TTB Lideri Fincancı: söylemiş olduklerimden pişman değilim

Vitra

New member
TTB Lideri Fincancı: söylemiş olduklerimden pişman değilim Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Irak’ta kimyasal silah kullandığına ait argümanların araştırılması gerektiğini söylemiş oldukten daha sonra iktidarın maksat gösterdiği TTB Lideri Şebnem Korur Fincancı tutuklanmıştı. 76 gün cezaevinde kalan Fincancı’ya evvelki günlerde ‘örgüt propagandası yapmak’ kabahatinden 2 yıl 8 ay 15 gün mahpus cezası verildi ve tahliyesine hükmedildi.

DW Türkçe’den Batu Bozkürk’ün sorularını yanıtlayan Fincancı, “Tahliye olmayı bekliyor muydunuz?” sorusuna şöyleki yanıt verdi:

“Yaklaşım prestijiyle bu karar verilmeyecek üzere gözüküyordu. Savcının en üst sondan 7 buçuk yıl ceza talep etmesi… Mahkeme heyetinin tutumu… örneğin beni -ortada bir propaganda kabahati olmasa da- bu kabahatten yargılıyorlardı lakin güya bir terör örgütü üyesiymişim üzere tedbirler alıyorlardı. Ben o yüzden dört yıl ve üzeri olur, tahliye sonucu da vermezler diye düşünüyordum. Avukatlarımızın kimileri o denli olmayacağını, daha düşük olacağını söz etmişlerdi. Çok ciddiye almamıştım fakat ciddiye almam gerekiyormuş demek ki… Burada şunu söylemek gerekir. Toplumun kuvvetli bir dayanışması oldu. Yalnızca Türkiye değil milletlerarası toplumun da dayanışması epey kuvvetliydü. Muhtemelen onun da tesiriyle beni tahliye etme üzere bir muhtaçlık doğdu.”

‘Pişman olacak bir şey yok’

Bozkürk’ün, “Sözlediklerinizden pişman mısınız?” sorusuna ise Fincancı’nın cevabı şöyleki oldu:

“Niye pişmanlığım olsun? Ben tıbbi bir kıymetlendirme yapıyorum. Bir görüntü izledim, hatta meslektaşlarımla bir arada izledik. Nükleer Savaşın Önlenmesi için Milletlerarası Hekimler’den arkadaşlar da bölgeye gitmek için teşebbüste bulunmuşlar lakin gidememişler. Biz tabipler ağır insan hakları ihlalleri üzerine çalışırken görüntülerden, fotoğraflardan ön kıymetlendirme süreci işletiriz. Burada da birtakım belirtiler var. Bu belirtilere baktığımızda teneffüs yoluyla alınmış bir etken düşündürüyor. Zira akciğer etkilenmesi var. Onu gözlüyorum ben. Bunun gaz formunda bir husus olduğunu, bu gaz formunun toksik bir gaz olması gerektiğini söylüyorum, ziyanlı olduğu için. Onun üzerinden de diyorum ki, ‘toksik bir gaz‘… Anlamazlar diye daha sonra, ‘zehirli bir gaz‘ diyorum. Kimyasal husus, gaz olarak bir kimyasal unsur var.

Ama ben o konuşmamda belirtileri değerlendirirken ‘kimyasal silah’ demiyorum. ‘Bunun bir kimyasal silah olup olmadığına bakılsın, kimyasal silah ise, yasaklanmış kimyasal silahlar kapsamında olup olmadığı için ileri inceleme yapılsın’ diyorum. söylemiş olduğim bu. Zira milletlerarası kontratlar protokoller bize bu biçimde yapılması gerektiğini söylüyor. Bunu yapabilmek için ileri incelemede de isimli tıpçıların bir kılavuzu var: Minnesota protokolü. Ona uygun bir otopsi süreci de işletilebilmeli ki tespit edilebiliyorsa bu gaz formu, tespit edilsin. Ben bunu söylüyorum, bunda pişman olacak bir şey yok.”

Fotoğraf: Hareket Nazlıer (Evrensel)