Lube Ayar’ın kovulmasının perde ardı: MİT Fatih Altaylı’yı Ankara’ya çağırmış

Vitra

New member
Lube Ayar’ın kovulmasının perde ardı: MİT Fatih Altaylı’yı Ankara’ya çağırmış Gazeteci Lube Ayar, eski MİT Kontrterör Daire lideri Mehmet Eymür’ün kendisine HaberTürk’ten kovulmasının perde ardını anlattığını söylemiş oldu. Ayar’ın aktardığına bakılırsa Eymür kendisine şöyleki dedi: “Eski MİT müsteşar yardımcısı Mikdat Alpay, Fatih Altaylı’yı Ankara’ya çağırmış ve senin kovulmanı şahsen istemiş.”

Eymür ayrıyeten basının baş köşelerinde hala MİT’in ‘serpiştirdiği’ isimlerin de olduğunu belirterek, “MİT’in olur vermediği gazetecinin kıymetli vazifelere gelmesi imkansız” demiş.

Twitter hesabından açıklama yapan Ayar şunları kaydetti:

Tam uyuyacaktım ki aklıma iki gündür okuduğum ve izlediğim Mehmet Eymür röportajları geldi.. Dedim ki, “Ben de kendisiyle olan unutulmaz anımı anlatayım, tahminen birtakım kesimlerin birleşmesine katkım olur.”

Bundan 4-5 yıl evvel bir gazeteci beni aradı ve ‘Mehmet Abi seninle görüşmek istiyor’ dedi. Bahsi geçen Mehmet Abi’nin Mehmet Eymür olduğunu anlayınca epey şaşırdım. Fakat pek umursamadım da.. daha sonra telefonlar sıklaştı, birkaç gazeteci daha birebir notu iletince telaş ettim biraz!

Gazetecinin verdiği numaraya bildiri attım. İleti düşer düşmez Mehmet Eymür aradı ve, “Sizinle acil görüşmemiz lazım, konutuma gelebilir misiniz?” dedi. “Evinizde rahatsız etmeyeyim” dedim. “Eşim ve kızım da burada endişelenmeyin. Üstelik yaşlı ve hastayım, lütfen konuta gelin” dedi.

Bir gazeteci için merak hissinin ne yenilmez bir şey olduğunu bilemezsiniz! Kaldı ki emekli (emeklilik mümkünse tabii) bir MİT’çinin aradığını hesaba katarak, “Kendi güvenliğimle ilgili bilmem gereken bir şey mi var sanki?” diye de düşündüm.

Kovulma öne sürülen nedeni ‘MİT’ten MİT’çiye Belaltı Rapor‘ manşeti

Gittiğimde Mehmet Eymür beni eşi Janset Hanım ve kızıyla karşıladı. bir süre birlikte oturduk, daha sonra onlar odadan çıktılar. Mehmet Beyefendi nihayet bahse girdi, “Habertürk’ten neden kovulduğunuzu biliyor musunuz?” diye sordu. Şaşkına döndüm, zira aklımın ucundan geçmemişti bu!

Habertürk’te yayımlanan bir manşetimi gösterdi. “Sanırım ben hastanedeyken yazmışsınız, bu yüzden o devir kaçırmışım bunu” dedi. Haberim, eski MİT Müsteşar Yardımcısı Mikdat Alpay hakkında yazılmış bir istihbarat raporuydu. Ve manşet şöylekiydi: “MİT’ten MİT’çiye Belaltı Rapor”

Alpay Altaylı’yı Ankara’ya çağırdı

“Ben bu yüzden kovulmadım fakat aylar daha sonra Fatih Altaylı ile tatsızlık yaşadığım için kovuldum”
dedi. “E sen o denli sanmışsın!” diye yanıt verdi ve ekledi; Mikdat Alpay, Fatih Altaylı’yı Ankara’ya çağırmış ve senin kovulmanı şahsen istemiş. Altaylı da ona şu karşılığı vermiş;

“Şimdi kovar isem anlar ve ortalığı da ayağa kaldırır, bana biraz vakit verin, onu bezdiririm kendisi istifa eder!” Natürel beni pek tanımadığı için ne kadar inatçı olduğumu da bilmiyor! 6 ay boyunca haberlerim yayınlanmadı ve tıpkı binada Altaylı’yla bir türlü görüşemedim.

niçinini anlamasam da artık istenmediğimin farkındaydım elbette lakin neler döndüğünü şahsen Altaylı’dan duymadan istifa etmemeye yeminliydim, etmedim de! bir süre daha sonra saçma sapan bir olayı mazeret edip çıkışımı verdiler. O hudutla bütün binayı gezdim Altaylı’yı buldum.

Yazı işleri müdürlerinin yanında kendisine, “Yazıklar olsun size!” deyip binadan ayrıldım. Meslek ömrümün en büyük yanılgısı onu adam yerine koymaktır esasen! her neyse.. Mehmet Eymür’e de bunu anlattım. Ancak açıkça görüldüğü üzere Eymür haklıydı.

MİT’in adamları basında hala baş köşelerde

Eymür, “Mikdat Alpay, sana ve gazetene tazminat davası açmış, bu haber yüzünden senin cebinden bir kuruş çıktıysa, çabucak bir karşı dava açacaksın, beni de şahit yazacaksın. Zira senin haber yaptığın raporu da ben yazdım!” dedi.

Şöyle devam etti Eymür, “İyi bir gazetecisin. Ancak korkarım artık senin medyada bir bakılırsav alman mümkün değil. Zira Mikdat’ın MİT’teki nazaranvi medyadır. Hala onun serpiştirdiği adamlar basında baş köşelerde. Bu adamlar yaşadığı sürece sen bu mesleği unut!”

MİT’in olur vermedikleri değerli yere gelemez

“Sen emeğinle bu meslekte yer edinmiş birisin. Ama herkesi kendin üzere sanma gafletinde bulunma. MİT’in olur vermediği gazetecinin kıymetli bakılırsavlere gelmesi imkansız”
diyen Eymür, bir arada çalıştığım yayın direktörlerinin de ortalarında bulunduğu MİT’çi gazetecileri anlattı.

Ağzım bir karış açık kaldığı için konuşmaktan çok dinlemekle geçirdim o birkaç saati. Finalde, “MİT, yekpare bir yapı değildir. Orada düşmanın var ise bil ki dostun da vardır. Şayet mesleğine dönmek istiyorsan söyle bana, Hürriyet’e telefon açmam yeter” dedi.. Haydaa!

Çok şaşkındım, “Beni düşündüğünüz için teşekkür ederim. Lâkin ben bildiğim biçimde ve gücümün yettiği kadar gazetecilik yaptım. Bu yaştan daha sonra MİT’e çalışmaya niyetim yok. Mesleğimi hiç bir vakit ‘ekmek parası’ olarak da görmedim. Buraya kadarsa vedalaşır, bırakırım” dedim.

Kısacası kelam… yıllar evvel mesleğe başladığımda her sabah http://atin.org isimli sitesinde yeni bir ifşası var mı diye beklediğim Eymür’le yüz yüze görüşmek değişik bir tecrübeydi. yıllardır hiç susmadı aslında, daima anlattı. Fakat görünen o ki hâlâ anlatacağı hayli şey var!

Son olarak eski MİT’çi Kaşif Kozinoğlu hakkında küçük bir not düşme gereği duyuyorum. Sadece Ergenekon mağduru için bu adama anlamsız bir ‘kahramanlık’ kostümü biçilmeye çalışılıyor. halbuki benim birinci kitabım Firar’da yer alan tape’leri onun kişiliği hakkında kıymetli ipuçlarıdır.

Firar’da Alaattin Çakıcı’nın yurt dışına kaçışında şahsen parmağı olan Kaşif Kozinoğlu’nun tape’leri açıkça yazılıdır. Birebir devirde Çakıcı’nın para tahsilatı için bir iş insanını arayıp, “… abinin parasını ver, yoksa üstüne kara bulut üzere çökerim” demesini de istemiştir.