Hikmet Çetin: Afganistan’da Türkiye’nin durumu epey güç

Vitra

New member
Hikmet Çetin: Afganistan’da Türkiye’nin durumu epey güç Çetin, Kabil’in çevrilmesi ve siyasi aktörlerin tahliye edilmesine dair ”Aldığım bilgiye bakılırsa Kabil Büyükelçiliği terkediliyor. Havaalanındaki askerler, daha evvelki meşruiyete bakılırsa oradalar. 2001 ve 2002’de BM ve NATO tarafınca alınan kararlar doğrultusunda oradalar. Ağustos sonuna kadar Türkiye orayı terketmezse meşruiyet sorunu yaşayacak. Türkiye, Pakistan’la da temas etti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’yla birlikte Pakistan’a gittiler, ikna etmek için. Bendeki bilgilere göre Pakistan bunu kabul etmedi” dedi.

Taliban’ın Kabil’i işgal etmesindeki stratejik değere dair de konuşan Çetin, ”Taliban içerisinde iki küme var. Biri Doha’da siyasi müzakereleri gdolayıyor. Bir de askeri kanat var. Molla Yakup ve Hakkani, bunlar Pakistan’da yaşıyorlar. Siyasi kanadın görüşü, ‘Uzlaşmayla bu sorunu çözelim’ olarak ortaya çıkıyor. Şayet bu şayet olmazsa benim gördüğüm kadarıyla üç münasebet var. Birincisi ülkeler tanımayacak, ikincisi ekonomik yardım gelmeyecek, üçüncüsü de yabancı misyonlar ülkeyi terketmeyecek. Bu niçinle Türkiye’nin durumu hayli sıkıntı. Ağustos sonuna kadar kalabilir, o tarihte bir gelişme yaşanmazsa Taliban, Türkiye’nin gitmesini de isteyecektir. Bugün, Kabil’i büyük olasılıkla teslim almayacak. Zira yarın Doha’da epeyce değerli bir toplantı var. Bu görüşmede eski cumhurbaşkanı ve savaşın kıymetli karakterleri toplanacaklar. İçeriği uzlaşma olacak. Fakat Taliban, elini o kadar güçlendirdi ki Taliban’ın dediği büyük ölçüde kabul edilmek zorunda kalınacak. Zira Mezar-ı Şerif gitti. Raşid Dostum, yanındakilerle birlikte Özbekistan’a gitti, kalmadı bir şey. Bu niçinle Kabil’i bugün çevirdiler, ‘Barışçıl yollarla teslim edin’ dediler” diye konuştu.