Pakdemirli: 27 helikopterden 39 helikoptere çıktık, ‘acaba fazla mı alıyoruz’ dedik

Vitra

New member
Pakdemirli: 27 helikopterden 39 helikoptere çıktık, ‘acaba fazla mı alıyoruz’ dedik Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’deki orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunurken “bu biçimde ulusal birlik ve birliktelik gününde ağaç üzerinden siyaset yapanları ayıplıyorum” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’deki orman yangınlarıyla ilgili olarak Hürriyet gazetesi müellifi Fatih Çekirge’ye açıklamalarda bulundu.

Çekirge’nin bakanlığa yöneltilen tenkitleri hatırlatması üzerine “Önce şunu söylemeliyim. bu biçimde ulusal birlik ve birliktelik gününde ağaç üzerinden siyaset yapanları ayıplıyorum. Ağaçların, hayvanların bu türlü yanmasını kim ister” diyen Pakdemirli, şu ayrıntıları verdi:

‘Acaba fazla helikopter mi alıyoruz’

“Her ülke yangına müdahale kapasitesini istatistik datalara göre hesaplar ve planlar. Biz de bu istatistikleri bakarak kararlar alıyoruz. Bakın Orman Teşkilatı epey donanımlı ve deneyimli bir teşkilattır. O istatistiklere göre yapılan planlamalar doğrultusunda 27 helikopterden 39 helikoptere çıktık.

Hatta sanki fazla mı alıyoruz, dedik. Uçakları arttırdık. 9 İHA vazife yapıyor. ABD’den daha sonra askeri İHA’ları yangında kullanan tek ülke biziz”

‘Ben Orman Teşkilatı’nı aslına bakarsanız fazlaca zorluyorum’

Pakdemirli, Çekirge’nin “Peki bu yangınlarda hiç eksiklik hissetmediniz mi?” halindeki sorusu üzerine “Fatih Beyefendi, 1 günde tıpkı anda 10 tane yangın çıkarsa yönetmek kolay olmaz” tabirini kullandı. “Ben Orman Teşkilatı’nı esasen epey zorluyorum. Onlar da canla başla çalışıyor” diyen Pakdemirli, şöyleki devam etti:

“Cumhurbaşkanımızın sonsuz dayanağı var. Her istediğimizi alabilecek kapasitede bir ülkeyiz. Orman Teşkilatı’nda epeyce deneyimli bir takım var. Onlar planlıyor. Kaç kişi nerede olacak. Yangınlara müdahale. Bunlar kolay değil. Sonuçta insanız”

‘Siyaset uğruna ormancının moralini bozmayalım’

Pakdemirli, “Bizim teşkilatımızın dünyadaki yeri nedir?” sorusuna da “Evet. Buna bakalım. OECD’den Avrupa’daki orman teşkilatlarının istatistik datalarına bakın. Orman alanlarının arttırılmasından korunmasına kadar en başarılı ülkeler içindeyız. Ancak bütün bunların ötesinde. İstatistiklerin ötesinde gelin siyaset uğruna ormancının moralini bozmayalım. Ağaç üzerinden siyaset yapmayalım” cevabını verdi.