Şekerde büyük tehlike!

Smug

Active member
Beş yıl hizmet kaidesiyle şirketlere devredilen şeker fabrikalarında üretim azaldı. İmzaladıkları protokolleri ihlal edip üretim azaltan şirketlerin, mukavelelerinin bitmesiyle fabrikaları kapatmasının önünde mani yok.

Özel kesime devredilen şeker fabrikalarının kapatılmasının önündeki mahzur 2023’te kalkacak. Birtakım şirketlerin, fabrikaları için paha tespit çalışması yaptığı ve elden çıkarma hazırlığında olduğu öğrenildi.

2018 yılında büyük itirazlara karşın özelleştirilen şeker fabrikalarına, beş yıl kesintisiz üretim kuralı konuldu. Kendilerine tanınan kotalarda üretim yapma mecburiliği bulunan şirketler, beşinci yılın dolacağı 2023 yılından daha sonra “özgür kalacak.” Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kelam sahibi olamayacağı fabrikalar, şirket idarelerinin sonucu kararı üretimi istediği kadar azaltabilecek, fabrikaların büsbütün kapatılmasının önünde de bir mahzur kalmayacak.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in edindiği bilgilere göre ise, şirketlerin tamamı olmasa da bir kısmı, fabrikaların elden çıkarılması için nabız yoklamaya başladı. Bu şirketler içinde, evvelki devirde üretimlerini azaltan şirketlerin de bulunduğu tabir edildi. Bu şirketlerin, bedel tespitleri yaptırarak işletmelerin taşınmazlarını elden çıkarmak istedikleri kaydedildi.

CEZADAN DA KURTULDULAR

Albayrak Ticaret A.Ş’ye ilişkin Erzurum, Binbirgıda A.Ş’ye ilişkin Alpullu, Mutlucan Şeker’e ilişkin Elbistan ve MBD A.Ş’ye ilişkin Muş şeker fabrikaları, evvelki pazarlama yılında kendileri için mecburî tutulan şeker kotasının yaklaşık 100 bin ton altında üretim yaptı. Mukavele gereği, fabrikaların geri alınmasına varan yaptırımlar uygulanması gereken şirketleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi kurtardı. “Mücbir sebep” ilan eden bakanlık, eksik üretime yaptırım uygulanmamasına da imkan sağladı. Zorlayıcı sebep ilanını kullanan şirketler de bunu münasebet göstererek üretimlerini azalttı. Bakanlığın zorlayan sebep ilanına karşı Şeker İş Sendikası, Danıştay’a itiraz müracaatında bulundu. Danıştay’daki dava çabucak hemen sonuçlanmadı.

2018 YILINDA ÖZELLEŞTİRİLMİŞTİ

Şeker Fabrikaları A.Ş. de 2008 yılında özelleştirme programına alındı. 2018 yılında Türkşeker’e ilişkin 14 şeker fabrikasının özelleştirme ihaleleri gerçekleştirildi, dördünün ihaleleri iptal edilirken 10’unun satış mukaveleleri imzalanarak alıcılara periyotları gerçekleştirildi.

Odatv.com