Sel Yardımı: 180 milyon avroluk bağış neden hala ödenmedi?

Smug

Active member
Ahr Vadisi’nde yeniden yapılanma: sular altında kalan bölgede neden 180 milyon avroluk bağış ödenmedi?

• e-posta

Bölmek

• Daha

• twitter

• Basmak

• geri bildirim

• hata bildir

Bir Hata mı Gördünüz?

Lütfen metindeki ilgili kelimeleri işaretleyiniz. Sadece iki tıklamayla hatayı editörlere bildirin.

Fabrikada genetik mühendisliği yoktur.

Ama endişelenme:
      Genetik olarak değiştirilmiş
      bunlar

Cuma, 24/03/2023, 20:38

2021’deki sel felaketinden sonra Almanlar, etkilenenlere milyonlar bağışladı. Bugüne kadar yaklaşık 180 milyon avroluk bağış ödenmedi. Çünkü yardım kuruluşları biliyor ki: Tufandan neredeyse iki yıl sonra, Ahr ve Erft’teki çalışmalar henüz bitmedi.

2021’deki sel felaketinden sonra Almanlar, etkilenenlere 655 milyon avrodan fazla bağışta bulundu. Neredeyse iki yıl sonra, sular altında kalan bölgelerdeki köyler hala devasa inşaat alanları ve şiddetli fırtına hâlâ dokunacak kadar yakın görünüyor.

446 milyon avro doğrudan “Aktion Deutschland Hilft” (Malteser, ASB) veya “Action Alliance for Disaster Relief” (Caritas, Diakonie) gibi yardım kuruluşlarına gitti. Televizyonda büyük bağış galaları gösterildi. Ama 2022 sonunda yardım kuruluşlarının hesaplarında hala 186.2 milyon euro vardı. Nasıl olabilir?

“Hiçbir kuruluş bağışları esirgemez”

“Aktion Deutschland Hilft”te sel yardımı ile ilgilenen Dr. Jürgen Clemens, “Başından beri bunun iki yılda bitmeyeceğini biliyorduk” diyor. Çünkü akut acil yardımdan sonra artık psikolojik bakım veya selde yıkılan evlerin yeniden inşası için paraya ihtiyaç var. Clemens, Haberler çevrimiçi Earth ile yaptığı bir röportajda, “Önceden fon başvuruları için herhangi bir raporları yoksa, selden üç ila dört yıl sonra insanlara yardım etmek istiyoruz” dedi. O zaman gelen herkes de bağış potasından para alsın ve eli boş gitmesin.

Action Alliance for Disaster Relief’ten Dominique Mann, “Hiçbir kuruluş bağışları esirgemez” diye doğruluyor. Tüm yardım fonları zaten tahsis edildi. Clemens, “250 milyon avro tüm ihtiyaçları karşılamak için yeterli olmayacak.”

Uzun vadeli projeler – ve karmaşık uygulamalar

Kişi başına 5.000 avroluk ev yardımının ödenmesinden sonra, artık konutların yeniden inşası için hibeler gibi uzun vadeli projeler söz konusudur. Federal hükümetin yeniden yapılanma yardımının devreye girdiği yer burasıdır. Yapısal hasarın yüzde 80’i – yüzde 100’e varan zorluk durumlarında – Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren-Vestfalya’daki kalkınma bankaları tarafından karşılanır. Ama binaya verilen zarar için herkes kendi payına düşen yüzde 20’lik paya sahip değil.

Yardım ihtiyacının tespit edilebilmesi için, etkilenenlerin kalkınma bankasına en az bir imar yardımı ve sigorta şirketlerine tazminat başvurusu yapmış olması gerekir. Devlet ve sigorta şirketlerinden gelen para henüz ödenmemiş olsa bile, yardım paralel olarak yürütülebilir.

“Paraya ihtiyacın varsa alırsın”

Ancak yine de uzman eksikliği var, etkilenenler tüm belgelere dair kanıt sağlayamıyor. Eylem ittifakı bu nedenle üç ila beş yıllık bir harcama dönemi varsayıyor, “Aktion Deutschland Hilft” şu anda yardımın 2025 yılı sonuna kadar ödenmesini bekliyor. 2002’de Elbe sel ve yıllar sonra yardım fonlarına ihtiyaç duyuldu.

Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren-Vestfalya’daki Malteser sel yardımından sorumlu olan Wolfgang Heidinger, “Her zaman vaka bazında bir analiz yapılır” diye açıklıyor. “Yalnızca yoksulun en yoksulunu desteklemiyoruz.” Hesaplarında hala yaşlılık karşılığı için rezervlerinde on bin avro bulunan etkilenenler, varlıkları sel tarafından tehdit edildi. Bu varlıklar daha sonra münferit durumlarda dikkate alınmaz.

Büyük yardım ittifakları, herkesin başvuruda bulunabileceğini açıkça vurguluyor. Action Alliance’tan Mann, “Bize selden etkilenmiş bir kişi olarak gelen ve paraya ihtiyacı olan herkes alacak” diyor. Malteser’den Wolfgang Heidinger de şunun altını çiziyor: “Mesele sadece para değil. Her konuşma aynı zamanda psikososyal destek.” Etkilenenler, yardım kuruluşlarının tavsiye vermek için zaman ayırmasından çok memnun.

İster fakir ister zengin: Herkes yardım alabilir

Eleştirmenler, federal hükümeti afet yardımını hâlâ kâr amacı gütmeyen kuruluşlar olarak sınıflandırmamakla suçluyor. Bu nedenle, suçlamaya göre bağışlar hiçbir şekilde ödenemez. Gerçek şu ki, her iki federal eyalette de selden kısa bir süre sonra, üçüncü şahısların selden etkilenenlere yaptığı bağışlarla açıkça destek sağlayan kararnameler çıkarıldı. Bağışlardan sadece şirketler muaftır. 5000 avronun üzerindeki ödemeler için, kuruluşların ekonomik ihtiyacı kanıtlaması gerekir.

Haberler online Earth tarafından sorulduğunda, Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren-Vestfalya maliye bakanlıkları, özel varlıkların ihtiyaç ve vergi ayrıcalıkları üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını doğruladı. Örneğin Rheinland-Palatinate, “Yardım için ekonomik ihtiyaç yalnızca meydana gelen hasara bağlıdır” diyor. Federal vergi kanununda afet yardımını kar amacı gütmeyen olarak ilan etmek, yalnızca her doğal afetten sonra yeni yönetmelikler çıkarma ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.

Büyük bok fırtınası korkusu

Ancak yerel hayır kurumlarından gelen yardımların nereden geldiği hakkında neden bu kadar az şey biliniyor? Konuya aşina olan kişiler, Haberler online Earth’e selden etkilenenlerden artık aktif olarak basına rapor vermelerinin istenmediğini bildirdi. Sosyal ağlarda özellikle neden kendilerine yardım edildiğine dair kıskançlık ve bok fırtınası tartışmaları, etkilenenleri esirgemeli. İnsanları korumak yardım kuruluşlarının çıkarınadır.

Dominique Mann, Almanya’daki pek çok kişinin bağışların uzun vadede yeniden yapılanma ve travma tedavisi için de kullanılacağının neden farkında olmadığı sorulduğunda çaresizlik içinde ancak gülebiliyor. Her basın toplantısında, tüm medya kanallarında ve sitede bu konu üye kuruluşlar tarafından tartışıldı. “Belki de” diyor Mann, “buna dikkat çekmeli ve daha fazla açıklamalıydık.”

pip/