Eskrimci Bengi Topkaya, kızı için antrenör olacak

Sarr

Active member
Antalya’da ilkokula giderken her gün önünden geçtiği eskrim salonundaki sportmenlerin idmanlarını izlerken gönül verdiği bu spora 12 yaşında başladığını söyleyen Bengi Topkaya, bir gün ulusal ekipte yer alacağını hiç düşünmediğini belirtti. Eskrime başladıktan birkaç yıl daha sonra başarılarıyla göz doldurup ulusal gruba seçildiğini ve 6 yıl forma giydiğini anlatan Bengi Topkaya, birfazlaca milletlerarası turnuvada çeşitli dereceler aldığını kaydetti. 1999 yılında Yıldız ve Genç Balkan Şampiyonası’nda üçüncü olduğunu söyleyen Topkaya, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun olduktan daha sonra BATEM’de bakılırsave başladığını söz etti. BATEM’de bitki virüs hastalıkları üzerine çalışmalarını sürdürürkilk evvel yüksek lisansını tamamladığını, akabinde doktoraya başladığını kaydeden Topkaya, 6 ay evvel ise hekim unvanı aldığını söylemiş oldu. Hala bilhassa turunçgil virüs hastalıkları konusunda uzman olarak çalışan Dr. Bengi Topkaya, eskrim çalışmalarını da sıkı bir disiplinle sürdürdüğünü ve turnuvalara katıldığını anlattı.

“ESKRİM ‘AN’DA KALMA SPORUDUR”
Türkiye’de eskrimin daha epeyce erkeklere has bir spor olarak bilindiğini kelamlarına ekleyen Topkaya, “Ben 12 yaşımda girdiğim o eskrim salonundan tekrar çıkamadım” dedi. Eskrimin dengi ve refleks sporu olduğunu vurgulayan Topkaya, “Eskrimde ‘an’da kalmak gerekiyor. Kısa müddette karar verip refleks göstermek gereken bir spor. O ‘an’da, o konsantrasyonda şayet olmazsanız kaçırırsınız” dedi.
Eskrim sporunun özel ömrüne da epey şey kattığını vurgulayan Topkaya, şunları söylemiş oldu:
“Ben çok yıl eskrim yaptıktan daha sonra şunu fark ediyorum ki, yaptığım iş her her neyse o anda o işi en uygun biçimde yapmaya çalışıyorum. O iş bittikten daha sonra öbür işe geçtiğimde ona konsantre oluyorum. Her işte bir disiplinim var. İşimde, konutumda. Bu spordan gelen bir disiplin ve şu anda ömrümün her yerinde mevcut bir disiplin. Eskrimin bana kazandırdığı ‘an’da kalmak ve uygun konsantre olmayı yaptığım her işe yansıtıyorum. Eskrimin istikrarla birlikte ömrüme hayli olumlu tesirleri oldu.”

“KIZIM İÇİN ANTRENÖRLÜK KURSLARINA BAŞLIYORUM”
Hala atletik performans ve kuvvet idmanlarını faal performans koçu Oktay Meryem ile bir arada sürdürdüğünü anlatan Bengi Topkaya, “Hedefim, bedenim müsaade verdiği sürece eskrime devam etmek. Bu ortada kızımın eskrime başlamasını fazlaca istiyorum. Kendisi de epey istiyor. Sadece kızımı düzgün bir eskrimci olarak yetiştirmek için antrenörlük kurslarına başlıyorum. bu biçimdelikle hem kızımla vakit geçirip tıpkı vakitte onun antrenörü olacağım” dedi. Tüm kız çocuklarına bu sporu tavsiye eden Topkaya, “Ben eskrim sporu yardımıyla hayli ülke gezdim. Bu spor benim kuvvetli olarak ayaklarımın üstümde durmama fazlaca yardımcı oldu. O niçinle kız çocuklarına bu sporu katiyetle tavsiye ediyorum” diye konuştu.

BENAY TOPKAYA: ANNEMLE KARŞILIKLI ESKRİM YAPMAK İSTİYORUM
Annesi üzere eskrimci olmak istediğini belirten 8 yaşındaki Benay ise “Benim annem eskrimci, zayıf, kaslı” tabirlerini kullandı. “Annemin antrenörüm olmasını istiyorum. Bana eskrim öğretmesini istiyorum” diyen Benay, “Onunla birlikte karşılıklı eskrim yapmak istiyorum” dedi. En büyük isteğinin annesiyle bir arada bir turnuvaya gitmek olduğunu kelamlarına ekleyen Benay, “Bunu dört gözle bekliyorum” diye konuştu.