niye kilo vermek istiyorum?

onurnisan

New member
niye kilo vermek istiyorum?

Daha sağlıklı olmak için (kan parametrelerini referans aralıklarına çekmek için, hareket ederken nefes nefese kalmamak için…), geçen yılki pantolonumuza girebilmek için, kendimizi daha yeterli hissedebilmek için… bu liste uzayıp masraf. İşin içerisine toplumsal medyada “örnek” alınan bireyler, toplumda “kabul” görmüş hoşluk kalıpları üzere faktörler de eklenir., küçük kar topu çığa dönüşür!

“Hedef” olarak atfettiğimiz şey ne olursa olsun bunun ulaşılabilir olması hayli kıymetlidir. yıllardır mühlet gelen alışkanlıklarımızın (yeme davranışları, nizamlı idman yapma ile olan münasebetimiz vs.) hepsini bir kenara koyarak bir anda “sağlıklı”sını yapmaya çalışmak başarısızlık hissini körükleyecektir. Hiç nizamlı yürüyüş yapmayan birinin bir anda 1 haftada 4-5 gün yürüyüş yapmasını bekliyor olmak hayli da gerçekçi bir yaklaşım değildir lakin haftada 1 gün yürüyüş yapması davranış değişikliği için bir başlangıçtır. “Diyet”e başladım denildikten daha sonra kişinin “kendi normal”ini sil baştan değiştirmeye çalışması kısa vadede tahminen bi grup sonuçların alınmasını sağlayabilir lakin bu durum sürdülemediğinden sona ermesi de kaçınılmaz olur;

“Kısa müddette epey hoş kilo verdim bırakınca fazlasını geri aldım!” Gibisi kelamları şimdi hepimiz duymuşuzdur. Burada bırakılan şey nedir? Kısa müddette fazlaca hoş kilo vermiş olmak ne manalara gelir?

Kilo verirken yağdan verelim-kas kazanalım, şuna şu biçimde dikkat edelim olaylarına girmeden asıl anlatmak istediğim; başlamak yahut bırakmak aksiyonlarıyla kullanılan “diyet” aslında sanıldığı üzere başlanılan yahut bırakılan bir şey olmamalıdır. bu biçimde olduğu takdirde ne yazık ki daima olarak “iradesiz, başarısız, disiplinsiz” hissedilir.