Mert Aydın yazdı: ‘sıra dışı bir yorumcu; Neville’

Sarr

Active member
Bundan 3 hafta evvel Neville, eski kadro arkadaşı United menajeri Ole Gunnar Solskjaer’a bir telefon bildirisi attı. “Yolunda devam et” yazıyordu bildiride. Açıkçası Neville’in bilhassa 5-0’lık Liverpool mağlubiyetinin akabinde ne söyleyeceği merak ediliyordu. Kadrosu yerden yere vursa da Neville, Solskjaer’in bakılırsavi bırakmasını istemedi.

“Çok beşere nazaran bu çağrıyı yapmamam yorumculuk mesleğimin en makus anıydı” diyor Neville gelen yansıları anlatırken. “Benim dürüst olmadığımı söylemiş olduler. Lakin benim işim teknik erkeklerin kovulmasını istemek değil. İstediklerini söyleseydim tesiri büyük olurdu. Ancak benim kırmızı çizgilerim var. Öteki bir yorumcu, bir teknik yöneticinin kovulmasını istediğinde mideme sancılar giriyor.”

Neville devam ediyor konuşmaya ve yorumcular için standartlar belirliyor, “Kulüpte her insanın telefonu bende var. Fakat aramam. Kardeşim Phil ve yakın arkadaşım Giggs, kulüpte çalışırken de hiç aramadım. Onları ararsam tarafsızlığımı kaybederim. Artık fazlaca rahatım ve istediğim eleştiriyi yapabiliyorum. Lakin hiç bir menajerin kovulmasını istemem. Arsenal taraftarı, Wenger’in kovulması için yürüyüş yaparken de eleştirdim. Onları kuklaya benzettim.”

Neville, şimdiki futbolcuların kendi vakit içinderına göre daha düzgün konuştuğunun da altını çiziyor, “Rice, Mount, Foden, Grealish, Sterling, Rashford. Harikalar. Bugünün 20-21 yaşındaki futbolcuları, benim dönemimden hayli daha farklı. Kişilikleri oturmuş. Onlara güveniyorum. Everton’lı Calvert-Lewin, bizim programa geldi. Sakat olduğu için oynamıyordu ve kusursuz yorumlar yaptı.”

Neville, İngiltere’de Avrupa Harika Ligi projesine karşı isyanı başlatan adamdı. Vakit zaman politik bildiriler veren farklı bir karakter. Muhtemelen daha uzun yıllar İngiliz televizyonlarının ne diyeceği en hayli beklenen yorumcusu olarak kalacak.

Dünya Kupası ve emekçi hakları

Katar’da gelecek yıl yapılacak Dünya Kupası öncesinde personel hakları en hayli konuşulan konulardan bir tanesi. Statların imalinde çalışanların sorunları biroldukca ülkede boykot davetlerine niye oluyor. Milletlerarası Futbolcular Birliği (FIFPRO) ve Memleketler arası İnşaat Çalışanları Birliği, bu çalışanların haklarını müdafaa ismine bir hareket başlatıyor.

İki kurum, turnuva sırasında bilhassa göçmen emekçilerin problemlerini çözebilmek için bir merkez açacak. Bu merkeze birinci dayanak, turnuvanın sponsorlarından Adidas’tan geldi. FIFA, FIFPRO, Birlik ve Katar hükümeti içinde görüşmeler sürüyor. Şayet görüşmelerden olumlu sonuç çıkarsa Katar’da süreksiz bir merkez kurulacak ve göçmen emekçilerin meselelerini buraya iletmesi mümkün olacak.

FIFA’nın Katar’a Dünya Kupası tertibini verişi sırasında ortada rüşvet döndüğü savlarının üstüne statların imalinde insan hakları ihlalleri yapıldığı haberleri ortalığı karıştırmıştı. Biroldukca futbolcu, şahsi olarak durumu protesto etmişti. Kimi insan hakları kümeleri hala ülkelerin Dünya Kupası’nı boykot etmesini öneriyor.

Süreksiz merkezin kabul edilmesi durumunda bu tartışmaların bir kısmının dinmesi bekleniyor. Ne var ki görüşmeler olumlu geçse de çabucak hemen Katar hükümeti, bu merkezin kurulması konusunda onayı çabucak hemen vermedi.

Grabarz bronzu bulabilecek mi?

2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda erkekler yüksek atlama büyük bir heyecana sahne olmuştu. Rus Ivan Ukhov altın madalyaya ulaşırken Amerikalı Erik Kynard ikinci sırada yer almıştı. Britanyalı Robbie Grabarz, Kanadalı Derek Drouin ve Katarlı Mutaz Barshim ise bronzu paylaşmıştı.

Geçen hafta Memleketler arası Olimpiyat Komitesi (IOC), Ukhov’un, Rusya’nın devlet dayanaklı doping projesine katılması niçiniyle, altın madalyasını geri almaya karar verdi. Kynard altına öbür üçlü ise gümüşe terfi etti.

Atletlere birer mektup yollayan IOC, yeni madalyaların gönderileceğini belirtti. Lakin doğal olarak bir istekte bulundular. Eski madalyaların geri gönderilmesini istiyorlar. Ne var ki Britanyalı Robbie Grabarz için problemli bir istek oldu bu.

“Arıyorum lakin bronz madalyayı bulamıyorum. Kesinlikle inançlı bir yere koymuş olmalıyım ancak hatırlamıyorum. IOC’ye bir mektup yazıp durumu bildireceğim” diyor Grabarz. Bakalım IOC, bu krizi nasıl atlatacak?