Şehit yakını hakkını aradığında…

Vitra

New member
Şehit yakını hakkını aradığında… O manzaralar evvelki akşam toplumsal medyaya bomba üzere düştü.

Siz de izlemişsinizdir.

Ordu’nun Gürgentepe ilçesinin AK Partili Belediye Lideri Yaşar Şahin, sendikadan ayrılmaları için iki bayan emekçiyi makamına çağırıyor.

Bayanlar oturmak üzere koltuğa yöneliyorlar.

Şahin, “Oturma!” diyor.

Şuraya geç!” diye emrediyor.

Sorguya çeker üzere ayakta bekletiyor personelleri.

AK Parti’de yöneticiydi

En baştaki Sevinç Karaca.

İlkokul mezunu.

40 yaşında.

İki kızı var. Biri çalışıyor, oburu lisede.

1996’da şehit düşen jandarma Sezgin Karaca’nın hem amcasının kızı, hem ağabeyinin eşi, Sevinç Hanım.

Birkaç yıl öncesine kadar AK Parti Gürgentepe Bayan Kolu’nda yöneticiydi.

2017’de belediyeye paklık emekçisi olarak girdi. Taşeron emekçilere takım verilince Allah yüzüne güldü. Akabinde da Belediye İş Sendikası’na üye yazıldılar.

2019’daki lokal seçimde emekli imam Yaşar Şahin kazandı.

Şahin, işe alma kelamı verdiklerine takım açmak için çalışanlara sendikadan istifa etme baskısına başladı.

İmajlardaki üzere Karaca’yı ve arkadaşını makamına çağırdı.

“Dediğimi yaptırmazsam yaşatmam” diye buyurdu.

Karşı geldiği için bayana “Alçak” dedi.

“Terbiyesiz” diye hakaret etti.

Odadan kovdu.

“Yürü!” diye bağırdı artlarından.

Bu imgelerdeki olay 1.5 yıl evvel meydana geldi.

Eşine de işten atma tehdidi

daha sonra ne mi oldu?

Lider Şahin, şehit ağabeyi olduğu için Ulusal Eğitim Müdürlüğü’nde sürücü olarak işe alınan Karaca’nın eşine de “Postalarım ha!” diye haber gönderdi.

Karaca ve iki arkadaşını garsonluğa sürdü.

6 Mart 2020’de münasebet göstermeden, bildirimde bulunmadan ve savunmasını almadan işten attı.

Karaca, Gürgentepe Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

Dava 10 Temmuz 2021’de bitti.

Haliyle işe iade edildi.

Belediye İş, sendikal hakların engellenmesi kabahatinden Şahin’den şikayetçi oldu. Dilekçede, Şahin’in “Size ekmek yedirmeyeceğiz” dediği belirtiliyor.

Şahin’e dava açılmadı.

Ki…

Bu olay, Şahin’in birinci ‘icraatı’ değil.

Şahin, geçen yıl Ordu Taraf Gazetesi’nin sahibi Osman Hoş‘e yayınladığı bir haberden ötürü telefon açıp küfrettiği için hakaret ve tehdit cürümlerinden mahpus cezasına çarptırıldı.

Olan, Sevinç Karaca’ya oldu.

Çaresizlikten ötürü Gürgentepe’den Ordu’ya taşındılar.

her neyse ki dokuma atölyesinde çalışmaya başladı.

İşine dönmek istiyor.

Ama rivayet o ki Şahin, “Mahkemeyi kazansalar da belediyenin kapısından sokmayacağım” diyor.

Hakkını arayan, şehit yakını olsa bile…

Türkkan’ınki küfür de, Şahin’in ki iltifat mı?

İktidarın, protesto edilen kendisi olduğunda, şehit ailelerini mahkemeye düşürmekten çekinmediği ve tehdit ettiği yığınla örnekten biri de Sevinç Karaca’nın başına gelenler.

Bingöl’de Uygun Partili Lütfü Türkkan’ın şehit ağabebir daha ettiği küfür de…

Gürgentepe’de AK Partili Yaşar Şahin’in şehidin amcasının kızına ettiği iltifat mıdır?

Türkkan’ı ettiği küfürden ötürü kınıyor, ayıplıyorum.

Bir siyasetçi vatandaşa asla küfredemez, değil ki şehit yakınına etsin.

Tenkide, protestoya ve küfre tahammülünüz yoksa siyasete soyunmamalısınız.

her neyse ki Türkkan özür diledi ve istifa etti.

Doğrusu da buydu.

Ama iktidar Türkkan’ın küfrüne yönelik öfkeyi, Düzgün Parti’nin yükselişini kesmek için kaldıraç olarak kullanacağını gösteriyor.

Şehidin ağabebir daha muhalif milletvekili tarafınca küfredilince valilikler şehit ve gazi derneklerini örgütlüyor, basın açıklamalarını kurumsal hesaplardan duyuruyor ve savcılıklar şak diye soruşturma açıp fezleke hazırlıyor.

Gel gör ki şehidin amcasının kızı emeğinin hakkını aradığında iktidar partisinin üyesi olsa bile “Alçak” diye hakarete uğruyor, işinden kovuluyor ve ilçesini terk etmek zorunda kalıyor.

Şehit yakını bayan personel Gürgentepe’yi terk etmiş

Gürgentepe’de sendikalı olduğu için belediyeden atılan emekçi Sevinç Karaca sorularımı yanıtladı.

Başınızdan geçenleri anlatabilir misiniz?

2017’de temizlikçi olarak girdim. Taşeronduk, takımlı olduk. Eski Liderimiz Yener Yalçınkaya istedi, sendikaya girdik. Şahin gelince “Sendika istenmiyorum, istifa etmeyenlerin gereğini yaparım” dedi. 7-8 kişi istifa etti. Öbürleri etmeyince çağırıp toplantı yaptı, tehditkar konuşmaları oldu.

Siz istifa ettiniz mi?

Ben etmedim.

Nelerle karşı karşıya kaldınız?

O imgelerdeki (yaşananların) üçte biri. Ne hakaretler, ne tehditler… O (olay) hariç üç defa odasından kovdu. Manzaraların çekildiği gün evvel toplantı yaptı. İstifa etmeyenleri kırmızı kalemle çizmişti. En sonda ben vardım. “Etmiyorum” dedim. Kovdu beni. Öğlenden daha sonra çağırdı. Öğlenden daha sonraki konuşma o görüntü işte.

Kaç defa bu muameleye maruz kaldınız?

Dört defa. “Kuş kadar beyninizle liderle uğraşabileceğinizi mi zannediyorsunuz” (diyordu.) “Başkanım, ben hakkımı savunuyorum. Niçin bu biçimde yapıyorsunuz” dediğimde deliriyordu. Ağza alınmayacak hakaretler söylüyordu.

niye istifanızı istiyor?

Bana “10 personel çıkacağım, grubumu kuracağım” demişti. Bizi çıkarıp iki personel aldı.

İmajlardan daha sonra neler oldu?

Bizi garson olarak bakılırsavlendirdi. Garsonlara tazminat az ödeniyormuş. Temizlikçilere daha fazla. daha sonra çıkışımı verdi.

Yaşadıklarınız sizde nasıl bir tesir yarattı?

“Allahım rızık senden, kuldan değil.”
Daima o denli dedim. Biz adalete başvurduk. daha sonra Allaha dua ederek bekledim. Yanlış bir şey yapmadım. Hakkımı savundum. Onurumu, kadınlığımı, insanlığımı savundum. Niçin diye sorarsan; lidere da söylemiş oldum, ben fakirlikle, yetimlikle büyüdüm. Ben ineğin yediği otları tencerelere koydum, aş yaptım. Benim rızkımı sen vermedim. Hakaret edemezsin. Düzgünlükle anlat ki güveneyim sana. O denli bir üslubu vardı ki, anlatamam.

İşten çıkarıldınız. daha sonra?

Mahkemeye verdim. Sendikamız, Allah razı olsun, sahip çıktı. Bir bacısına yapılmış kadar bizi savundu. Gürgentepe’yi terk ettim. 22 yıllık emeğimi bırakıp Ordu’ya taşındım. Dokumacılık atölyesinde makinacıyım.

niye göçtünüz?

E ne yiyip ne içeceksin? Çalışman gerekiyor. Konut aldım, borçluyum. Çocuklarım okul okuyor. Tek maaşla geçinme bahtın sıkıntı. Mecbur. Bir de psikoloji…

Eşiniz ne iş yapıyor?

Şehit yakını olduğu için Ulusal Eğitim’de sürücüydü. Lider onunla da uğraştı. Tehditkar haberler gönderdi, “Postalarım” diye.

Davayı kazandınız.

Kazandım. Lider “Mahkemeyi kazansalar bile belediyenin kapısından içeri sokmayacağım” diyormuş. Arkadaşlarımla bir arada işimi geri istiyorum. Büyük bir haksızlığa uğradım.

Haksızlığı yetkililere söylemediniz mi?

Kaymakama, valiye, büyükşehir belediye liderine söylemiş oldum. AK Partili iki vekile gittim. birebir vakitte görüntüyle… “İlgileneceğiz” dediler. Bir buçuk yıl oldu, hala ilgileniyorlar.

Siz AK Partiliydiniz değil mi?

Dört yıl Gürgentepe Bayanlar Kolu yönetimindeydim. senelerca emek verdim. Şu an üye değilim.

Ayrıldınız mı?

Bu süreçten ötürü ayrıldım. Üyeliğim olmaz bu saatten daha sonra, olamaz. Gerçek bu. Allahın bildiğini kul da bilsin.

Lider şehit yakını olduğunuzu biliyor muydu?

Biliyordu. O çocukluğumuzu bilir bizim.