Vitra
New member
Sav: Erdoğan’ı Kıbrıs müjdesinden vazgeçtiren telefon Cumhuriyet’ten İpek Özbey’in “Cumhurbaşkanı’ndan Kıbrıs’ta büyük muştular bekleniyordu. Çıka çıka külliye çıktı…” tabirine cevap veren eski Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel, “Bunun tanınma adımı mı olacağı bile sorgulandı ve evet, sonunda çayır, çimen ve bina çıktı. Ben doğrusu şundan bile kuşkuluyum. Tayyip Erdoğan Kıbrıs meclisindeki konuşmasına bir saat geç başladı. Birilerinden telefon mu geldi, kimi görüşmeler mi yapıldı da vazgeçti?” dedi.
Gürel’in mevzuyla ilgili sorulan sorulara karşılıkları şu biçimde oldu:
• Şunu mu söylüyorsunuz?: Aslında öteki bir müjde olabilirdi ancak bir saatlik gelişmede bir şey oldu ve gerçek müjde açıklanamadı….
Evet, bunu söylüyorum.
• Bu bir bilgi mi, kestirim mi?
Büsbütün kestirim…
• Külliyeden bir müjde olamayacağını mı var iseyıyorsunuz?
Motamot o denli. Şayet büyük bir şaşkınlık ortasında ve gerçeklerden bu kadar kopuk biçimde davranıyorsa Sayın Erdoğan bu biçimde esasen hepimizin telaş ortasında olması gerekiyor.
• Az evvel de söylemiş olduniz. Aslında beklenen müjde biraz da Azerbaycan’ın KKTC’yi tanımasıydı… niye tanımıyor?
Bence olmaması için birtakım niçinler öne sürülebilir ancak yapılmasını düşündürecek niçinler kadar büyük değil. Karabağ bilhassa engeldi, zira orada farklı bir devlet ilanı kelam konusuydu. Lakin Karabağ sorunu çözüldükten daha sonra Azerbaycan’ın önünde bir mani kaldığını düşünmüyorum. Alışılmış Rusya’yla ilgilerini de göz önünde tutmak gerekiyor. Türk-Rus bağlantılarının kesinlikle olumlu biçimde geliştirilmesi gerekiyor ki Azerbaycan’ın tavrı kolaylaştı.
Gürel’in mevzuyla ilgili sorulan sorulara karşılıkları şu biçimde oldu:
• Şunu mu söylüyorsunuz?: Aslında öteki bir müjde olabilirdi ancak bir saatlik gelişmede bir şey oldu ve gerçek müjde açıklanamadı….
Evet, bunu söylüyorum.
• Bu bir bilgi mi, kestirim mi?
Büsbütün kestirim…
• Külliyeden bir müjde olamayacağını mı var iseyıyorsunuz?
Motamot o denli. Şayet büyük bir şaşkınlık ortasında ve gerçeklerden bu kadar kopuk biçimde davranıyorsa Sayın Erdoğan bu biçimde esasen hepimizin telaş ortasında olması gerekiyor.
• Az evvel de söylemiş olduniz. Aslında beklenen müjde biraz da Azerbaycan’ın KKTC’yi tanımasıydı… niye tanımıyor?
Bence olmaması için birtakım niçinler öne sürülebilir ancak yapılmasını düşündürecek niçinler kadar büyük değil. Karabağ bilhassa engeldi, zira orada farklı bir devlet ilanı kelam konusuydu. Lakin Karabağ sorunu çözüldükten daha sonra Azerbaycan’ın önünde bir mani kaldığını düşünmüyorum. Alışılmış Rusya’yla ilgilerini de göz önünde tutmak gerekiyor. Türk-Rus bağlantılarının kesinlikle olumlu biçimde geliştirilmesi gerekiyor ki Azerbaycan’ın tavrı kolaylaştı.