Kemal Kılıçdaroğlu: Millet İttifakı’na katılanların sayısı artabilir

Vitra

New member
Kemal Kılıçdaroğlu: Millet İttifakı’na katılanların sayısı artabilir Cumhuriyet Gazetesi müellifi Mustafa Balbay, CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile parti genel merkezinde yaptığı sohbeti bugünkü köşesine taşıdı.

ÂLÂ Parti Genel Lideri Meral Akşener’in Halk TV ekranlarında evvelki akşam yaptığı, “Ben cumhurbaşkanı adayı değilim, başbakanlığa talibim” açıklaması siyasetin gündemine oturmuştu.

Akşener’in bu kelamları için “Çok su kaldıracak” yorumunu yapan Balbay, yazısının devamında CHP başkanı Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına yer verdi.

Mustafa Balbay’ın köşesinde yayımladığı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları:

– Bu iktidarın bittiğini kendileri de biliyor. Aslında Saray’daki de biliyor. etrafındaki beslemeler ellerindeki gücü, imkânları kaybetmemek için bu gerçeği kendisine söylemiyorlar. Hatta tam zıddını söylüyorlar.

– Gelinen nokta, tam pek fazlacalu organ yetmezliğidir. Bizim çoğunlukla vurguladığımız beş temel alandaki sıkıntılar giderek derinleşiyor. Demokrasi, toplumsal barış, iktisat, eğitim, dış siyaset darmadağınık. Ancak bunlar çözülemez değil. Türkiye’nin çözülemeyecek hiç bir sorunu yok. İktidarda bu istikamette bir irade kalmadı. İşte yurtlar, bu biçimde bir sorunun varlığını bile görmüyorlar.

“Bu iktidarın alternatifi oluşmuştur”

– Bu iktidarın alternatifi oluşmuştur. Bunu Saray’daki de görüyor. Bütün maksadı oluşmuş olan yeni iktidar seçeneğini ortadan kaldırmak. Devletin, devlet kurumlarının imkânlarını da bunun için kullanmaktan çekinmiyorlar.

– Gerek Sayın Akşener’le gerek Milleti İttifakı’nın öteki bileşenleriyle gerekse ittifak haricindeki muhalefet partileriyle yeni iktidar amaçlı, temel meselelerin tahlil biçimleriyle ilgili daima görüşüyoruz. Bunlar kamuoyu önünde ya da ayrıyeten oluyor. Hem genel liderler hem genel lider yardımcıları seviyesinde.

“Millet İttifakı’na katılanların sayısı artabilir”

– Millet İttifakı’na katılanların sayısı artabilir. Fakat sorun sayı değil. İktidar maksatlı, meselelere tahlil üretme maksatlı kuvvetli bir anlayış. Bu oluştu. elbette her partinin genel liderinin farklı değerlendirmeleri olacaktır. Lakin gaye odaklı birliktelik sonuç alacak. Bundan en ufak bir kuşkum yok. Bunu söyleme biçimi değişik olabilir. Ben, “Dostlarımızla geleceğiz” diyorum; Meral Hanım, “13. cumhurbaşkanı Millet İttifakı’nın adayı olacak” diyor.

– HDP, ittifak bağlamında farklı bir siyaset yürütüyor. Bağımsız olarak seçime girmekten yana oldukları anlaşılıyor. Bu taraftaki niyetlerinin detaylarıyla hiç ilgilenmiyorum.

“6 Siyasi parti ‘parlamenter sistem’ toplantısı yapmıştı”

6 muhalefet partisi parlamenter sisteme dönüş için ortak metin oluşturma maksadıyla İstanbul’da bir ortaya gelmişti.

Halk TV’ye bilgi veren kaynaklar, “Bu toplantıların düzenlenmesini CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun istediğini aktardı. Akabinde öteki partilere de teklif gdolayıldü ve her partinin genel liderinin gorevlendirmesiyle dün akşam ikinci toplantı yapıldı. Toplantılar bundan daha sonra da devam edecek. Her parti kendi parlamenter sistem teklifini masaya gdolayıyor, onun üzerinde görüşmeler yapılıyor. Ortak bir metin hazırlanmaya çalışılıyor. Halk TV’ye bilgi veren iştirakçiler, “Ortak bir metin oluşturulduktan daha sonra tahminen de genel liderler ortak bir açıklama ile bunu kamuoyu ile paylaşacak. O açıklamanın nasıl yapılacağı çabucak hemen net değil. Lakin maksat, ortak metin oluşturmak” dediler…

2018 Türkiye genel seçimlerinde CHP,İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Partisi seçimlere birlikte girmişti.