Marie Kondo: Çocuklar düzeni öğrenebilir – ancak bu faktör çok önemlidir

Smug

Active member
Marie Kondo tartışmasız dünyanın en ünlü çöpçü ve temizlikçi kadınıdır. Kitaplar, şovlar ve sosyal medya kanalları aracılığıyla milyonlara neşeyle nasıl daha organize olunacağını öğretti. Ancak son zamanlarda evinin bazen kaotik görünebileceğini itiraf etti. Çünkü artık üç çocuğu var.

Ancak Marie Kondo, yazılı röportajda ortaya koyduğu gibi, yavrularına en başından nasıl ortalığı toparlayacağını da öğretiyor.

Okuma ipucu: Organizasyon ipuçlarıyla dünyaca ünlü – sevgili ebeveynler, rahatlayın: Marie Kondo artık kendini toparlamıyor

Toplanmanın stres tuzağına dönüşmesini nasıl önlersiniz?

Marie Kondo: İnsanların aynı türde bir eşyayı birçok yerde sakladığını sık sık görüyorum. Her yeri tek tek düzenlerseniz, işi tekrarlarsınız ve sahip olduğunuz her şeyi asla takip edemezsiniz. Sonuç olarak, sonunda strese neden olabilecek sonsuz bir temizlik döngüsüne yakalanırsınız.

Kıyafetleri, kitapları, kağıtları, ıvır zıvırları ve ardından duygusal öğeleri kategorilere göre düzenlemek, neşe duymanıza, sakin kalmanıza ve bunalmış hissetmek yerine kendinizi başarılı bir şekilde düzenleme yoluna koymanıza yardımcı olabilir.

Çocuklarınıza temizlik yapmayı nasıl öğretirsiniz?

Kondo: Çocuklarım için temizlik yapıyorum, böylece onlar bunu bir angarya değil, günlük bir angarya veya neşe getiren bir şey olarak görsünler. Yıkama ve katlama, başlamak için iyi bir yerdir. Bazen kızlarımı çamaşırları katlarken ya da yemek masasını temizlerken yakalıyorum.

Çocuklarıma küçük yaşlardan itibaren onlara neşe veren şeyleri saklamaları gerektiğini öğrettim. Çocuklar kendilerini neyin mutlu edeceğine üç yaşında karar verebilirler. Ve en önemli ilke, herkesin kendisi için kararlar alması gerektiğidir.

Aile, ev, iş – üç çocuk annesi olarak kendinize zaman ayırmayı nasıl başarıyorsunuz?

Kondo: Güne başlamak için pencereleri açıp temiz hava alıyorum. Sonra tütsü çubukları yakar veya uçucu yağlar dağıtırım. Mümkün olduğunda acıkana kadar yemek için beklerim. Bağırsaklarımın çalışmaya başlaması için bazı işler yaparım veya bir işi bitiririm.

Evli ve çocuk sahibi olduğumdan beri, yaşam tarzıma uyan ideal bir yatma vakti rutini buldum: Aile yemeğinden sonra, yatmadan önce bir hikaye anlatarak çocukları yatağa yatırırım. Ve herkes uyuduğunda, rahatlama sırası bende.

Mutfağı toplarım, ertesi günün yemeklerini hazırlarım, e-postalarıma bakarım, ertesi gün için randevularımı yazarım. Sonra kendime bir fincan çay yaparım ve şükrettiğim, neyi farklı yapmak ya da geliştirmek istediğimi defterime not ederek günü gözden geçiririm.

Bundan sonra, biraz esans yağı sürebilir, cilt bakım ürünleri uygulayabilir ve hatta istersem biraz esneme yapabilirim. Bir numaralı hedefim, iyi uyuyabilmek için her gece dinlenmek.

Kişiye:

Marie Kondo (38), kitapları yaklaşık 40 dile çevrilmiş, Japonya’dan bir derme çatma danışmanıdır. En iyi Netflix dizisi Tidying Up with Marie Kondo ile tanınır. Kasım 2022’de son kitabı “Kurashi – The Japanese Lifestyle for a Fulfilled Life”ın Almanca çevirisi yayınlandı. Kondo, ailesiyle birlikte Los Angeles’ta yaşıyor.