Isı pompası olmadan iklim koruması: Büyükanne Merenke bunun nasıl yapıldığını gösteriyor

Smug

Active member
Yalıtım, yalıtım, ısıtma sistemleri – Hükümetin mevcut mülklerin enerji verimli şekilde yenilenmesine yönelik talepleri, Almanya'daki ev sahipleri arasında huzursuzluğa ve belirsizliğe neden oluyor. İklimin korunmasını destekleyen yeni düzenlemelerin ihlali, yüksek cezalarla sonuçlanabilir.

Kesin olan bir şey var: Birincil ve nihai enerji tüketiminin 2030 yılına kadar yaklaşık 500 milyar kilowatt saat azaltılması gerekiyor. Ülke genelindeki bina stoku 2045 yılına kadar iklim açısından nötr hale gelecek. Milyonlarca ev sahibi, 1979 yılı olan 1979'dan önce inşa edilmiş bir eve sahip. Isı yalıtım yönetmeliğinin ilk kez yürürlüğe girmesiyle birlikte çok önemli bir kararla karşı karşıya kalıyoruz: Hangi teknolojiyi kullanmalıyım ve bana maliyeti ne kadar olacak?

Yalıtım yok, eski pencereler, yüksek akış sıcaklığına sahip radyatörler – şimdi ne olacak?

Sonuçta ev sahipleri için eski binalarının enerji verimli şekilde yenilenmesi öncelikle bir maliyet meselesidir. Özellikle eski mülklerde, artık büyük yatırımlara ihtiyaç duyulacağını beklemedikleri bir dönemde bu durum genellikle emeklilerin cüzdanlarını zorluyor.

Evlerinin olağan durumu: Yalıtım yok, eski pencereler ve yüksek akış sıcaklıklarına sahip radyatörler. Peki Büyükanne ve Dede Merenke, 1969'dan kalma 120 metrekarelik evleri ve 15 yıllık doğalgaz kazanlarıyla ne yapıyorlar? Cevabım: Hiçbir şey!

Karmaşık teknoloji bedelini ödüyor

Öncelikle alçakta asılı olan meyvelerin toplanması gerekir. Bu şu anlama gelir: Çok abartılı ısı pompası gibi daha yüksekte asılı bir meyvenin finansman olmadan maliyeti 25.000 ila 40.000 avro arasındadır ve her eski ev için bir anlam ifade etmez.

Yüksek yatırım maliyetlerinin yanı sıra, teknik açıdan karmaşık önlemleri, kurulum sonrası daha yüksek enerji maliyetlerini ve hafife alınmaması gereken bakım maliyetlerini de beraberinde getirir. Ayrıca üretimi sırasında önemli miktarda CO2 emisyonuna neden olur. Geçtiğimiz birkaç yıl, arızaya açık teknoloji nedeniyle birçok yerde bakım ve onarım maliyetlerinin arttığını gösterdi. Bu maliyetler gelecekte tasarruf edilen enerji maliyetlerini aşacaktır. Karmaşık sistemler verimliliği artırsa da aynı zamanda dayanıklılıkları azalır.

Bakım tamircisi olarak mesleki eğitimimin ardından ısıtma mühendisi olarak çalıştım. 1990 ile 2000 yılları arasında müstakil evlere, 30 ila 40 yıl sonra bile bugün hala güvenilir bir şekilde çalışan bir dizi yeni petrol ve gaz kazanı kurdum. Belki bir pompanın veya kontrolün değiştirilmesi gerekebilir, ancak prensip olarak eski kazanlar, deyim yerindeyse, bozulmaz ve gerçekten sürdürülebilirdir.

Ancak bugün, kurulumcular ve üreticilerle yaptığım çok sayıda görüşmeden bildiğim kadarıyla, sürdürülebilir olarak sertifikalandırılmış yeni kurulan bir gaz yoğuşmalı kazan, odun peletli veya ısı pompası kazanı yalnızca 15 yıl kadar dayanıyor. Ayrıca usta eksikliği, bakım ve onarım maliyetlerini de artırıyor.

Bir evin içeriğine, enerji kaynaklarına ve bunların kullanımına bütünsel bir bakış

Enerji üretimi ve kullanımı bir ağ yönetimi meselesi haline geldi. Akış sıcaklığı 65 derece olan eski bir radyatör sistemine ısı pompası bağlanırsa sistemin verimi düşer. Sonuç: Büyükanne ve Büyükbaba Merenke'nin ısınma giderleri artıyor.

Enerji yenileme ağacının alçakta kalan meyvelerinden biri ise ısıtma, sıcak su, ev kullanımı ve elektrikli arabaların şarj edilmesi için güneş enerjisini kullanan fotovoltaik sistemdir. Depolama, kurulum ve enerji yönetimi de dahil olmak üzere maksimum 10 kilowatt'lık bir PV sistemine yaklaşık 15.000 Euro'luk çok daha düşük bir yatırımla Merenkes, komple ısıtma değişiminden çok daha büyük bir etki elde ediyor.

Müstakil evinizin çatısına güneş enerjisi panellerinin kurulumu ve güneş enerjisini depolamak için bir bataryanın kurulumu, karmaşık ısı pompası işlemiyle karşılaştırıldığında tabiri caizse minimal invaziv bir prosedürü temsil eder. Gazlı ısıtma sisteminin eski sıcak su kazanındaki serbest flanşa, özel olarak güneş enerjisi için bir elektrikli ısıtma çubuğu takılmıştır.

Merenke ve Dede'nin iki veya üç kişilik evi artık sıcak su ihtiyacının yüzde 80'ini, elektrik ihtiyacının da yüzde 80'ini güneş enerjisiyle karşılayabilecek. Dahası: Mutfak, banyo ve oturma odasındaki tavanın altındaki kızılötesi ısıtma panelleri, ısıtma ihtiyacının mevcut olduğu ancak henüz çok fazla olmadığı ilkbahar ve sonbahardaki geçiş döneminde evi güneş enerjisinden elde edilen elektrikle ısıtıyor. Merenkes, ısı ihtiyacını, suçluluk duymadan, para biriktirmeden, doyasıya karşılayabiliyor.

Minimal invaziv prosedürler daha ekonomik ve aynı zamanda ekolojiktir

Bu ekonomik ve ekolojik çözüm, Merenke'nin kazanının en az 15 yıl daha kullanım ömrüne sahip olması nedeniyle eski ısıtma sisteminin kışın da kullanılmaya devam edilmesine olanak tanıyor. Kızılötesi panelleri ayrıca modern ısı pompalarına göre iki kat daha uzun ömürlüdür ve bakım gerektirmez. Eski gaz kazanı yalnızca kış aylarında çalışır. Mart ayından ekim ayına kadar PV sistemi tüm enerji ihtiyacını karşılıyor ve Merenkes'i enerji açısından daha bağımsız hale getiriyor.

Bir artısı daha: Sistemin acil elektrik seçeneği varsa, elektrik kesintisi durumunda bile mahalle karanlık kalırken ışıklar açık kalacaktır. Orta düzeyde dönüşüm, genel anlamda kar anlamına gelir: Merenkeler iklim koruma gerekliliklerine uyuyor, çevreyi ve cüzdanlarını koruyor. Kullanım davranışınıza bağlı olarak yılda 3.000 ila 4.000 Euro arasında tasarruf sağlarsınız ve ısıtma, sıcak su, ev elektriği ve elektrikli arabanıza “yakıt ikmali” yaparak CO2 emisyonlarınızı azaltırsınız.

Yatırım maliyetleriniz ısı pompası çözümüne göre çok daha hızlı bir şekilde amorti edilecek, mülkünüzün değeri artmaya devam edecek ve gazlı ısıtmaya sahip olmalarına rağmen Büyükanne ve Büyükbaba Merenke artık fosil yakıtların fiyat gelişimine gerçekten bağımlı değiller çünkü onların gazları var. ve güneş enerjisi sistemi sayesinde elektrik ihtiyacı artıyor, çatı tamamen çöküyor. Ayrıca iklim değişikliği nedeniyle kışlar daha ılıman ve ısınmanın yoğunluğu azalıyor.

Üstüne üstlük: ücretsiz hareketlilik

Ve Merenkeliler bu meyveyi özellikle deyim yerindeyse bir lezzet olarak çok sevecekler: Artık bir dahaki araba aldıklarında elektrikli araba almaları faydalı olacak, çünkü elektrikle arabalarını bedava şarj edebilecekler. yılın en az dörtte üçünde ücretsiz hareketlilik sağlıyor ve kazanıyorlar. Mobilite daha ucuz olamazdı.

Sonuç olarak, Büyükanne ve Büyükbaba Merenke enerji maliyetlerinden tasarruf ediyor ve CO2 emisyonlarını azaltıyor; ayrıca çalışan gazlı ısıtıcılarını söküp yerine yüksek bakım gerektiren ve düşük maliyetli bir teknoloji koymaları gerekmiyor. Bazen daha az, sadece daha fazladır. Ek yalıtım olmaksızın masif ahşap veya tuğladan inşa edilen monolitik yapılar aslında çok iyi bir enerji standardına ulaşır. Bu, eski mülklerin sahipleri için iyi bir haber değilse…