İşitme kaybı yaşadı ancak hayallerinden vazgeçmedi

Sarr

Active member
Geçirdiği ateşli hastalık kararında işitme kaybı yaşamasına karşın judoya devam eden ve işitme engelliler kategorisine geçen Konya Büyükşehir Belediyesi Kulübü atleti Yusuf Çelik, Avrupa ve dünya şampiyonalarında elde ettiği derecelerle dikkati çekiyor.

Fransa’da geçen ay gerçekleştirilen İşitme Engelliler Dünya Judo Şampiyonası’nda 81 kilo ve kata kategorilerinde üçüncü olan Yusuf Çelik, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ailesinde babası, amcası ve ağabeylerinin de judo yaptığını anlatan 23 yaşındaki sportmen, yaşadığı işitme kaybı daha sonrasında bu spora işitme engelliler branşında devam ettiğini, yurt haricinde birinci derecesine 2015 yılında Avrupa üçüncülüğü ile ulaştığını lisana getirdi.

Yusuf Çelik, şunları kaydetti:

“2010 yılında bu spora başladığımda şampiyonalara normallerde katılıyordum. 2014-2015 senelerında ateşli hastalık geçirdim. Hastanede yapılan testlerde kulaklarımın yüzde 55 duymadığı söylendi. Üzüldüm lakin gayelerime ulaşmak için bu sefer judoya işitme engelliler kategorisinde devam ettim. Yılmadan çalıştım. Gaye ve hayallerim vardı. İşitme kaybı hayallerime ket vuramazdı. Çalıştım ve kısa müddette Avrupa’da derece yaptım. Geçen ay da Dünya Şampiyonası’ndan iki madalya ile döndüm. İnşallah hayallerime, amaçlarıma ulaşmak için hiç bir mahzur tanımadan çalışmaya devam edeceğim. 2022 yılında yapılacak İşitme Engelliler Olimpiyatları’ndan altın madalya ile dönmeyi hedefliyorum.”

“Dünya Şampiyonası’ndan 2 madalya ile döndüğüm için mutluyum”

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını niçiniyle geçen yıl yapılması planlanan Dünya Şampiyonası’nın bu seneye ertelendiğini hatırlatan Yusuf Çelik, “Tabii bu erteleme bizim için daha düzgün oldu. Çalışmalarımıza orta vermeden devam ettik. Geçen ay gerçekleştirilen İşitme Engelliler Dünya Judo Şampiyonası’nda 81 kiloda üçüncü oldum. Ayrıyeten judo kata kategorisinde de birebir biçimde üçüncü oldum. Bir şampiyonadan iki madalya ile ülkeme döndüğüm için keyifli oldum. 2012’de Avrupa Şampiyonası’nda madalya maçında yenilmiştim. Onun verdiği hırs ve azimle hayli çalıştım ve Allah nasip etti, bronz madalya kazandım. Katada da üçüncü oldum ve alışılmış ki epeyce keyifli oldum. Önümüzdeki yıl İşitme Engelliler Yaz Olimpiyat Oyunları var. İnşallah oradan altın madalya ile dönmek istiyorum.” sözlerini kullandı.

“Sevincimi secdeyle kutladım”

Dünya Şampiyonası’nda derece elde ettikten daha sonra tribünlere gerçek koştuğunu ve daha sonrasında da secde ederek bunu kutlamak istediğini aktaran Yusuf Çelik, “Şükretmek için secdeye kapandım. Maçtan çıktıktan daha sonra Dünya İşitme Engelliler Federasyonu yetkilileri bana dini sembolleri minderde yapamayacağımı söylemiş oldu. Biz de bütün Hristiyan sportmenlerin orada haç işareti yaptıklarını söylemiş olduk. Bunun üzerine olay kapandı. bu biçimde enteresan bir olay yaşadık.” diye konuştu.

Yusuf Çelik, judoya başladığından beri antrenörlüğünü yapan ve takviyesini esirgemeyen amcaoğlu Nuri Muhammed Çelik’e teşekkür etti.