İngiltere’den Türkiye’ye ileti: Siber güvenlikte müttefik olmaya hazırız

Kar14

New member
İngiltere Savunma ve Güvenlik Forumu Lideri Olga Maitland, bu yıl 12’ncisi düzenlenen Boğaziçi Doruğu kapsamında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye’nin siber güvenlik alanında değerli bir aktör olduğunu belirten Maitland, İngiltere’nin Türkiye ile bu alanda bilgi paylaşmaya istekli olduğunu ve Türkiye’nin müttefik olarak kabul edilmesi gerektiğini söylemiş oldu.

Maitland, ulusal güvenlik ve savunma alanlarına yaklaşımda dünya genelinde büyük bir değişim olduğunun altını çizdi ve önde gelen ülkelerin savunma ve siber güvenliğe hayli önemli bütçeler ayırdığını hatırlattı. Birleşik Krallık’ın asker sayısını 83.000’e ve akabinde 72.000’e düşürdüğünü tabir eden Maitland, asker sayısı üzerinden tasarruf edilen bütçenin siber güvenlik alanında değerlendirildiğini kaydetti.

“Çünkü günün sonunda, savaşın yalnızca çatışmalardan ibaret değil, beraberinde altyapılara yönelen kritik siber akınlar kelam konusu.” tabirlerini kullanan Maitland, “[Siber saldırılar] savunma ve füze sistemlerinizi, gemi ve uçaklarınızı, hava trafik denetim sisteminizi ya da savunma sistemlerini apansız işe yaramaz hale getirebilir.” dedi.

“Türkiye’yi fazlaca kıymetli görüyoruz”

Maitland, Çin’in bu alanda muazzam ölçüde gayret harcadığını söyleyerek geleceğe dönük planlar yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıyeten “Ben buna dijital otoriterlik diyorum. çabucak hemen ABD ile uzunluk ölçüşemiyorlar ancak süratle yetişiyorlar.” dedi. Tüm bunlara ek olarak Rusya’nın kapasitesinin de hesaba katılması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin de bu manada hayli değerli bir ülke olduğunu kaydeden Maitland, “Türkiye hayli kıymetli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Siber Güvenlik Merkezi kurmasını pek yerinde buluyoruz, İngilizler muhakkak bilgi paylaşmaya istekli, elbet, Türkiye’yi [siber güvenlik alanında] bir müttefik olarak kabul etmeliyiz.” diye konuştu. Ayrıyeten İngiltere’nin Avrupa Birliği haricinde olması sebebiyle esnekliğe sahip olduğunu ve bunun Türkiye işe işbirliğinde avantaj sağladığını deklare etti.

“İHA yazılımları korunmalı”

Maitland konuşmasının devamında insansız hava araçları (İHA) konusuna da değindi. Bu araçların çağdaş savaşların bir kesimi ve sivil operasyonlarda değerli olduklarını söyleyen tecrübeli parlamenter, İHA’ların esnek, ucuz ve fark edilmesi güç silahlar olduğunu hatırlattı ve keşif alanında fazlaca düzgün olan İHA’ların hem de çağdaş bir savunma düzeneğine dönüşebileceklerini söylemiş oldu.

Bir siber atak durumunda İHA’ların fonksiyonsuz kalabileceğinin de altını çizen Maitland, İHA yazılımlarının da korunması gerekiyor, bu niçinle Türk hükümetinin sıkıntıyı gerçek anladığını düşünüyorum, bu Birleşik Krallık dahil büyük ülkelerin de yaptığı şey.” diyerek kelamlarını tamamladı.