İsmail Kartal’dan Aziz Yıldırım itirafı: İki oyuncu istedik lakin alamadık!

Sarr

Active member
Deneyimli teknik yönetici İsmail Kartal Fanatik Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. Harika Lig’in MR’ını çeken Kartal “Türkiye’deki bütün maçları izliyoruz. En hayli koşan, en devasa yükseklikte şiddetli koşu yapan, en epey sprint atan, en çok pas yapan kadrolar. Hangi kadro hangi sistemle oynuyor? Bu sistem ile neleri başarıyor, nerede zorlanıyor. Biliyoruz!” sözünü kullandı.

“Şu an bir kulüpte çalışmıyoruz lakin boş durmuyoruz olağan olarak. Takımımla bir arada Türkiye’deki bütün maçları izliyoruz. İki haftada bir toplanıyoruz. Bana sunum yapıyorlar. Bugün Türkiye’de en epey koşan, en fazlaca yüksek şiddetli koşu yapan, en epey sprint atan, en epey pas yapan kadrolar… Hangi ekip hangi sistemle oynuyor? Bu sistem ile neleri başarıyor, nerede zorlanıyor. Avrupa Kupaları maçlarını inceliyoruz. Koşu aralıklarına bakıyoruz. Avrupa’daki liglerin, Ulusal grupların aralıklarını inceliyoruz, karşılaştırıyoruz. Türkiye’de her kadronun MR’ı var bizde. Hangi maçta ne koşmuşlar, kaç pas yapmışlar, kaç şut atmışlar, kaç orta açmışlar, kaç duran top kullanmışlar? Kişisel olarak da oyuncular ne yapmış, kaçta girmiş, kaçta çıkmış, kaç orta yapmış, kaç top kazanmış, ne kadar koşmuş? Hepsi elimizde!”

Sprintte Altay birinci

“Araştırıyoruz, çalışıyoruz, nerede bir şeyleri değiştirip üstüne koyabiliriz, nasıl bu kadronun kapasitesini artırabiliriz, bakıyoruz. Şu an hangi grupta nerede eksik var, bende raporları mevcut. En uygun datalara sahip olan kadrolar çok değişik… örneğin toplam koşu arasında Başakşehir önde; gerisinde Kasımpaşa, Fenerbahçe , Altay, Giresun var. Yüksek şiddetli koşuda Kasımpaşa 1.,Giresun, Başakşehir,Altay ve Hatay takipçisi. Toplam sprint koşu uzaklığında ise sıralama şöyleki: Altay, Fenerbahçe, Galatasaray , Hatay, Kayseri. Lakin puan cetveline bakıyorsun, bir şeyler karşıt gidiyor. Zira topu fazla tutamıyorlar, bitiricilikte ve ikili gayrette zayıflar. Yalnızca bir şeyi düzgün yapmak yetmiyor futbolda. Artık biraz geriye gideceğim. Aykut Kocaman hoca ile çalıştığımız günler. Gündemimiz şu: “Avrupalılar ile gayret edemiyoruz, ne yapmalıyız?” Fenerbahçe’de imkânımız var. Evet o kulüpler en kaliteli oyuncuları alıyorlar aslına bakarsan. Ancak onların da iki eli, iki bacağı, iki gözü var. Karar verdik; Onlardan daha epey koşmalıyız ki, dezavantajlarımızı yok edelim. En azından fizik olarak baş başa çaba etmeliydik.”

2010’da drone’la idman

“Yanıma Alper ve Turgay’ı da alarak Almanya’ya, İspanya’ya, Fransa’ya, İtalya’ya gittik. Dortmund idmanlarını izledik. Alman Ulusal Kadrosu’nun Hollanda maçı öncesinde; Amerikalı kondisyonerleri bize sunum yaptı. Onlar kendi çalışmalarını, biz de bizimkileri anlattık. İdmanlarımızı, mesafelerimizi, nabız aralıklarını, kamp tarihlerini, laktak testlerini, tüm dönem planlamamızı konuştuk. İstanbul’a döndüğümüzde ‘drone’lar aldık. 2010 yılından bahsediyorum. Drone’lar ile idmanları oyunculara izlettik. Daha da ileriye gittik; kodladık oyuncuları. Sahanın kenarında bilgisayar başında duruyor ve Aykut hocanın kulağına, “8 numaranın arası düştü. Hızlanmalı, tempoyu artırmalı. 5 numara sprint atmalı” ikazları yapıyorduk. İdmanlarda bile oyuncuları yönlendiriyorduk artık.”

122 kilometrelik rekor…

“bir süre daha sonra Mönchengladbach maçına gittik. 4-2 yendik. 122 kilometre koştuk o gün, rekor kırdık. O dönem Yarı Final’e çıktık, final oynayacaktık. Buradaki Benfica maçında penaltı kaçırdık, 3-4 topumuz direkten döndü. Üstelik deplasmana giderken epey sakat ve cezalımız vardı. 3-1 kaybettik. O dönem finale çıksaydık, Chelsea’yi yener kupayı alırdık. O günlerde koşu araları konusunda olumsuz görüşler oldukcatu, “Bunlar futbolcu, atlet değil” deniyordu. daha sonrasında bütün spor programları bu tabloları yayınlamaya başladı. Almanya’dan 400 sayfalık raporla dönmüştük. “Hızı nasıl geliştiriyorsunuz?” sorusuna aldığımız karşılık, fazlaca kıymetliydi. Bu raporun daha sonrasında uzaklıklar, GPS’ler, drone’lar kuruldu. Aziz Lider da projeye epey dayanak verdi. Hala Samandıra’da fazlaca hoş bir AR-GE var. Fenerbahçe’ye hangi teknik yönetici gelirse gelsin, o sistem orada çalışmaya ve dayanak olmaya devam ediyor. Zira o sistemi çalıştıran profesyonellerin hepsi orada. Bizim kurduğumuz sistemin devam ediyor olması memnunluk verici.”

Şampiyonluk nasıl kaçtı?

“Ersun Yanal ayrıldı, Fenerbahçe’de teknik yönetici oldum. Çalıştığım en olgun, en hazır ekip Fenerbahçe’deydi. Öbür kulüplerde daima yeni kadrolar kuruyorduk. Fenerbahçe’de son 25 yılın bütün istatistiki rekorlarını kırdık, hâlâ kırılamadı o rekorlar. Devreyi önder bitirdik, ikinci yarıda tüm derbileri Kadıköy’de oynayacaktık. Devrede Başkan’dan iki oyuncu istedik. Ama mali şartlarımız uygun değildi ve alamadık. Üzerine bir de Rize yolunda atağa uğradık. Birtakım yabancılar geldi, “hiç bir şey ailemizden değerli değil” dedi. 10 gün müsaade verdik, ülkelerine gittiler. Ekibin performansı düştü. Buna karşın 74 puan topladık. 1 sene evvel Ersun hoca 74 puanla, 10 puan fark atarak şampiyon olmuştu. Biz olamadık. Gittiğim kulüplerde daima sıfırdan kadro kurdum, zorluklarla gayret ederek kendimi ispat etmeye çalıştım. Olgun bir takımla neler yapabileceğimizi de Fenerbahçe’de kanıtladık.”

Milletlerarası 11’i (SİSTEM:4-2-3-1)

Neuer (Bayern Münih)

Arnold (Liverpool)

van Dijk (Liverpool)

Laporte (M.C ity)

Davies (Bayern Münih)

Busquets (Barcelona)

Kante (Chelsea)

Messi (PSG)

Neymar (PSG)

Mbappe (PSG)

Lukaku (Chelsea)

3 İSİM 3 YORUM

Yeterli bir Mesut kesinlikle alanda olur

İdmanlarını bilmiyorum. Fakat güzel bir Mesut, bu ekipte her vakit oynar, oynamalıdır da. Evvel sakatlandı, daha sonra hastalandı. Bu niçinlerle de tam olarak ritmini bulamadı. Hocanın sistemiyle de alâkalı bir durum bu. Lakin Mesut ritmini bulursa, yeri kesinlikle saha olmalı.

Altay’a büyük kaleci olacağını söylemiş oldum

Ankaragücü’nde çalışırken; Altay Bayındır 4. kalecimizdi. Fiziği epeyce düzgündü, çalışmayı da fazlaca seviyordu. Ona, “Seni oynatacağım, moralini bozma. Her an hazır ol” dedim. Ekstra egzersizler verdik. Bir gün Korcan sakatlandı, Altay’ı oynattık ve maçı kazandık. Kupalarla birlikte 15-16 maç oynattım Altay’ı. Lider bir gün sohbet ederken, Altay’ı niye oynattığımı sordu. “Korcan bu ekibin ağabeyi. Bu çocuğun da oynaması lazım. Bizim için bir bedel olur. Biz bu çocuğu kazanırsak, kulüp de kazanır” dedim. O günlerde Başakşehir, Erzurum istedi; “Vermeyin, büyük kaleci olacak” dedim. Artık Fenerbahçe’de ve A Ulusal Kadro’da. Birfazlaca oyuncum var bu türlü. örneğin Ömer Ali Şahiner’i çocuk yaşta ben oynattım Konya’da. Abdülkerim de o denli.

Serdar Türkiye’nin ümitlerini sürdürdü

O girdikten daha sonra yüksek toplarda tesirli olduk. Top tuttu, bloklar ortası kontakları yapan oyuncu oldu. Tek dezavantajı, suratı. Süratli değil fakat güçlü. Burak ileride yalnız kalmıştı. 2., 3. santrforla tesirli olduk, goller geldi. Bilhassa Cengiz hayli tesirliydi. Burak geçtiğimiz maçlara bakılırsa güzeldi. Zeki, Berat, Çağlar fazlaca zorladı. Hakan Çalhanoğlu’nun daha fazla performans ortaya koyması lazım. Bilhassa son 2 maçta silik kaldı.

Kaliteli yabancı başım üstüne!

Türkiye’ye yabancı hoca gelsin. El elden üstündür. Gelip bir futbol kültürü yaratacaksa, iz bırakacaksa ve bir kıssa yazacaksa, bizi muvaffakiyete götürecekse gelsin. Başımın üstünde yeri var. Fakat ülkemin kulüplerine hürmet gösterilmeli. Gelip denenmişler var. Mesleği zayıf, başarısı az. Bu olmamalı. Kalitelisi gelsin, rekabet edelim.

Oynatmayacak yabancıyı almayacaksın!

8 yabancı oynuyor, takımda 14’e müsaade var. Ye deklere 3 tane alabiliyorsun. Limit 11 ise niye başkalarını alıyoruz? Benim fikrim; yabancı 7-8 tane olsun, istediğini oynat. Kulübede tutma. Aşağıdan gelen oyuncunun önü bu biçimde açılır. Evet; yabancılar, Türk Futbolu’na katkı sağlıyor. Lakin fazlaca yabancı almak kural değil. Daha kalitelisini, karakterlisini al. Kriter koyalım; Ulusallık, yaş vb. Tahminen daha fazla para harcanır lakin daha epey randıman alınır.

Hakikaten hayli yeterli bir takımım var

Müspet futbol oynatabilen, âlâ uğraş eden, grubu koşturabilen, grup içi rekabeti artıran, futbolcuyu en yanlışsız biçimde kullanabilen, kadrodaki atletik performansları azamî düzeye çekebilen bir grubum var. Sercan Terzioğlu ve Kemal Kurak yardımcı antrenörlerim. Kondisyonerimiz Cengiz Sirkan, analizcimiz Kerem Güneş, kaleci antrenörümüz ise Haluk Kaplan… Bu arkadaşlarım İngilizce, Almanca ve Fransızca’ya hayli hakim. Takımımıza bir de Basın Danışmanı eklenecek ve 7 kişi olacağız.

Hatay, Altay ve Adana Demirspor

Ligimiz bu dönem hiç kötü değil. 4 büyüklerin takımları, geçmiş senelera oranla daha dolu. Daha istikrarlı sonuçlar alabiliyorlar. Anadolu’dan Hatay’ın bir oyun stratejisi var, güzeller. Altay bir çıkış yakaladı. Adana Demirspor bence inişli-çıkışlı devam eder. Fevkalade bir taraftar coşkusu var. Büyük meslekli oyuncular, o gün kendilerini maça fizikî ve zihinsel uygun hazırlanmışlarsa taraftarın coşkusu ile gelen grubun canını yakabilirler.

Türkiye Ligi 11’i (SİSTEM:4-2-3-1)

Altay (Fenerbahçe)

Rosier ( Beşiktaş )

Vida (Beşiktaş)

Szalai (Fenerbahçe)

Uğur Çiftçi (Sivas)

Berat (Trabzonspor)

Hacıahmetoviç (Konya)

Ghezzal (Beşiktaş)

Bakasetas (Trabzon)

Gradel (Sivasspor)

Batsuhayi (Beşiktaş)

İSMAİL KARTAL’IN GÖZÜNDEN 4 BÜYÜKLER!

Galatasaray’ın geleceği parlak

Galatasaray şu an biraz geride. Bu dönem puan cetvelinde gerilerde lakin takımlarında fazlaca genç oyuncular var. Bu sene bu biçimde devam edebilirler, ama önümüzdeki sene, elindeki yerli ve genç oyuncularla epey rahat edecekleri kesin. Şampiyon olurlar, olmazlar bilemem. Lakin geleceğe dönük, epey uygun yatırımları olduğunu bakılırsabiliyoruz.

Fenerbahçe sonuna kadar yarışır

Pereira bu ligi tanıyor. Farklı bir sistem ile burada. Birtakım maçlarda oyun olarak epeyce fazla tatmin etmese de kazanmasını biliyor. Şu an lig başkanı. Güzel, alternatifli geniş bir takım var. 7-8 dönemdir Fenerbahçe’nin şampiyon olamamasından dolayı idarenin, taraftarın da gruba dayanılmaz dayanağı var. Bence Fenerbahçe, bu yarışın sonuna kadar ortasında olur.

Beşiktaş için tek sorun: Trafik…

Uygun takımdı, transferlerle daha da güçlendi. Beşiktaş ile ilgili tek soru işaretim şu: Çok ağır maç trafiği var. Bu trafiği nasıl atlatacaklar? Alternatifli takımla, bu ağır periyottan kayıpsız geçerlerse, Beşiktaş da sonuna kadar yarışta olur. Lakin bu vakitte istedikleri sonuçları alamazlarsa, ilerleyen haftalarda önemli dertler yaşayabilirler.

Trabzonspor’da her şey yolunda

Trabzonspor çok güzel gidiyor. Takımları hakikaten yeterli… Oyun planları düzgün ve olağan olarak hocaları fazlaca düzgün. Abdullah Avcı uygun bir teknik adam ve bu dönem yeterli oyuncular aldılar. Kentle de bütünleştikleri ortada. Oynadıkları futbol da hoş. Bana bakılırsa Trabzonspor da bu yarışın ortasında sonuna kadar varolacaktır.