Ricarda Lang'ın çifte standardı – Yeşil politikacı internette özel fotoğraflar yayınladı

Smug

Active member
“Neden kendini bu kadar savunmasız bırakıyorsun?” diye soruyor Yeşiller Partisi'nden moderatör Caren Miosga. Ekranda Ricarda Lang'ı erkek arkadaşı Florian Wilsch ile tren yolculuğunda gösteren bir fotoğraf gösteriliyor. Omzuna yaslanmış ve gözleri kapalı. Lang şöyle yanıtlıyor: “Siyasette de insan kalırsınız. Benim için kendinizi sertleştirmemeniz önemli.” Üzerine yağan tüm eleştirilere rağmen “makine” olmak istemiyor. “Elim uzanmış durumda. Bu zamanlarda kendimi sertleştirmiyorum.”

1.1 lise diploması, ancak üniversiteyi bıraktı

Ricarda Lang sosyal medyada defalarca hedef oldu ve olmaya devam ediyor. Bu fotoğraf da ortalığı karıştırdı. CDU başkanı Friedrich Merz bile konuşmalarından birinde, kasıtlı olarak dolaylı olarak Lang'i hedef aldı ve Lang, insanlara ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiğini söylemek isteyen, herhangi bir eğitim almamış 20 yaşında kişilerin bulunduğunu söyledi. 1994 doğumlu Lang, 1.1 lise diploması almıştı ancak daha sonra üniversiteyi bıraktı. Şöyle diyor: “Dil, birbirimizle etkileşim şeklimizi etkiler.” Çocuk eldivenleriyle ele alınmasına gerek yok, ancak belli bir düzeyde nezaket gereklidir. “Ama bu kişisel olmamalı.”

Kötülük beğeni getirir

Kişisel olamaz mı? CDU'lu siyasetçi Armin Laschet de bu akşam Miosga'nın konuğu olacak. 2021'de Laschet, Ahr Vadisi'ndeki sel felaketini anma etkinliğinin Haberin Detaylarıında güldüğü için şansölye adayı olarak kamuoyu önünde küçük düşürüldü. Gülen Laschet o zamanlar internette gerçek bir hit oldu. Laschet, benzer fotoğrafları asla Lang'in internet sitesine göndermeyeceğini söylüyor. Lang, o dönemde Laschet'in gülen fotoğraflarına “muhtemelen katıldığını” söylüyor. Eğer “biraz daha kötü niyetli, biraz daha kişisel olursanız” bunun “on kat daha fazla beğeni” getireceğini söylüyor.

Gerçek sorunlar yerine duygular

Ricarda Lang sosyal medyanın mekanizmalarını çok iyi anlamış durumda. Dolayısıyla Yeşiller Partisi üyesi özel fotoğraflarla internete girdiğinde bunun yalnızca onayla karşılanmayacağını da beklemelidir. Üstelik bu tür fotoğrafların siyasi içerikle neredeyse hiç ilgisi yok ve tam olarak saf duyguların klavyesinde oynuyor. Yani eğer Ricarda Lang insanların kendi siyaseti hakkında konuşmasını istiyorsa, bu tür özel fotoğrafların gerçek meselelerle hiçbir ilgisi olmayan tepkilere yol açması daha muhtemel. CDU'lu siyasetçi Armin Laschet de Miosga hakkında “ahlaki açıdan abartılı argümanların” “karşı tarafın giderek daha saldırgan hale gelmesine” yol açtığını savunuyor. Yani Yeşiller Partisi'nin ahlaki sopası öfkeli tepkilere neden oluyor.

“Oyundan çekilin”

Aslında Ricarda Lang'in sözleri ve davranışları rahatsız edici bir çifte standart gösteriyor. Bir yandan şöyle diyor: “Armin Laschet'in kahkahasından yararlanmanın kesinlikle bir parçasıydım.” Öte yandan sosyal medya oyununun dışında kalan politikacıların daha az dikkat çektiğini ancak yine de “kendini ortaya çıkarmak” gerektiğini belirtiyor. Ve tüm bunları bilerek, siyasi içerikle hiçbir ilgisi olmayan özel fotoğrafları bile cephane olarak internette yayınlıyor. Bunu nasıl anlamamız gerekiyor?