Öncelikle kilo vermenin kalıcı olmamasının niçinlerine bir bakalım:
1. Tanınan diyetler yapmak: Karatay diyeti, Dukan diyeti, If diyeti üzere kimi şahıslar için sürdürülebilir olmayan biçimlerin sorgusuz sualsiz uygulanması. Bu diyetlere birinci başladığınızda epeyce hoş kilo verirsiniz lakin bunu korumak her vakit mümkün olmaz. Dediğim üzere bunun niçini sürdürülebilir olmaması.
2. Çok kısıtlayıcı ve yasaklı diyetler yapmak. her insanın canı birtakım bazı tatlı, tuzlu, kızartma üzere yüksek kalorili besinler çeker. Ben bunları ömrümden büsbütün çıkarıyorum demek gerilime niye olur. Yasaklı listeleri kısa periyodik uygular ve epeyce hoş kilo verirsiniz lakin bu kalıcı olmayabilir. Kilo verdikten daha sonrasında kendinizi o yasaklı yiyeceklerin kollarında bulursunuz tabiri caizse. Gerçek olan kişinin sevdiği yiyeceklerin de periyot devir beslenmesinde yer alması.
3. Detokslar: Kabak detoksu, yoğurt detoksu, ananas detoksu üzere 3 günlük 5 günlük detokslar yapmanız da kısa müddetli kilo vermenizi sağlasa da uzun vadeli bir kilo kaybı olmaz. Zira verdiğiniz kilo su ve kastır. Ziyadesiyle geri gelecektir. En berbatı de bu güzelim besinlere sizi küstürmesidir.
Yapılması gerekenler:
Hakikat ve uygulanabilir bir beslenme programı ile kalıcı kilo vermek mümkündür.
1. Tanınan diyetler yapmak: Karatay diyeti, Dukan diyeti, If diyeti üzere kimi şahıslar için sürdürülebilir olmayan biçimlerin sorgusuz sualsiz uygulanması. Bu diyetlere birinci başladığınızda epeyce hoş kilo verirsiniz lakin bunu korumak her vakit mümkün olmaz. Dediğim üzere bunun niçini sürdürülebilir olmaması.
2. Çok kısıtlayıcı ve yasaklı diyetler yapmak. her insanın canı birtakım bazı tatlı, tuzlu, kızartma üzere yüksek kalorili besinler çeker. Ben bunları ömrümden büsbütün çıkarıyorum demek gerilime niye olur. Yasaklı listeleri kısa periyodik uygular ve epeyce hoş kilo verirsiniz lakin bu kalıcı olmayabilir. Kilo verdikten daha sonrasında kendinizi o yasaklı yiyeceklerin kollarında bulursunuz tabiri caizse. Gerçek olan kişinin sevdiği yiyeceklerin de periyot devir beslenmesinde yer alması.
3. Detokslar: Kabak detoksu, yoğurt detoksu, ananas detoksu üzere 3 günlük 5 günlük detokslar yapmanız da kısa müddetli kilo vermenizi sağlasa da uzun vadeli bir kilo kaybı olmaz. Zira verdiğiniz kilo su ve kastır. Ziyadesiyle geri gelecektir. En berbatı de bu güzelim besinlere sizi küstürmesidir.
Yapılması gerekenler:
- Sağlıklı beslenmeyi bir mecburilik olarak görmeyin ve içselleştirin. Bunun size getirilerini bir deftere yazın ve motivasyonunuz düştüğünde açıp bir bakın.
- Sürdürülebilir olmayan listelerden ve tekliflerden kaçının. Biri size bir şey önerdiğinde kendinize şunu sorun: Ben bunu 1 yıl boyunca uygulayabilir miyim?
- İdman yapmayı hayat stili haline getirin. bir daha sürdürülebilir olmayan ağır sporlar yerine her gün yarım saat yürüyüş yapmayı hedefleyin.
- Bol su içme alışkanlığı kazanın. Günlük en az 1,5-2 lt su için.
- Sağlıklı tarifler araştırın. İnternette çokça mevcut. En sevdiğiniz fast food yiyeceğin bile sağlıklı alternatif tanımları var. Bunlara bir talih verin.
- Damak tadınızı değiştirin. Ülkemizde lezzet kavramı, çok şekerli, tuzlu yahut fazlaca yağlı üzere algılanıyor. Bu niçinle yiyeceklerin gerçek lezzetini kaçırıyoruz. Besinlerin teker teker tadını almaya çalışın. Tek bir baharat yahut sos ile tatları baskılamayın.
- Gerekirse yardım alın ve muhafaza periyodu boyunca da yardım almayı sürdürün. Birden fazla kişi kilo verme sürecinin başlarında yardım alıyor ve kilo vermeye başlayınca olayı çözdüğünü düşünerek yardım almayı bırakıyor ve giden kilolar geri gelebiliyor.
Hakikat ve uygulanabilir bir beslenme programı ile kalıcı kilo vermek mümkündür.