Vitra
New member
Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil: Aşı tersliği azalırsa kurtuluş yakın Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırma Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil:
Tam aşı olanlar ile olmayanlar içinde 50 kat fark var:
Aşı aykırılığı azalırsa kurtuluş yakın
Yeni varyant Omicron ile ilgili tartışmalar sürüyor. Kurtuluşumuz olacağını söyleyenler de var, aman dikkat diye uyaranlar da… Dün olay sayısı 65 bini geçmişti. Bir günde ölen kişi sayısı 185’di… Mart’ta pandemiden kurtulacağımızı söyleyen milletlerarası bilim insanları dahi var. Pekala yanlışsız mu? Harvard Üniversitesi’nden Profesör Gökhan Hotamışlıgil’e sordum.
Yeni buluş, büyük bir umut
• Sizi fazlaca heyecanlandırmış olmalı, bizi epeyce heyecanlandırdı çünkü…
Bizi de epeyce heyecanlandırdı. Birinci niye bilimsel; zira bu tabiat olarak fazlaca değişik ve daha öncesinden bilinmeyen bir hormon. Şimdiye kadar bilinen hormonlar tek bir molekül. Gidip, etkiyi göstereceği hücrenin içerisinde sinyalleşme için öteki bir kapı kullanıyor. Bu hormon ise kendi başına salgılandıktan daha sonra kendi başına faaliyet göstermiyor, iki tane daha proteini yanına çağırıyor, üç proteinden oluşan bir kompleks meydana getiriyor. İşte bu kompleksin ismi Fabkin. Bu hormonlar aracılığıyla hücrenin enerjiyi algılamak için kullandığı üniteyi hissetmesini sağlayacak bilgiyi organlar içinde dağıtıyor. Yani hem oluşumu yapı olarak farklı tıpkı vakitte sinyal iletmesi fazlaca özgün bir sisteme sahip. İkinci niye bu hormonun işlevi ve diyabet üstündeki çarpıcı tesiri. Bedende bir epeyce faaliyete tesiri olabilecek bir kapasiteye sahip. Fabkin, bizim bildiğimiz yalnızca bir durumda, bedende depolanan yağların yıkılmaya başladığı vakit salgılanıyor. Yağ hücresinin döngülerden geçerken bedenin ortasında bulunduğu güç durumunu başka organlara nasıl haber verdiği bilinmiyordu. Fabkin’in keşfiyle bunu bulmuş olma ihtimalimiz hayli heyecan verici.
65 yaşından büyük yetişkinlerin aşı durumuyla ilgili olarak COVID-19 ilişkili hastaneye kaldırılma olayları. (Ekim-Aralık 2021)
Yaşa ve aşılamaya bağlı olarak şiddetli nükseden Covid hadiselerinin oranı. Covid hadiselerinin, aşılama durumu ve yaşa bağlı olarak ayrılmış bir biçimde vefatları ve ağır bakıma kaldırılma oranlarını gösteriyor. Haziran 2021 ile Ocak 2022 içindeki veriler…
Tam aşı olanlar ile olmayanlar içinde 50 kat fark var:
Aşı aykırılığı azalırsa kurtuluş yakın
Yeni varyant Omicron ile ilgili tartışmalar sürüyor. Kurtuluşumuz olacağını söyleyenler de var, aman dikkat diye uyaranlar da… Dün olay sayısı 65 bini geçmişti. Bir günde ölen kişi sayısı 185’di… Mart’ta pandemiden kurtulacağımızı söyleyen milletlerarası bilim insanları dahi var. Pekala yanlışsız mu? Harvard Üniversitesi’nden Profesör Gökhan Hotamışlıgil’e sordum.
- Omicron ile ilgili çeşitli fikirler var, kimine bakılırsa bir felaketin başlangıcı kimine nazaran tünelin ucundaki ışık. Hangisi?
- ‘Tünelin ucundaki ışık’ var iseyımının çıkış noktası neresi?
- Risk derken neyi/neleri kastediyorsunuz?
- Öngörüde bulunmak, “Bu virüsü grip üzere yaşayacağız” deme noktasına gelmek için neyi biliyor olmamız gerekiyor?
- İkinci öge?
- Massachusetts Enfeksiyon Hastalıkları Yöneticisi Prof. Edward Ryan’ın kapalı görüşmedeki konuşması kamuoyuna sızdı… Şubat paklık ayı, Mart’ta olağan ömrümüze başlayacağız diyordu. Buraya kadar anladığım sizin görüşünüz bunun mümkün olmadığı yönünde…
- Bir sürü varyant var, bir evvel Delta’ydı, artık Omicron. örneğin Omicron ortaya çıkınca, Delta ölüyor mu?
- Omicron’a karşı aşıların tesirli olmadığı da tartışıldı…
- Yani sonuçta Koronavirüs bugün hangi varyantı çıkartırsa çıkartsın bize yapılan aşılar tesirli mi olacak?
- Ne pekala?
- Lakin mevtin önüne geçiyor, ağır bakımın önüne geçiyor…
- Anlaşılan bir süre daha bununla yaşayacağız. Nasıl davranmalıyız? ABD’de nasılsınız bilmiyorum, lakin biz İstanbul’da hiç bir şey yokmuş, hiç Koronavirüs yaşanmamış, kimse ölmemiş üzere davranmaya başladık. Her şey artık epey hür ve maskeden öte de şahsi bir tedbir yok üzere görünüyor. Toplumsal hayatta, sporda, toplu taşımada, seyahatte ne yapmalıyız? Ertelememiz gereken şeyler var mı? Nasıl yaşamamızı öneriyorsunuz?
- Türkiye’de PCR zaruriliği kalktı biliyorsunuz. Karantina mühleti 14 günden 7 güne indi. Makul kararlar mı?
- Pekala meskende süratli testimi yaptım ve olumlu çıktım. daha sonrasındaki evrem ne olmalı, örneğin siz ne yapıyorsunuz?
- Bu hem de sorumlu yurttaş olmayı gerektiriyor, değil mi?
- Aşı zıtlığı azalırsa aşağı üst ne vakit kurtuluruz?
- niye bu ıstırap yaşanıyor?
Yeni buluş, büyük bir umut
- Biraz da yeni buluşunuzla ilgili konuşalım. Bir ismi var mı?
• Sizi fazlaca heyecanlandırmış olmalı, bizi epeyce heyecanlandırdı çünkü…
Bizi de epeyce heyecanlandırdı. Birinci niye bilimsel; zira bu tabiat olarak fazlaca değişik ve daha öncesinden bilinmeyen bir hormon. Şimdiye kadar bilinen hormonlar tek bir molekül. Gidip, etkiyi göstereceği hücrenin içerisinde sinyalleşme için öteki bir kapı kullanıyor. Bu hormon ise kendi başına salgılandıktan daha sonra kendi başına faaliyet göstermiyor, iki tane daha proteini yanına çağırıyor, üç proteinden oluşan bir kompleks meydana getiriyor. İşte bu kompleksin ismi Fabkin. Bu hormonlar aracılığıyla hücrenin enerjiyi algılamak için kullandığı üniteyi hissetmesini sağlayacak bilgiyi organlar içinde dağıtıyor. Yani hem oluşumu yapı olarak farklı tıpkı vakitte sinyal iletmesi fazlaca özgün bir sisteme sahip. İkinci niye bu hormonun işlevi ve diyabet üstündeki çarpıcı tesiri. Bedende bir epeyce faaliyete tesiri olabilecek bir kapasiteye sahip. Fabkin, bizim bildiğimiz yalnızca bir durumda, bedende depolanan yağların yıkılmaya başladığı vakit salgılanıyor. Yağ hücresinin döngülerden geçerken bedenin ortasında bulunduğu güç durumunu başka organlara nasıl haber verdiği bilinmiyordu. Fabkin’in keşfiyle bunu bulmuş olma ihtimalimiz hayli heyecan verici.
- Kaç yıl emek verdiniz bu hormonu bulmak için?
- Siz bunları anlatınca ben de diyabet hastalığına tahlil bulmuşsunuz diye anlıyorum. Diyabet hastalığına son vereceği yazıldı aslına bakarsanız lakin siz niye “Ben o denli demedim” diyorsunuz.
65 yaşından büyük yetişkinlerin aşı durumuyla ilgili olarak COVID-19 ilişkili hastaneye kaldırılma olayları. (Ekim-Aralık 2021)
Yaşa ve aşılamaya bağlı olarak şiddetli nükseden Covid hadiselerinin oranı. Covid hadiselerinin, aşılama durumu ve yaşa bağlı olarak ayrılmış bir biçimde vefatları ve ağır bakıma kaldırılma oranlarını gösteriyor. Haziran 2021 ile Ocak 2022 içindeki veriler…