yok’ Ferit Demir/Tunceli

Tunceli’de iki hafta evvel Hozat ile Ovacık ilçesi içinde yer alan Kurukaymak ve Buzlutepe köyleri dağlık alanında başlayan orman yangınları 13 gün süren ağır çalışmalar kararı denetim altına alınırken, Munzur vadisinde ki yangın ise 4’üncü gününde denetim altına alındı.

Kutuderesi Vadisi Zel Dağı eteklerinde 6 gündür devam eden orman yangınına son iki gündür havadan yapılan müdahalelere karşın denetim altına alınamadı.

Bugünde Tunceli’nin Pülümür İlçesi Balpayan köyü ile Tunceli Merkez Aktuluk köyünde yeni orman yangınları çıktı. Süratli müdahale yangının yayılmasını engelledi

Tunceli vilayet merkezi Aktuluk mahallesinde akşam saatlerinde çıkan orman yangını bir anda büyük bir alana yayılmaya başladı. Yangına birinci vakit içinderda orman işletme müdürlüğü takımları Tunceli belediyesi itfaiyesi ve grupları ile Özel yönetim genel sekreterliği grupları mübadele etti.

Tunceli’de bulunan 2 yangın söndürme helikopteri de yangına havadan müdahale ederek yangının büyümesini engellerken yangın 2 saatlik çalışma daha sonrası büsbütün denetim altına alınarak bölgede soğutma çalışmaları başlatıldı.

Bu ortada Tunceli merkez Gökçek köyü Kutuderesi Vadisi Zel Dağı eteklerinde 5 gün evvel başlayan orman yangını devam ediyor.

Dün ve bugün havadan yapılan müdahalelere karşın denetim altına alınamayan yangından daha sonra öğle saatlerinde Pülümür ilçesi Balpaşam köyünde çıkan orman yangını da devam ediyor.

CHP heyeti Tunceli’de

Tunceli’de devam eden orman yangınları ile ilgili CHP Tunceli bölgesine ikinci milletvekili heyetini gönderdi. İki gün evvel Tunceli’ye gelen Genel Lider Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki CHP heyeti Tunceli’deki incelemelerinin gerisinde yangınların devam ettiği Bingöl’ün Yedisu ilçesine geçti.

CHP Etraf komitesi üyesi ve İzmir milletvekili Murat Bakan ve CHP İzmir milletvekili Uzman Polat’ta Tunceli’ye gelerek devam eden orman yangını bölgelerine giderek incelemelerde bulundular.

CHP Elazığ milletvekili Gürsel Erol’da Tunceli’ye gelerek Munzur vadisi Ulusal parkı ortasında soğutma çalışmalarının devam ettiği yangın bölgesine geçerek burada yetkililer ve istekli takımlar ile görüşüp basın açıklaması yaptı.

10 günden çokdır yangınlar devam ediyor

Erol yaptığı açıklamada şu görüşleri lisana getirdi; “Munzur vadisi Ulusal parkı Türkiye’nin en eski ulusal parklarından biri. Bugün burada yaşanan yangının izlerini görür görmez içimiz yanıyor. Munzur Vadisi Ulusal Parkı Alan olarak Türkiye’de en büyük ulusal parklardan biridir. Ekolojik yapısı ve yaban hayatı bakımında fazlaca varlıklı ve Türkiye’de biroldukça jenerasyonu tükenmekte olan canlının yaşadığı kıymetli yerlerdendir. 10 günden çokdır Tunceli’nin farklı noktalarında yangınlar devam etmektedir. Bilhassa Hozat, Ovacık vilayet merkezi bölgelerinde devam eden yangılar var. Bugün şahit olduğum şu Munzur Vadisi Ulusal Parkı’nda soğutma çalışmaları devam ediyor. Burada gruplar dayanılmaz bir uğraş göstermiş havadan müdahale yangının denetim altına alınmasını sağlamış. Tunceliler burada inanılmaz bir dayanışma göstermiş emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederim.

Ağustos ayında Türkiye’de büyük doğal afetler yaşandı yüreğimiz epey yandı. Tunceli vilayetimizde bu doğal afetlerde bilhassa orman yakınlarında büyük tahribatlar yaşadı. Lakin Tunceli’de şu an âlâ olan şey vatandaşın hassaslığı ve büyük bir özveri ile dağları taşları aşarak canları kıymetine doğaların korumak için sahip çıkması”

Gürsel Erol’dan daha sonra Munzur Vadisi’ne gelerek incelemelerde bulunan CHP Etraf Komitesi üyesi ve İzmir milletvekili Murat Bakan ile Tunceli milletvekili Polat Şaroğlu ile İzmir Milletvekili Uzman Polat sonrasındasında yangınların devam ettiği Kutuderesi Vadisi’ne giderek incelemelerde bulunduktan daha sonra Halk TV’ye açıklamalarda bulundu.

‘TBMM Etraf Komisiyonu dilekçemizi dikkate almadı’

Bakan Yaptığı açıklamada şunları söylemiş oldu; “2 gündür Tunceli’de yangın bölgesinde incelemelerde bulunuyoruz. Bugün Munzur Vadisi Salderesi bölgesine çıktık. Ben ve İzmir Milletvekilimiz Yetenekli Polat, 1700 rakımlı zirvelere kadar çıktık, nitekim çok güçlü bir coğrafya. Biz Burada gelmedilk evvel TBMM Etraf Komisyonu’na bir dilekçe verdik. Tunceli’de yaşanan orman yangınlarından daha kıymetli bir etraf sorunu olamaz. Munzur Vadisi Ulusal Parkı hem biyolojik çeşitlilik tıpkı vakitte yaban ömrü bakımında Türkiye’nin değerli ulusal parklarından biri. Burudaki orman yangılarına nasıl ki Muğla’da Milas’ta, Bodrum’da Marmaris’te çaba edildiyse, birebir biçimde müdahale edilmeli ve uğraş edilmeli dedik. Lakin TBMM Etraf Komisiyonu dilekçemizi dikkate almadı.

Batı’da gördüğümüz müdahale bu bölgede yok

Bizde CHP Etraf Komitesi üyeleri olarak buraya kadar gelerek hem yangınlara dikkat çekmek istedik birebir vakitte yetersiz olan mübadelenin daha kâfi hale getirilmesi için davette bulunmak istedik. Yani Batı’da gördüğümüz müdahale bu bölgede yok. Batıdaki araç gereç uçak helikopter teçhizat sayısı bu bölgede yok. Şu an havadan müdahale eden 2 helikopter yetersiz kalıyor. Daha evvel de söylemiş olduk Türk Silahlı Kuvvetlerinin elinde genel gaye helikopterleri var. Bu helikopterlere su sepeti takılarak yangınlarda kulanınsın dedik. Ancak hiç ses çıkmadı. Biz bütün yangın bölgelerine gidiyoruz ne yaparız diye uğraş ortasındayız.”