Meral Akşener: Bir ruh hastalığının dış siyasete yansıması

Vitra

New member
Meral Akşener: Bir ruh hastalığının dış siyasete yansıması ÂLÂ Parti Genel Lideri Meral Akşener, Karar TV’de Gündem Özel programında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘istenmeyen adam ilan edilsin’ talimatı verdiği 10 büyükelçi kriziyle ilgili konuştu.

“İç sıkıntı olmaktan çıktı”

Akşener, “elbet bu ülkede bakılırsav yapan bir yabancı büyükelçilerin Türkiye’nin içişlerine karışır üzere algılanacak bir aksiyondan telaffuzdan uzak durması gerekir. Fakat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını uyacağınıza dair de imza atmışsınız.

AHİM’nin kararlarının uyacağına imza atmış bir ülkenin, o mahkemenin kararlarına uymamış olması bir iç problem olmaktan çıkmıştır. Bunun üzerinden, ‘Bu karara uyun, gereğini yapın’ denilmesi, bu biçimde bir açıklaması olabilir”
diye konuştu.

“‘Vururum ha’ diye diye dış siyaset anlayışı olamaz”

Büyükelçilerin geri adım olarak yorumlanan açıklamasına değinen Akşener, şu sözleri kullandı;

Bugün Amerikan Büyükelçisi ile başlayan, gerisinden öbür büyükelçilerin devreye girdiği 41 unsura uygun davrandıklarını teyit ettiler. Bunu ‘Biz yanlış iş yapmadık kardeşim’ diye okuyabilirsiniz. ‘Uluslararası bir sistemin sonuçlarını söylemiş olduk’ diye olabilir.

Erdoğan’ın esip gürleyip yerine getirmemesine baktığımız vakit ise; Türkiye’nin dış siyasetinde yanılgılı da olsa gereğini yaparsınız. ‘Vururum ha, taş atarım ha’ diye ilan ede ede bir dış siyaset anlayışı olması mümkün değil. Bu şahsım devletidir. Partili cumhurbaşkanlığı sisteminin getirdiği bir durumdur.

“Asıl vahim ve iğrenç olan…”

Ben isterim ki elçiler ‘özür dileriz’ diyebilsinler. İsterdim ki bu ülkenin yargıçları Osman Kavala’yı sevmenin ötesinde rastgele bir kişinin tüzel olarak şaibeli bir durumda olmasın. Elçileri savunmuyorum. Asıl iğrenç olan, vahim olan, şahsa göre ‘bugün geliyor ha’ denmesidir. Ben ülkem ismine epey üzgünüm.

Dış siyasette bir ciddiyet olur. Dış siyaset 150 yıldır bir hafızanın var olmasıyla, devredilmesiyle, başından itibaren de rasyonel bir bakış açısıyla yürüdü. 150 yıldır bu biçimde bir dış siyaset mantığı var.

Osmanlı’nın seyahatini cumhuriyet yarıda kesmemiş. Akıldan uzak, rasyonaliteden uzak ferdî, şahsi bir hale geldi. Bir ruh hastalığının dış siyasete yansıması var. Çok uzun vakittir bizim dış siyasetteki her işimizin iç siyasetin ana materyali edildiği, önemli bir devlet krizi var.

“İstedikleri üzere satsınlar, skandaldır”

2017’den geldiğimiz bugüne kadar Türkiye’nin canı yanı. Büyükelçiler problemi skandaldır, skandal. İstedikleri üzere satsınlar, istedikleri üzere paketlesinler, ambalajlasınlar ancak bu biçimde bir şey yok. Ağzınızdan bir kelam çıkıyor, duruyor, aşağıdan nasıl pazarlıklar yapıldığı belirli değil, yazıktır bu ülkeye.

Kavala tahliye edilir mi?

“Osman Kavala’nın bu pazarlıklara bağlanabilecek biçimde tahliye edilebileceğini düşünüyor musunuz?”
sorusuna Akşener, “Olabilir. Beşerler artık zorda oldukları için, Osman Kavala üzerinden değil lakin bu Türkiye’nin ortasında bulunduğu kaideler Brunson’undan tutun, Deniz Yücel’ine kadar gelen bir öykü bu. Bu hissi hallerin ne kadar makûs olduğunu daima birlikte gördük” cevabını verdi.

“Hızlı bir biçimde bir lider yardımcısı tespit edilebilir”

Cumhurbaşkanı adayıyla ilgili soruları da yanıtlayan Akşener, “Önce bu ucube sistemden kurtulmalıyız” diyerek güçlendirilmiş parlamenter sistem vurgusunda bulundu. Akşener, şu açıklamaları yaptı:

Bu sistem bir takvime bağlanacak. Bir unsurlar bütünlüğünü imzalayacağız. Kamuoyuyla paylaşacağız. daha sonrasında parlamenter sisteme süratli bir biçimde geçilecek. Çabucak sonraki gün seçim olması gerekmiyor.

Diyelim ki birisi seçildi, partiler seçime girdi. Benim ve partimin argümanı birinci parti çıkmak. Demek ki çabucak süratli bir biçimde yürütmeden sorumlu bir lider yardımcısı tespit edilebilir.

“Fiilen başbakan üzere çalışacak”

“Bu sistemde bir cumhurbaşkanı olacak, sembolik çalışacak, bir lider yardımcısı olacak, o başbakan üzere çalışacak mı diyorsunuz?”
sorusuna “Evet” cevabını veren Akşener, “Seçilen cumhurbaşkanının da yeniden seçilmesine gerek yok. Mühletini tamamlayacak. Partisinden istifa edecek, birincisi bu. Başbakanlık misyonunu yürütecek kişi diğer bir şey. Partinizin de yüksek oy alması gerekiyor. O kadar rahat birtakım şeyler olur ki…’Seçildi, çabucak seçim yapılacak, cumhurbaşkanı olan kişi bir daha seçime girecek’ deniliyor lakin bunlara gerek yok diyorum ben” biçiminde konuştu.

“İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylığına hayır demeyiz”

Belediye liderlerinin aday olmasıyla ilgili Akşener, şunları söylemiş oldu;

Benim rastgele bir halim yok. Ancak yanlış tanımlanan bir şey daha var. Sayın İmamoğlu ve Yavaş, Millet İttifakı’nın belediye liderleri. Bu arkadaşlarımızın ita-amiri Kılıçdaroğlu. Her iki arkadaşımızı öneren Kılıçdaroğlu.

Onlar CHP’nin belediye liderleri. Kılıçdaroğlu döner de iki arkadaştan birini aday gösterdiğinde biz ‘hayır’ demeyiz” dedi.

“Türkiye’nin bu sistemden kurtulması gerekiyor”

İstanbul’u alınabileceğine kim inandı? Tayyip Beyefendi ‘vermez’ dendi. Canan Kaftancıoğlu ve Buğra Kavuncu üzerine düşeni yapmasaydı, ıslak imzalı tutanaklar alınmamış olsaydı yeniden bir daha İstanbul alınamazdı. Büyük hisse Canan Kaftancıoğlu’nundu. Biz bu sistemin Türkiye’ye DÜZGÜN Parti olarak büyük ziyan verdiğine inanıyoruz.

Bizim önceliğimiz bu sistemi değiştirmektir. Bir devlet krizi, ciddiyet krizi var Türkiye’de. Bipolar bir dış siyaset anlayışının, şahsım sıkıntısının; adaletin zedelendiği, hukukun üstünlüğünün kavramsal olarak ortadan kalktığı, demokrasinin kavramı bulunmadığı büyük bir yoksullukla karşı karşıya kaldığımız; imkânları ve potansiyeli olan bir Türkiye’nin, 7 trilyon dolar yalnızca bu ekonomik coğrafyanın iç safhasından bahsediyorum.

Yoksulluğa mahkûm edilmiş Türkiye’nin bu sistemden kurtulması gerekiyor. Benim ‘Cumhurbaşkanı adayı değilim‘i bir de bu biçimde değerlendirin.

“Ekonominin işvereni güvendir”

Demokrasi, hukukun üstünlüğü, adalet inancı sağlar. İtimat de iktisadın işverenidir. Yerli yatırımcı için de yabancı yatırımcı için de bu lazım. Dakikada bir başınıza göre vergi sistemi değiştirirseniz yatırım yapamazsınız.

İktisadın bu derece tabana vurmasının niçini bu ucube sistem. Türkiye’nin potansiyeli var, imkânları var. Moral bozukluğunun önüne geçmemiz lazım. Türkiye’de israf, yolsuzluk, rüşvet, kayırmaca ve liyakatsizliğin getirdiği bir durum var. Kurumların çöktüğü bir durum var. Kurumları biz dışlayıcı kurumlar hâline döndürdük.

Ekonomiyi sonsuz yetkilerle düzeltemezsiniz. Evvel kurumlarınızı düzelteceksiniz. Bunların tamamını hukukla, adaletle, demokrasiyle yapacaksınız. İnanç vererek yapacaksınız. Siz aklı başında insansınız. Bu yetkilerle sizi oraya oturtalım. Siz bile kafayı yersiniz. Biz birebir manyaklığı yapamayız.

“27 yıllık siyasi ömrümde bu biçimdesini görmedim”

Bugün çökülmedik kurum yok. Neler kirlendi? Kurumlar, vakıflar kirlendi. Beytülmal anlayışı kirlendi. Etkin siyasi hayatım 27 yıl. Fakat ağabeyimden, hepsinin üzerinden baktığım vakit 16-17 yaşımdan beri siyaseti bir biçimde takip eden, goren, anlamaya çalışan bir beşerim. bu biçimde bir şeye hiç bir vakit rastlamadım.

“Bütün bunlar süratli değişir”

Mezun olan gençler ümitsiz. Hâlbuki üretime, istihdama, teknolojiye yatırım yapılmış olsaydı değişik bir Türkiye’yle karşı karşıya olacaktık.

Demokrasi, hukukun üstünlüğü, adalet sağlansaydı yerli ve yabancı yatırımcı yatırım yapmaya devam edecekti. Lakin katiyen umutsuz olmaya gerek yok. Bütün bunlar hayli süratli değişir. Büsbütün iradeyle alakalı bir şey.

“Biz hayli şeyi başaracağız”

Biz seçmen oluşturan, genişlemeye yönelik imkânları olan; enerjik, rekabete ahenk sağlayan bir siyasi organizasyonuz. Bizim melek yatırımcımız milletimiz. Biz bu güçle yola devam ediyoruz. İ

UYGUN Parti, CHP’nin seçmenine odaklı değil. Cumhur İttifakı’ndan kopan bir seçmen kitlesi var. Bu seçmen kitlesine biz yöneldik. Bu seçmenin bizi tercih etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Biz fazlaca şeyi başaracağız.

Faiz indirip doları yükselttiğiniz vakit ihracatla para kazanacağınızı düşünürsünüz. Lakin ihracatımızın kıymetli bir tarafı ithalata bağımlı olduğu için buradan bir kar elde etmek mümkün değil.

Kur yükseldiği vakit ucuz personellik öne çıkar amacınız Pakistan, Hindistan üzere yerler olur. Bu da size hiç bir şey katmaz. Hakikat bir sistem kurduğunuz vakit amacınız katma bedel üreten tarım da dâhil AB ülkelerini bile geçersiniz. Erken seçim olması gerektiğini söylüyoruz.