İlnur Çevik: “Cumhurbaşkanı, Türkiye’ye hakaret edildiğini düşünüyor”

Vitra

New member
İlnur Çevik: “Cumhurbaşkanı, Türkiye’ye hakaret edildiğini düşünüyor” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’ye Osman Kavala hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyma daveti yapan 10 ülkenin büyükelçilerini istenmeyen kişi ilan etme açıklamasına kelam konusu ülkelerden birinci yansılar gelmeye başladı.

Norveç hukukun üstünlüğüne uyması için Türkiye’ye davet yapmaya devam edeceklerini açıklarken Avrupa Parlamentosu Lideri David Sassoli “Sindirilmeyeceğiz. Osman Kavala’ya özgürlük” dedi.

BBC’ye konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik, “Cumhurbaşkanı epey kararlı, Türkiye’ye eşi gibisi görüşmemiş bir biçimde hakaret edildiğini düşünüyor” tabirlerini kullandı. Çevik, kelam konusu 10 ülkenin Türkiye’nin inancını geri kazanması için büyük bir gayret sarf etmesi gerektiğini söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında ortalarında ABD, Almanya ve Fransa’nın da yer aldığı 10 ülkenin büyükelçileri için “Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim. Ne yapması gerektiğini söylemiş oldum. ‘Bu 10 tane büyükelçinin bir an evvel istenmeyen adam ilan edilmelerini çabucak halledeceksiniz’ dedim. Bunlar Türkiye’yi tanıyacaklar. Türkiye’yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler” demişti.

Reuters’a konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi haberleri takip ettiklerini ve bahse netlik getirmesi için Türkiye Dışişleri Bakanlığı’yla irtibata geçtiklerini söylemiş oldu.