Her gün özgüveninizi artırmak için 4 basit rutin

Smug

Active member
Benlik saygımızı genellikle dış uyaranlara veya diğer insanlara bağımlı hale getiririz. Bu kötü çünkü dışarıdan gelen bu tanıma kırılgan ve güvenilmez. Siz değil, ama dışarısı size kredi verip vermeyeceğine karar verir ve bu güvenilir değildir. Sonuç olarak, özgüveninizi güçlendirmez, aksine zayıflatır.

Benlik saygınızı içeriden – yani kendi içinizden – nasıl güçlendirebileceğinize dair dört ipucu:

1. Nokta: Sosyal ağlar

Sosyal medyada aktif olmanın tadını çıkarın, ancak özgüveninizi ve güveninizi Facebook’ta kaç arkadaşınız olduğuna veya bir gönderinin kaç beğeni aldığına dayandırmayın.

Geçmişte, özsaygımızı genellikle statü sembolleri aracılığıyla besler ve güçlendirirdik. Bu da kötüydü. Bununla birlikte, sosyal medyada tanınma yoluyla özgüvenimizi beslemek daha da kırılgan ve ölümcüldür. Bunu kontrol altında tutmaya çalışın ve ona bağımlı hale gelmeyin. Göndermek güzel bir oyun olabilir ama bunun harika bir insan olmakla hiçbir ilgisi yok!

Her zaman sosyal ağlardan gelen mesajların da sizi rahatsız etmesine izin vermeyin. Çünkü o zaman anda değilsindir ve hayatın sadece orada gerçekleşir. Kalıcı olarak açık bir medya kanalım yok, ancak bent kapaklarını açıp kapatıyorum. Bu, aktif olarak kontrol etmeden ağlardan herhangi bir bildirim, e-posta veya benzeri mesajlar almadığım anlamına gelir.

Bu rahatlatır ve odaklanmaya yardımcı olur. Size güç ve sakinlik hissi verir. Hayatınızı kontrol eder ve yönlendirirsiniz, başkalarını değil. Deneyin ve bunun sizin için de yararlı olup olmadığına bakın.

2. Nokta: Diğer insanlarla karşılaştırmalar

Sık sık kendimizi diğer insanlarla karşılaştırırız – bu bizi zayıflatır.

Neden? Ne kadar iyi olursan ol, ne kadar başarılı olursan ol, neleri başarmış olursan ol, her zaman daha fazlasını başarmış insanlar bulacaksın. Sizce sizden bile daha iyi olanlar.

Ve bu seni zayıflatır. Asla unutmamalısın: “Yeterince iyisin”. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın, kendinizle ve hedeflerinizle karşılaştırın. Neler başardığınızı görün ve kendinizi kendinizle karşılaştırın. Örneğin, koşu rutininizi biraz daha profesyonel hale getirmek istiyorsanız, arkadaşınızın ne kadar hızlı koştuğuna değil, altı ay önce ne kadar hızlı koştuğunuza ve bugün ne kadar hızlı koştuğunuza bakın.

3. Nokta: tüketim

Bence biliyorsunuz: Bir şey satın almayı düşünürsünüz ve satın almadan önce örneğin internette biraz araştırma yaparsınız. Ürünle ilgili incelemelere, resimlere ve Haberlara bakıyorsunuz. Beklentiniz günden güne artıyor. Ancak satın alma işleminden sonra ne olur? Satın almadan önce neşe nasıl arttıysa, şimdi her geçen gün azalıyor – önlenemez bir şekilde.

Tüketim genel olarak kötü veya zararlı değildir. Ancak tüketim bir ikame eylem ise ve sizin tarafınızdan özgüveninizi artırmak için kullanılıyorsa, o zaman size zarar verir.

Herhangi bir satın alma işlemi yapmadan önce, neye ihtiyacınız olduğunu ve size kalıcı zevk verecek şeyleri düşünün. Ancak bir rahatsızlığı telafi etmek veya özgüveninizi artırmak için satın almayın. Bu arada, deneyimlere yapılan harcamalar, tüketim mallarına yapılan harcamalardan daha tatmin edicidir.

4. Nokta: özeleştiri

Elbette övgü ve tanınma bizi mutlu eder. Bunda da yanlış bir şey yok ama kendinizi buna bağımlı hale getirmeyin. Nasıl? Kendinizi düzenli olarak övün.

Avantajınız: Kendinizi başkalarından bağımsız olarak ne zaman ve ne sıklıkta öveceğinize karar verebilirsiniz. Benlik saygınızı artırmak için düzenli olarak yapın. Kendinizi övmek için bir rutin oluşturun.

Ve lütfen tek bir şey yapmayın: Kendinizi eleştirmeyin! Diğer insanlar bunu yeterince yapıyor. Kendinizi eleştirmeyin, kendinize ne kadar harika bir insan olduğunuzu söyleyin. Kendinize şunu söyleyin: “İyi yaptım, gelişiyorum ve hayatımı ve dünyayı iyileştiriyorum.” Bu örnek amaçlıdır, size uygun mesajları seçin.

Not alırsanız bu dört noktayı uygulamanız daha kolay olacaktır. Belki önce bir noktaya değinin ve akşam neler başardığınızı yazın. Bu, uygulamaya yardımcı olur ve halihazırda başardıklarınıza geriye dönüp bakmak da iyidir. Kendinizi içten güçlendirmenin güçlü bir noktası şükrandır. Ve bununla ilgili bazı düşüncelerimi bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım.