Kılıçdaroğlu: Siyasi cinayet korkum var

Vitra

New member
Kılıçdaroğlu: Siyasi cinayet korkum var CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Mersin’de gerçekleştirdiği Nakliyeci Buluşması’nın akabinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sürecinde tansiyonu yükseltmek isteyeceğini vurgulayarak “Siyasi cinayet telaşım var. ‘Başınıza neler gelecek’ dedi. Açıkça tehdit ediyor” açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet’ten Sertaç Eş’in aktardığına bakılırsa, Kılıçdaroğlu’nun gündeme ait açıklamaları özetle şu biçimde:

– Tarafsızlığı değiştirmek istiyor: (niçin anayasa değişikliği isteniyor?) Gündemi değiştirmek için. Ekonomiyi, işsizliği gündemden çıkaralım. Gereksiz anayasa tartışması yapalım. Anayasa yok ki memlekette, neyini tartışacaksın? Toplumun gündeminde anayasa yok. Onun gündeminde iktisat, işsizlik, açlık, yoksulluk var. Acı tablo maalesef bu. Biz diyoruz sistem yürümüyor. Erdoğan’a göre harika yürüyor. Her dediği oluyor esasen. Erdoğan bunu istemiyor muydu? Tarafsız cumhurbaşkanları, namusu ve gururu üzerine yemin ediyor. Herbiçimde onu değiştirip bu tartışmayı bitirmek istiyor.

– Tıpkı masaya oturmayacağız: (CHP, anayasa değişikliği için AKP ile bir ortaya gelir mi?) hiç bir vakit AK Parti’yle anayasa değişikliği için masaya oturmayacağız. Oturduğunuz andan itibaren otoriter idareye meşruiyet kazandırmış oluyorsunuz. ‘Biz bu sistemden rahatsızız. Türkiye’ye büyük ziyanlar verdi, bunu bitirmek istiyoruz. Sizin taleplerinizi de dikkate alarak bir değişiklik yapalım’, bunu anlarım. Lakin Erdoğan otoriter bir anlayışla ülkeyi yönetiyor. Kendi otoriter idaresini güçlendirmek için “beyler buyurun anayasa değişikliğini görüşelim” Bu yanlışsız değil. Topluma ziyan verir.

– Soygun tertibinin son basamağı: (Erdoğan üçüncü kere aday olabilir mi’) Yüksek Seçim Kurulu’nun Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığını reddedeceğini düşünmüyorum. “Hikmet buyurdunuz, aslına bakarsan adaysınız, sormaya gerek bile yoktur” diyecektir. Talimatla karar veren bir mahkemenin karşı çıkacağını sanmıyorum. Erdoğan ister 5, ister 50 sefer cumhurbaşkanlığına aday olabilir fakat Erdoğan da takımı de biliyor ki gidecekler. Şu anda bütün uğraşları: ‘Giderken devletten neleri götürebiliriz, nasıl soyabiliriz, parayı nasıl götürebiliriz.’ Bir soygun tertibinin son kademesindeyiz lakin ne yaparlarsa yapsınlar gidecekler. Sokaktaki vatandaş gerçekleri görüyor.

– 6 parti görüş birliği ortasında: (Millet İttifakı 6 partili hale mi geliyor?) Öbür genel liderlerin ismine konuşma hakkına sahip değilim. Lakin şu bir gerçek, şu anda 6 siyasal parti, güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda görüş birliği arasındaler. Çıkan raporları okuduğumuzda aşağı üst tıpkı şeyleri söylüyoruz. Prensipleri netleştirebilirsek kıymetli bir arayı almış oluruz. Bizim çalışmamızı, mesela Deva Partisi zenginleştirebilir. Gelecek Partisi, Saadet Partisi, onlar daha farklı bir değişim önerebilirler. Emel kuvvetli bir parlamentoyu inşa etmek.

– Atacağımız her adımı çalışıyoruz: (Millet İttifakında tek aday mı oldukcalu aday mı?) Adaylık konusunda iki anlayış var. Cumhur İttifakı’nın anlayışı ile Millet İttifakı’nın anlayışı farklı. Bir kişi ‘benim’ diyor, herkes ‘tamam’ diyor. “Muhterem Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı adayımız” diyor. Problem bitti orada. Biz demokrasiyi savunuyorsak oturup konuşmamız lazım. Artı bir şey daha var. Seçimi kazanıp ülke idaresinde kelam sahibi olduğumuzda, atacağımız her adımı bugünden çalışıyoruz. Ülkenin beklemeye tahammülü yok. Bugünden hazırlığımızı yapmak zorundayız. “Evet geldik, bunları yapacağız” dememiz lazım.

– Çok tehlikeli bir cümle: (Seçim sürecine ait tasalar var mı?) Erdoğan tansiyonu doruk noktasına çıkarıp seçime gitmek ister. Bu tansiyondan olabildiğince uzak durmamız lazım. Milletvekili, vilayet liderlerine söylüyorum, sakin olacağız. İttifakı oluşturan öbür partiler de tansiyon istemiyorlar. Şayet iş aşikâr kümelerin ellerine silah alıp aşikâr şahısları öldürme yoluna gitmezlerse bir tansiyon olmaz. Umarım o denli bir tablo da Türkiye’de yaşanmaz. Siyasi cinayetler… bu biçimde dertlerim var. Erdoğan “Dur bakalım daha başınıza neler gelecek” dedi. Devletin bütün güçleri elinde olan bir insan bunu söylüyorsa, fazlaca tehlikeli bir cümle. Yani ben önümüzdeki süreçte “Durun bakalım, daha ben başınıza neler getireceğim” diyor. Açıkça tehdit ediyor.

İntikam devlet geleneğine yakışmaz: (Devr-i sabık olacak mı?) Öbür genel liderlerin ne düşündüğünü bilmiyorum fakat şahsî kanaatim, AK Parti ne yaptıysa birebirini yapacağız. 2002’de yolsuzlukları araştırma kurulu kurdular. Ben de üyelerinden birisiydim. Oturduk, raporları hazırladık, yolsuzlukları ortaya çıkardık, kimileri Aziz Divan’a gitti, kimileri mahkemelere gitti. Birebirini yapacağız. İntikam hissiyle hareket etmek, öç almak devlet geleneğine yakışmaz. Biz Erdoğan üzere değiliz. Hukuk neyi öngörüyorsa hukuk kuralları ortasında onu yapacağız. Tahminen hepsi beraat edecek. Bizim öğrendiklerimiz de yanlış olabilir. Raporlar çıkacak bu hususta. Yani bir insanı suçlamak o denli iki sözle olmaz.