Jan Fleischhauer: Gerçeği düzeltmeye yönelik umutsuz girişim

Smug

Active member
Münih’ten bir kitapçı, dikkatimi bir romana çekmek için bana yazdı. Daha doğrusu: içindeki bir sayfada.

Kitap, Berlin muhabiri Dirk Kurbjuweit’ten geliyor ve adı “Gezi”. Doğu Almanya’ya kano gezisine çıkan dört genç Batı Alman hakkında, dördünden biri siyah. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yerel nüfusla ilgili sorunlar var.

“N… ne zamandan beri kürek çekebiliyor?”

İçki köyü Nazi, kitapçının bana gönderdiği sayfada kendini gösteriyor. Dört arkadaş yerel bir barda oturuyor ve yaklaşan kano turu için kadeh kaldırıyorlar. “N… ne zamandan beri kürek çekebiliyor?” Nazi araya girer.

Ayrıca yeni sayıda:

Yeşil Kral: Organik Çiftçiden Kral III. Charles’a.

Münih tek boynuzlu atı: Almanya’nın en değerli start-up’ı Celonis’e ziyaret

Sürdürülebilir şekilde inşa edin: Enerji geçişi böyle çalışır

Kelimeyi kısaltmadım, eksiltmeler yazar tarafından yapılmıştır. Cümleyi tam anlamıyla alırsanız, Doğu Alman Nazilerinin de artık ırkçılıktan şüphelenilmemeye dikkat ettikleri sonucuna varmalısınız. Ama elbette bu şekilde kastedilmiyor.

Kitap güncel ve bunun kabul edilmesi gerekiyor. Tübingen Belediye Başkanı Boris Palmer, yasaklanan kelimeyi birkaç kez telaffuz etmek için Frankfurt Üniversitesi’nde bir görünüm kullanarak siyasi bir Tourette nöbetinde kendini imkansız hale getirdi. Palmer Pazartesi günü Yeşil Parti’den ayrıldığını duyurdu. Kendisi üzerinde çalışmak için profesyonel yardım almak istediğini de söyledi.

Bana kalsa, yarın “N kelimesini” silmeye karar verebilirdik. Sırf hep onları kullandın diye sözcüklere tutunman gerektiğini düşünen biri hiç olmadım. “Çekik gözler”, “Fijiler” veya “spagetti” gibi isimlere veda ettiğimizde hiçbir şey kaybetmedik.

Ne yazık ki, herkes söyleme yasağına uymuyor, kötü söz belirli çevrelerde çekiciliğini sürdürmeye devam edecek. Hatta muhtemelen şimdi daha çok takdir edenler olacaktır, çünkü bir terim tabu altına alındıkça hakaret niteliği artar. Şüpheye düştüğünüzde, bunu da kabul etmelisiniz.

Sonuçlar iyi düşünülmemiş

Hakaretlerden kurtulma arzusunu ne kadar paylaşsam da, korkarım sonuçları düşünülmemiş. Yalnızca konuşulan sözcük değil, yazılı sözcük de o kadar saldırgan kabul ediliyorsa, en iyi şekilde kaçınılmalıdır: neden romanlarda duralım? Gazete haberleri, bilimsel çalışmalar ve genel olarak gerçeği yakalamanın her türlü yolu bir sınavdan geçmelidir.

Önümdeki “Zeit” veya “Süddeutsche”deki tartışmayı görebiliyorum. Doğuda seyahat eden genç bir muhabir, AfD ortamından görüntüler aktardı. İçinde yer alan yetkililerden biri ırkçı kelimeleri kullanmayı seviyor, neredeyse takıntılı. Muhabir artık gerçeği itici yönleriyle bile tanımlayabilir mi? Yoksa söylenenlerin kısaltmalarını veya açıklamalarını kullanarak filtrelemek zorunda mı?

Başka bir sorun izler. Yasadışı kelime kısaltılarak dünyadan değil. Kurbjuweit yakınlarındaki Nazi köyü “N…” ile ne anlama geliyor, üç noktanın arkasında ne var? Çaylak, normal, işe yaramaz? Muhtemelen mektubu okuduğumuz zaman tam olarak düşündüğümüz şey anlamına gelir. Böyle olması gerekiyordu: Başka herhangi bir şey, romanın amacına aykırı olurdu ve sonraki eylem tarzını anlaşılmaz hale getirirdi.

Köleliğin acısını hatırlamak travmatize ediyor

Yani Kurbjuweit, kendisine isim vermek istemediği kelimenin okuyucunun zihninde oluşmasını bekler. Ama yazar zaten herkesin ne kastedildiğini bildiğini varsayıyorsa, neden kendi adını vermiyor? Düşünmeden, derdi muhtemelen. Ama gerçekten dikkate alman, onlardan hiç bahsetmemen gerektiği anlamına gelmez mi?

Bunun gibi bir olay ABD’de yaşanmış, Amerika muhabiri René Pfister çok satan kitabı “Yanlış Bir Söz”de bundan bahsediyor. Chicago Illinois Üniversitesi’ndeki bir hukuk profesörü, öğrencilerin bir ayrımcılık vakasını değerlendirmek zorunda oldukları bir testte “N kelimesini” kısaltılmış ve dolayısıyla görünüşte izin verilen biçimde kullandı. Daha sonra birkaç öğrenci üniversite yönetimine döndü ve devalüasyonu temsil ettiği için “N” harfi de dahil olmak üzere köleliğin acılarına dair her anının travmatik bir etkiye sahip olduğundan şikayet etti. Profesör açığa alındı.

Yazımlar değişir, kelime anlamları da. Bir dakika önce iyi olan bir şey, yarın bir aşağılama olarak kabul edilebilir. Bu bazen çok hızlı gerçekleşir. Son birkaç gündür Twitter’da Jan Böhmermann’ın zenci öpücüklerine artık çikolata öpücükleri demeniz gerektiği gerçeğiyle dalga geçtiği bir Haber klip dolaşıyor. “Zenci öpücüğü” kelimesinden birkaç kez büyük bir zevkle bahsediyor. Klip 2016’dan. Böhmermann’ın bugün hala böyle konuşmaya cesaret edebileceğini hayal edemiyorum.

Sergilenen masumiyetin neşeli vahşeti de var. Babam “Schwaten” hakkında konuşurken içimden nasıl kıvrandığımı hala hatırlıyorum. Neden, dedi, bunu kötü anlamda kastetmiyorum. Söylenenlerin sözde zararsız olduğu konusundaki ısrarı garip buldum. Konuşanların ezici çoğunluğu bir terimi saldırgan buluyorsa, saldırının ne olduğunu onlardan daha iyi bildiğiniz konusunda ısrar etmemek akıllıca olacaktır.

Çok fazla iyi bir şey mi yapıyoruz?

Ama şimdi çok fazla iyi bir şey yapıp yapmadığımızı merak ediyorum. Gerçeği tahrif etmek için birbirinize karşı düşünceli davranmaktan uzak değildir. Irkçının ırkçı gibi konuşmasına artık izin verilmediğinde, bir noktada ırkçılık da olmayacak. Irkçılık sorunu ancak böyle çözülebilir. Sadece yardımcı olacağından şüpheliyim.

Bugün gerçekliğin başka bir ifadesinde ısrar edenler beyaz olmayanlar, yarın ise translar. Bunun için yasa zaten işliyor. Sözde kendi kaderini tayin kanununda, eski ismin zikredilmesinin gelecekte cezalandırılması gereken bir suç olması gerektiğine dair bir hüküm vardır. Bir trans kadının erkek olarak doğduğunu söyleyen herkes “ifşa yasağını” ihlal ediyor ve 10.000 avroya kadar para cezası alma riskini alıyor. Düzenlemenin gazetecileri de kapsayıp kapsamadığı tam olarak net değil. Kanun taslağı biraz muğlak bir şekilde, cezadan kaçınmak için “kamu yararına yönelik özel nedenler” olması gerektiğini söylüyor.

Sadece rahatsız edici olabilecek şeylerden kaçının

Ölü adlandırma sahnede ciddi bir iştir. Der Spiegel’in okuyucularına aktris Ellen Page’in artık Elliot olduğunu söylediğinde yaşadığı sıkıntıyı hatırlıyorum. Bir haber editörünün yerinde olmak istemiyorum. Tanınmış bir kişinin cinsiyet değiştirdiğini izleyicilerine nasıl anlatacaklar, oysa önceki kariyerlerine farklı bir adla atıfta bulunulması bile ahlak ihlali olarak görülüyor? Ellen’ın filmleri olmasaydı kimse Elliot’ın kim olduğunu bilemezdi.

Karım, meslektaşın neden Doğu’daki Naziler hakkında yazdığını söylüyor. Başka konu bulamamış mıydı? Bu, tabiri caizse, olaylara pragmatik bakış açısıdır. Sadece rahatsız edici olabilecek şeylerden kaçının. Ancak başınızı belaya sokabilecek herhangi bir şeyden kaçınmaya başlarsanız, işinizi bir gazeteci veya yazar olarak bitirebilirsiniz. O halde tek çıkış yolu Enid Blyton.

Kolay bir çözüm de görmüyorum. Belki de cevaplardan biri, sözlü ve yazılı dil arasında bir fark olduğudur. Kötü kelimeler içeren metinlere bir uyarı da ekleyebilirsiniz: “Uyarı, riski size ait olmak üzere okumaya devam edin.” Kulağa saçma geliyor. Ama gerçeklere göz yummamanın bedeli buysa, o zaman bunu ödemeye hazırım.

Jan Fleischhauer’ın tüm sütunlarını buradan okuyun.

Okuyucular onu seviyor ya da ondan nefret ediyor, Jan Fleischhauer en azından kayıtsız. İnsanları yazdıklarından ne kadar etkilendiğine dair bir fikir edinmek için köşelerindeki yorumlara bakmanız yeterli. 30 yıl SPIEGEL’de çalıştı ve Ağustos 2019’un başında köşe yazarı olarak Haberler’a geçti.

Fleischhauer, görevini Alman medyasında yeterince temsil edilmediğine inandığı bir dünya görüşünü dile getirmek olarak görüyor. Dolayısıyla, sürü içgüdüsüne karşı şüpheye düştüğünüzde, basmakalıp sözler ve düşünce kalıpları. Metinleri her zaman eğlencelidir – belki de rakiplerini en çok kışkırtan bu gerçektir.

Yazarımıza yazabilirsiniz: e-posta ile [email protected] veya Twitter üzerinden @janfleischhauer.