Salgın sürecinde özel okulların meblağları yüzde 25 arttı

Vitra

New member
Salgın sürecinde özel okulların meblağları yüzde 25 arttı hiç bir iade alamadık

Birgün’den Meral Danyıldız’a konuşan Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, pandemiyle geçen bir yılı aşkın süreyi kıymetlendirdi. “esasen toplumsal imkânlar niçiniyle tercih ettiğimiz özel okullarda kullanmadığımız hizmetlerin parasını ödedik” diyen Özkan, özel okulların pandemi periyodunda kârına kâr kattığını söylemiş oldu. Alınan her sonucun özel okulların lehine olduğunu kaydeden Özkan, “Uzaktan eğitimde rastgele bir yarar sağlanmadığı için iade taleplerimiz oldu. Okulların elektrik, su üzere sarfiyatları azaldı; tıpkı vakitte açıklanan Kısa Çalışma Ödeneği’nden (KÇÖ) faydalandılar. Bir özel okulun en büyük masrafı işçi maaşları. KÇÖ yardımıyla bunların yüzde 60’ı karşılandı. Yani toplam masraflarının yüzde 60’ı oranında dayanak almış oldular. Buna karşın bize hiç bir iade yapılmadı. Veliler tam fiyat ödemeye devam etti. Uzaktan eğitimde indirim vaadi vardı. Bakan Selçuk da takipçisi olacağını söylemişti. Fakat kimse ne takipçisi oldu ne de sonuç çıktı. Devlet KDV indirimi deklare etti ancak biroldukca okul iadesini yapmadı, öteledi. Buradaki haksızlıklar, denetimsizlikler özel okulların zenginleşmesine yol açtı. Velilerden yüzde 25’lerde artırımlı fiyatlar aldılar. söylemiş olduklerimiz denetlenmiyor, ilgilenilmiyor” dedi.

Farklı hizmet görmedik

Özel okulların eğitim işçilerinin maaşlarıyla da kâra geçtiğini tabir eden Özkan, öğretmenlerin üzerinde kontrat baskısı olduğunu belirtti. Bu süreçte adeta ticarethane üzere işletildiğini lisana getiren Özkan, “Aldıkları öğretmenlerin de eğitim kalitesinden fazla maaşları değerli. Zira okulların bakış açısı büsbütün ticari. Bir devlet okulundaki öğretmenin uzaktan müfredat aktarmasıyla özel okuldaki bir öğretmenin müfredatı aktarması içinde bir fark yok. Biz bu vakitte devlet okullarından farklı bir hizmet almadık. Özel okulların varlığı üzerine kurulmuş bir sistem meydana geldi. Biz veliler ise sesimizi hiç bir biçimde duyuramadık. Hem fahiş artırımlarla ödemeler yaptık, hem sarfiyatları azaldı, hem almadığımız hizmetleri mecburî olarak ödedik, tıpkı vakitte KÇÖ’den faydalandılar” biçiminde konuştu.

Mecburî uygulamalara son verilmeli

Özel okul velilerinin taleplerinden kimileri ise şöyleki:

• Tavan artırım oranlarının belirlenmesinde yıllık tüfe artış oranıyla sonlandırılmalı.

• Uzaktan eğitim devrinde kullanılmayan yemek, servis üzere durumların iadeleri süratle ve tek seferde yapılmalı.

• Her eğitim öğretim yılı başında fahiş fiyatla sunulan ve alınması mecburî tutulan kitap, kırtasiye üzere eğitim gereçleri makul biçimde fiyatlandırılmalı, mecburilik uygulamasına son verilmeli.

• Nakiller, telafi eğitimleri, uzaktan ve yüz yüze eğitim üzere bakanlık kararları özel okul çıkarları ve kayıt yenileme periyotlarına bakılırsa gözetilmemeli.

• Uzaktan eğitime uygulanacak indirim oranı, günlük/haftalık ders saatleri ve müddetleri, gereçleri, uygulanacak platform ve eğitim yaklaşımı üzere ayrıntılar netleştirilmeli.

• Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ihlal edilerek kayıt şartı olarak dayatılan mecburî yemek hizmeti uygulamasına karşı gerekli kontrol ve cezalandırmalar uygulanmalı.