Tütün üreticileri: Tırşikçi kapitalistlere hayır

Vitra

New member
Tütün üreticileri: Tırşikçi kapitalistlere hayır Yetki dokümanı olmayan üreticiye getirilen tütün ticareti yasağı, yürürlüğe girdi. Yetkisiz tütün ticareti yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar mahpus cezası önnazarann düzenleme, tütün üreticilerinin yansısını çekti.

Malatya’nın Doğanşehir İlçesi’ne bağlı Surgu, Güzelköy ve Reşadiye köylerinde tütün üretimi yapan çiftçiler, yansılarını bugün Malatya – Adana karayolunu traktörleriyle trafiğe kapatarak gösterdiler.

Tütün üreticileri, “Tütüne uzanan eller kırılsın”, “Biz halkız, halk” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attılar. Adıyamanlı bir tütüncü ise, “Ben AK Parti encümeniyim. Hepimiz acımızdan ölüyoruz. Gelsin bir deva bulsun. Yoksa ben kendimi yakarım” dedi.

‘Tırşikçi kapitalistlere hayır’

Hareket sırasında traktör üstüne çıkarak, ‘Tırşikçi kapitalistlere hayır’ diyen tütüncü toplumsal medyada gündem oldu. #tütünümedokunma etiketiyle tütüncülere dayanak olan Twitter kullanıcıları ‘son devrin en güzel sloganı’ bildirisini paylaştı.

“AK Partiliyim acımızdan ölüyoruz’

Adıyamanlı bir tütün üreticisi, “Ben AK Parti encümeniyim. Hepimiz acımızdan ölüyoruz. Gelsin bir deva bulsun. Yoksa ben kendimi yakarım” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Kaçakçılıkla Çaba Kanunu’nda dört yıl evvel yapılan değişiklikle Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki dokümanı almadan yahut bildirimde bulunmadan yapılan tütün ticareti yasaklanmış; bu yasağa uymayanların 3 yıldan 6 yıla kadar mahpusla cezalandırılması öngörülmüştü. Yürürlük tarihi bir kere ertelenen kelam konusu düzenleme, 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe girmişti.

*’Tırşikçi’ Adıyaman bölgesinde ‘bedavacı, beleşçi’ manasında kullanılan bir tabir.