Hani yangınzedenin konteynırına elektrik faturası gelmeyecekti?

Vitra

New member
Hani yangınzedenin konteynırına elektrik faturası gelmeyecekti? Antalya’nın Manavgat ilçesi bu yıl 28 Temmuz’dan 8 Ağustos’a kadar aralıksız yandı.

Türkiye tarihinin en büyük yangınıydı bu.

Sekiz kişi can verdi.

75 bin hektarlık orman ve tarım yeri kullanılamaz hale geldi.

İki bini aşkın mesken ve iş yeri yandı ve yıkıldı.

400’den çok konteynır dağıtıldı.

Gel gör ki…

Manavgatlı Avukat Umut Çiftçi’ye bilgiye nazaran yangınzedelere evvelki sarsıntılarda kullanılan, bakım ve tamirat görmemiş, kırık dökük konteynırlar verildi.

Cengiz-Kolin faturası

Konteynırlara elektrik çekilirken kalıcı meskenler yapılana dek bağlama ve kullanım fiyatı alınmayacağı söylenmişti. Bu kelama karşın Cengiz-Kolin (CK) Akdeniz Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi tarafınca bağlama parasını içeren faturalar yollandı.

Karaöz köyünde konutu yanan bir vatandaşa hiç harcanması olmadığı biçimde 190 TL’lik fatura yazıldı. Münasebet olarak “Elektrik bağlama bedeli” denildi.

Avukat Çiftçi, şunları söylüyor:

“Devlet yangınla ilgili tedbir almamış, yangın söndürme uçaklarını hazır etmemiş ve ağır hizmet kusuru göstermiş. Söndüremediği yangından daha sonra konteynırlara ‘Bağlama parası alınmayacak’ diyerek, elektrik bağlatıyor. Akabinde bağlama parası istiyor.”

Bir öteki örnek de Sülek köyünden…

Köyde konteynırda yaşayan bir vatandaşa geçen ay 600 TL’lik elektrik faturası geldi. Çiftçi, “halbukiki insanlara kalıcı konutlarına yerleşene kadar elektrik parası alınmayacağı söylenmişti” diyor.

TOKİ meskeni mecburi

Manavgatlıların zahmeti bu kadarla kalmıyor.

Karaöz’den bir vatandaş Antalya Valiliği’ne başvurarak, afet konutunu ‘Evini Yapana Yardım’ usulüyle kendisinin inşa etmek istediğini bildirdi.

Valilik tarafınca 21 Eylül’de gönderilen cevapta, “Konutların TOKİ Başkanlığı’nca yaptırılmasının uygun görüldüğü bildirilmiştir” denildi.

Vatandaşa ne istediği sorulmadı bile.

meğer 1959 tarihindeki Genel Hayata Müessir Afetler ötürüsıyla Alınacak Önlemlere Yapılacak Yardımlara Dair Kanun ile Afet sebebiyle Hak Sahibi Olanların Tespiti Hakkında Yönetmelik’e bakılırsa iki seçenek sunulması gerekiyor.

Birincisi, meskenini yapana yardım formülü.

Bu durumda kredi veriliyor.

İkincisi, uzun vadeli ödemeler karşılığında devletin konut yapması.

Avukat Çiftçi haklı olarak soruyor:

“niçin kendi meskenini yapana yardım seçeneği sunulmuyor, ‘Evlerinizi TOKİ yapacak, bu biçimde karar aldık’ deniliyor. halbuki uygun kredi seçeneği sunulsa, meskenini TOKİ’nin ihaleyle iş verdiği müteahhitlere değil, kendisi yaptırmak isteyenler var. Daha da vahimi, insanlara talep ve taahhütnamelere, bedel kısmı boş borç senetlerine imza attırıldı. Hala TOKİ’nin meskenlerine vatandaşın kaç lira ödeyeceği belirli değil.”

Manavgat’ta, yangın söndürüldükten iki hafta daha sonra konutu, işyeri ve ahırı ziyan gorenlere inşaat üretim maliyetlerinin yazılmadığı, sayı ve içerikleri doldurulmamış ‘Talep ve Taahhütname’ ve ‘Afet Borçlandırma Senedi’ isimli evraklar imzalatılmıştı.

Bu skandalı 24 Ağustos’ta ‘Yangınzedeler boş taahhütnameyi imzalamaya zorlanıyor’ başlıklı haberimle duyurmuştum.

Yangın da sigorta kapsamında alınsın

Öte yandan Çiftçi, 1959 tarihindeki kanunun afet bölgelerinde muhtaçlıkları karşılamaktan ve deva bulmaktan uzak olduğunu kaydediyor. Çiftçi, “Acilen kanunun günümüz kaidelerine göre yenilenmesi gerekiyor” diyor.

Çiftçi, Doğal Afet Sigortası’nın sırf zelzele için ödeme yaptığını vurgulayarak, “Depremden öbür doğal afet yok mudur? Vatandaşa her yıl yapılması mecburî tutulan, hakkında kamu spotları yayınlanan poliçelere binaen yangın durumunda ödeme yapılmaması haksızlıktır” biçiminde konuşuyor.

Yargı, çam balı ormanındaki madene ‘Dur’ dedi

Çam balını duymuş muydunuz?

Basra böceği denilen endemik canlı çam ağaçlarındaki kurtçukların lavrasından özel bal üretiyor. Ormandaki bu bölgelere ‘basralı alan’ deniyor.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği’ne nazaran dünyadaki çam balının yüzde 92’sini Türkiye karşılıyor. Balın yüzde 75-80’i Muğla’dan geliyor.

Altı bin aile balcılıkla geçiniyor.

Hal bu biçimdeyken…

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Tuzabat ve Yatağan’ın Bencik köylerinde çam balının üretildiği ormanlık alanda boksit madenine ruhsat verildi. Köylüler bu haberi muhtarlıklara gönderilen “ÇED gerekli değildir” ilanıyla öğrendi.

Demireller Tarım Madencilik Ticaaret ve Limited Şirketi’nin proje tanıtım evrakına nazaran 908 hektarlık yerde iki poligon işletilecek.

ÇED sürecinde kurtulmak için 19 hektarda çalışma yapılacak.

Ayrıyeten kırma-eleme-yıkama tesisi kurulacak.

Yılda 500 bin ton boksit çıkarılacak.

4095 kızılçam kesilecek.

Fakat proje evrakında Tuzabat ve Bencik’te çam balı üretildiğinden kelam edilmedi.

Zira Bal Ormanları İşletilmesi ve Yönetilmesi Bildirimi’nde “Bal ormanları için belirlenen temel unsur ve kriterlerin dışında hiç bir yapı ve tesis yapılamaz” deniliyor.

Avukat Çağdaş Yörükoğlu, “ÇED gerekli değildir” sonucunı yargıya taşıdı.

Muğla 1. Yönetim Mahkemesi, 26 Ekim’de yürütmeyi durdurdu.

Kararda, kırma-eleme-yıkama tesisinin planlandığı alana üç kilometreden daha yakın aralıkta zeytinlik alanların bulunduğu belirtiliyor. Bu tesiste zeytinliklere ziyan vermeden, toz ve duman çıkarmayacak biçimde faaliyette bulunulmasının imkansız olduğu söz ediliyor. “ÇED gerekli değildir” raporunun hukuka uygun olmadığı anlatılıyor.