Son dakika haberi: Şansal Büyüka’dan olay Fenerbahçe argümanı: ‘Sayın lider görüştüğünüzü biliyorum! İnat etmeyin’

Sarr

Active member
BÜYÜKA’DAN OLAY ARGÜMAN: ‘GÖRÜŞTÜĞÜNÜZÜ BİLİYORUM’

Milliyet gazetesinin duayen muharrirlerinden Şansal Büyüka, Üstün Lig’de geride bıraktığımız haftayı kıymetlendirdi. Büyüka, Fenerbahçe için olay bir savda bulundu. İşte Şansal Büyüka’nın değerlendirmeleri…

‘İFLAS EDEN LİGİN HOCASINDAN BU KADAR OLUR’

“Fenerbahçe’ye; geride kalan bu kadar acı deneyimden daha sonra, yeni dönem için gruba imzasını atacak, tartısını koyacak, kuvvetli bir oyun bulacak, tartışılmaz bir hoca gerekiyordu. Lider Ali Koç bunu yapmadı. Grubun başına yeniden titrek, tartışılan, alana kuvvetli bir oyun koyamayan bir hoca getirdi. Gazetelerde okudum; Çin Ligi iflas ettiği için ikinci yarı maçları çabucak hemen başlamamış. Vitor Pereira’nın son durağı Çin Ligi’ydi. Ali Lider, büyük ihtimalle Pereira’yı, Dünya futbolunda “sıfır” prestiji olan Çin Ligi’ndeki muvaffakiyetini ölçü alarak Fenerbahçe’ye getirdi. İflas eden bir ligin hocasından lakin bu kadar olur…”

‘ALİ KOÇ DUYMAK İSTEMEDİ! SON ÖRNEK VALENCIA’

“Başkan Ali Koç, evvelki hafta seyircileri toplamak için, sesinin daha gür çıkması ismine megafonla konuştu. halbuki futbolu bilen, bilmeyen herkes üç yıldır megafonla “Fenerbahçe’nin santrforu yok” diye bağırdı. Ali Koç duymadı ya da duymak istemedi. İşte son örnek; Konya’da ekipte bir “son vuruş ustası” olsa, yalnızca Valencia’nın kaçırdığı konumlardan, en az dört gol atar, Fenerbahçe’yi mağlubiyetler serisinden çıkartırdı.”

‘BAKASETAS BİR HAFTA KAPIDA BEKLEDİ ALMADILAR’

“Alanya mağlubiyetinden daha sonra Ali Başkan’a, “Bu takımın şampiyonluk için kâfi olduğuna inanıyor musunuz?” diye sordular. Sayın Lider, “Evet, inanıyorum” dedi. Latife mı yaptı, sahiden bu takımın kâfi olduğuna inanıyor mu? İnanıyorsa; eyvah eyvah… Bakasetas, Alanya forması giyerken de Üstün Lig’in en düzgün orta saha oyuncusuydu. Bir hafta Fenerbahçe’nin kapısında bekledi. Almadılar… Niçin almadılar, hangi kriterleri düşünerek almadılar? Fenerbahçe’de transferi yapanların Bakasetas’ın Türkiye’nin en âlâ orta saha oyuncusu olduğunu bilmeleri gerekmez mi? Buna karşın nasıl almadılar, nasıl kaçırdılar?”

‘MESUT’UN TESİRİ TABANA VURDU’

“Günümüzün gelişen ve değişen futboluna uysa, Dünya futbolu Mesut Özil’i Fenerbahçe’ye kaptırır mıydı? Hızlanan, atletik noktaya gelen futbolda Mesut’un tesiri tabana vurdu. Üstelik 11 ay oynamamış Mesut’u aldınız. 11 ay oynamayan, yaşı ilerlemiş bir futbolcunun, kendini bulmasının epeyce uzun müddetler alacağını hesaplamadınız mı?”

‘GÖRÜŞTÜĞÜNÜZÜ BİLİYORUM’

Ayağınıza kadar getirilen, Vitor Pereira’ya oranla, epeyce daha meslekli hocalarla görüştüğünüzü biliyorum. Niçin, niye, neden epey kuvvetli bir hoca almadınız? niye kuvvetli hocalardan uzak duruyorsunuz? Niçin kaliteli, tesirli futbolcu transfer etmekten ısrarla kaçtınız?

‘NİYE TARTIŞILMAZ BİR HOCAYI GETİRMEDİNİZ?’

“Aradan tam üç yıl, tahminen daha da fazla transfer devirleri geçti. Daima bayağı futbolculara yöneldiniz. Daima kolay hocalara yöneldiniz. Daima yanlış adamlarla yürüdünüz. Fenerbahçe’nin büyüklüğüne yakışır kalitede futbolcuları niçin almadınız, niçin kadronun başına tartışılmaz bir hocayı bir türlü getiremediniz?”

‘BUNLARI SİZE KİM ÖNERİYOR?’

“Günümüzün futbolunda Rossi-Pelkas üzere fizik olarak, “size” olarak rakip karşısında ezilen futbolcularla nasıl başarılı olursunuz? Nerede aldığınız Crespolar, Meyerler, öbürleri? Bunları size kim öneriyor? Haydi önerdiler diyelim, nasıl oluyor da alıyorsunuz?”

‘AŞIRI GÜÇLÜ BİR YAPINIZ VAR LAKİN…’

“Aşırı kuvvetli bir yapınız var. Bu, elbette beşere sınırsız bir özgüven verir. Lakin bu biçimde bir yapıya sahip olduğunuz için muhtemelen “Her şeyi ben bilirim” anlayışı ile hareket ediyor, yanlışa düştüğünüzü bir türlü anlamıyorsunuz. Anlasanız bile, bundan geri adım atmak için uzun vadeli kararsızlıklar yaşıyorsunuz. halbuki futbolda dünya her hafta bir daha dönüyor ve bu kadar uzun müddetli kararsızlıklara asla tahammülü yok.”

‘ÖZELEŞTİRİ YAPMADINIZ, GERÇEKLERDEN KAÇTINIZ’

“TFF’yi, MHK’yi, medyayı, yayıncıyı suçlayarak, amaç göstererek kadronun başarısızlığını buralara bağladınız. bu biçimde yaparak, kendinizi, ekibi ve camiayı buna inandırdınız. Özeleştiri yapmadınız, gerçeklerden kaçtınız. Etrafınızdaki “gazcıların” da günahlarının fazlaca büyük olduğunu söylemeliyim. Sayın Lider, bu derin hayal kırıklığının tek adresi sizsiniz. kuvvetli hoca almadınız, kuvvetli ve kaliteli futbolcuları transfer etmekten ısrarla kaçındınız, size doğruları söylemek isteyenleri dikkate almadınız. Bu anlayışla hem kendi isminize hem Fenerbahçe Futbol Takımı’na büyük ziyan verdiniz. Bu ülkede öbür Ali Koç yok. Diğer Fenerbahçe yok. Kendinizi ve Fenerbahçe’yi daha fazla tüketmeyin.”

‘İNATTAN VAZGEÇİP DOĞRULARA DÖNÜN’

“Lütfen inattan, ısrardan süratle vazgeçip, futbolun gerçeklerine, doğrularına dönün. bayağı hocalardan, bayağı futbolculardan, ikinci sınıf adamlardan süratle vazgeçin. Orta transferden başlayarak; kesinlikle ancak kesinlikle “kalite”ye dönün. Bu gidiş gidiş değil, bunu artık anlayın. Fenerbahçe bize, siz Fenerbahçe’ye lazımsınız. Üstelik vakit geçiyor, kredi bitiyor. Paranıza, vaktinize, itibarınıza yazık etmeyin.”

‘AZ OTURMALI ÇOK OYNAMALI’

“Fenerbahçe ne yapıp edip İrfan Can’a oynama konusunda istikrar kazandırmak zorunda… Fenerbahçe’nin tek futbol aklı ve fark yaratan adamı İrfan Can… Kesinlikle oynaması lazım… Az oynuyor, epeyce oturuyor. halbuki az oturmalı, epey oynamalı…”

‘KADERSİZİN İŞİ…’

“Kadersizin işi, muhallebi yerken kırılır dişi” demişler, güya Fenerbahçe için söylemişler. Tahminen de 10 yıldır gol atmayan Konyasporlu Soner Dikmen daha maçın başında “yılın golü”nü attı.”

‘TECRÜBE ARANIYOR’

“Galatasaray, bilhassa atağa çıkarken; ligin üstünde süratli oynuyor. Lakin rakibin geçiş oyunlarına ve kalesine kolay gelişine mahzur olamıyor. Her maç bilhassa ikinci yarılarda rakiplerden önemli baskı yiyor. Hareketli oyununa karşın, önemli bir uyum eksikliği var. Gençlik aşısı tamam, deneyim aranıyor.”

‘UZAYDAN MI GELDİN?’

“Kusura bakmasın, bugüne kadar ismini hiç duymadım. Galatasaray’ın mevcut idare konseyi basın sözcüsü… İsmi Remzi Sanver… Sanver’in bir iletisini okudum. Diyor ki;“Evet, hakem yanlışları oldu ancak Beşiktaş’ın haklı galibiyetine karşı bunlara sığınacak değiliz. Kıymetli rakibimizi tebrik ederiz. Bu mağlubiyetten dersler çıkarttık, çıkartacağız.”Vay… Vay… Vay… Aydan mı, uzaydan mı geldin, sen nereden çıktın kardeşim! Bu sağduyulu yaklaşımınla bizim meczuplar dünyasında ne işin var?”

‘SİGORTALAR ATIYOR’

“Beşiktaş’ın üç “Ağır Abi”si; Pjaniç, Alex Teixiera ve Batshuayi, çabucak hemen birlikte halay çekip, düğün-bayram yapamadılar. Pjaniç ile Batshuayi sakatlıktan yakayı kurtaramıyorlar. Alex Teixeira kâfi kondisyona sahip değil… Bütün bunlar geride kalan dönemde hayli oturmaktan, az oynamaktan kaynaklanıyor. Yük binince bu kez sigortalar atıyor.”

‘EKTİĞİNİ BİÇİYORSUN’

“Trabzonspor son iki yılda transfer yatırımını “kalite”ye yaptı. Artık sonuçlarını alıyor. Son Göztepe ve Rize maçı, tahminen de Trabzonspor’un son devirlerdeki en etkisiz maçlarıydı. Lakin kayıpsız geçti. Zira makûs olsa bile “kalite” devreye girdi, maçı kurtardı. Ektiğinizi biçiyorsun. Bu unutulmasın. Trabzonspor kendine, şampiyonluktaki rakipleri Trabzonspor’a çalışıyor. İşte 11. hafta sonunda puan durumları:Trabzonspor:27 puanBeşiktaş: 20 puanGalatasaray:20 puanFenerbahçe:19 puanBu kadar kısa müddette bu kadar fark, istesen olmaz.”

‘NASIL OLACAK?’

“Merkez Hakem Kurulu’nun yeni Lideri Ferhat Gündoğdu emekli albay… Rütbeye hürmetler… Lakin bizim futbol dünyasında “Paşa’lığını ilan eden hakemler var. Nasıl olacak bu iş? ‘Paşa’lar bugüne kadar anı-sanı duyulmayan emekli albayı dinler mi, takar mı? MHK oluşurken, sızan kulis ayrıntıları var. Başkanlığı Ufuk Özerten’e teklif etmişler. Özerten’in başarılı ve şeffaf bir MHK başkanlığı geçmişi var. Fakat bir kulüp lideri, “Bu bize düşman” diye veto etmiş. Demek ki, kulüpler hakemlerin başına değil, kendilerine MHK arıyorlar.”

‘1 MİLYON DOLAR GÜYA HAYAL’

“Kulüpler Birliği Lideri Ahmet Ağaoğlu, yeni ihale periyodunda, naklen yayını 7-8 modüle böleceklerini ve 1 milyar dolar para beklediklerini söylemiş oldu. Kulüpler döviz istemekte haklı… Zira masraflarının büyük kısmı, tahminen de tamamına yakını dövize endeksli…Dilerim, kulüplerin gönlünden geçen olur, 1 milyar doları toplarlar. Ben eski bir yayıncı deneyimi ile söyleyeyim;* Bir milyar doları toplamak güya hayal…* Yayıncılar, “Ben Türk parası ile satıyorum, size niçin döviz vereyim” derse ne olacak?* Bu ülkede kaçak yayın, yüzde 70’e dayanmışken, yayıncılar 1 milyarı nasıl toplayabilir?Umutlar kuvvetli, imkanlar kısıtlı, şartlar hayli makûs…”