Emine Erdoğan, Çubuk’ta turşu kurdu: Bundan daha sonra meskende ben yaparım

Vitra

New member
Emine Erdoğan, Çubuk’ta turşu kurdu: Bundan daha sonra meskende ben yaparım Çubuklu bayanlarla bir süre sohbet eden Emine Erdoğan, bir yandan da tarladan toplanan kelek, patlıcan ve lahanalardan turşu kurdu. Kelek ve patlıcanların içini doldurarak kavanozlara yerleştiren Emine Erdoğan’a bayanlar, Çubuk turşusunun nasıl kurulduğunu gösterdi.

Turşu kurmanın püf noktasını isteyen Emine Erdoğan’a, bayanların tanımı televizyonlara veremeyeceklerini, fakat kendisinin kulağına özel olarak söyleyebileceklerini belirtmesi gülümsetti. Daha evvel konutta bu türlü hiç turşu kurmadığını söyleyen Emine Erdoğan, annesinin küçükken turşu yaptığını ve ona yardım ettiğini anlattı. Emine Erdoğan, “Bundan daha sonra konutta turşuları ben yaparım artık, hayli zevkli” dedi.

Emine Erdoğan, programa gelmedilk evvel Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Nereye gidiyorsun?” diye sorduğunu, Çubuk deyince de “Bana da bir tabak turşu yollasınlar” söylemiş olduğini aktararak, selamlarını iletti.

Meskende salatalık ve lahana turşusunu daha fazla tükettiklerini anlatan Emine Erdoğan, kurduğu turşuları da konuta götüreceğini söz etti.

Turşunun faydalarına dikkati çeken Emine Erdoğan, bilhassa lahana turşusunun sıhhat için faydalı olduğunu vurguladı.

Bayanların, Nevşehir’de mağaralarda bekletilen üzüm sirkesi ve kaya tuzu kullanılmasının turşunun püf noktalarından biri olduğunu anlatması üzerine Emine Erdoğan da doğal sirke ve meskende kaya tuzu kullanılmasının kıymetine işaret etti.

‘Benim elim her işe yatkındır, ben de konut bayanıyım aslına bakarsanız’

Emine Erdoğan, bayanların “Eliniz bu işlere yatkın” kelamları üzerine gülerek, “Benim elim her işe yatkındır, ben de konut hanımıyım aslına bakarsanız” karşılığını verdi.

çabucak sonrasında özel yapılan turşu suyu ve salatalık turşusunun tadına bakan Emine Erdoğan, “Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar” diyerek, turşuları basın mensuplarına ikram etti.

Birinci kere turşu kurdu

ondan sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Emine Erdoğan, “İlk sefer mi turşu kuruyorsunuz?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Küçükken anneme eşlik ediyordum ancak birinci defa burada kurdum. Çok hoş bir tecrübeydi benim için. Hem birinci olması tıpkı vakitte Çubuk’umuzun pahalı hanımlarının bu kadar aktif olmaları beni hayli duygulandırdı nitekim. Bu görmeyince anlaşılmıyor, kimler yapıyor, nasıl yapıyor bunları, nasıl hayata geçirmişler sahiden çok takdir ediyorum. Hem üretiminden bu ana kadar yapıyor olmaları da ayrıyeten takdire şayan. Gidip çarşıdan pazardan almıyor bunları, kendileri üretiyorlar, kendileri kuruyorlar. Bu da Türk hanımının ne kadar çalışkan, üretken ve yaratıcı olduğunu gösteriyor. Nitekim epey duygulandım, hayli tebrik ettim hepsini. Muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum, diğer bayanlara da örnek olmalarını diliyorum. Teşebbüsleri niçiniyle kutluyorum hepsini.”

‘Sirke kazandı’

Turşunun limonla mı sirkeyle mi yapılacağına ait klasik tartışmanın hatırlatılması üzerine Emine Erdoğan da gülümseyerek, “Galiba sirke ağır bastı, ben uzmanların yanında diğer bir fikir beyan edemem, ötürüsıyla sirke kazandı” dedi.

Torunlarının turşu sevip sevmediğine ait soruya ise Emine Erdoğan, torunlarından kimilerinin turşuyu hayli severek yediği yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en hayli hangi turşuyu sevdiğinin sorulması üzerine ise Emine Erdoğan, salatalık turşusunu sevdiğini söylemiş oldu.

Emine Erdoğan, meskende en çok hangi yemeğin yapıldığının sorulmasına karşılık, “Evde yemek sorunu diye bir şey yok. Ben, eşim, çocuklarım, yemek seçme olayımız yok. Ne yemek olursa biz yiyoruz lakin artık torunlara bakıyorum, tıpkı şeyi goremiyorum. Maalesef seçiciler ve buna fazlaca üzülüyorum. Onları da eğitmeye çalışıyorum” diye konuştu.

Yiyecekleri mevsime göre tüketmeye dikkat edip etmediğinin sorulması üzerine Emine Erdoğan, “Tabii ki. Biz bile kimi vakit karıştırıyoruz. Hangi zerzevat hangi mevsimdeydi sanki diye, çocuklarımız artık bunu hiç bilmiyorlar maalesef” sözlerini kullandı.

15 Ekim Dünya Çiftçi Bayanlar Günü’nü kutladı

Emine Erdoğan, 15 Ekim Dünya Çiftçi Bayanlar Günü’nün hatırlatılması üzerine de şunları kaydetti:

“Çiftçiler Günü’nde bayanlarımızın çabalarını takdirle karşılıyorum. Nitekim olmazları başarıyorlar. ‘Hiç olamaz’ diyeceğimiz şeyleri yapabiliyorlar. Kendilerini fazlaca seviyorum, epeyce takdir ediyorum, buradan selam ve sevgilerimi yolluyorum. yine Çiftçiler Günü’nü kutluyorum.”

Bayanlardan Emine Erdoğan’ın turşusuna tam puan

Bayanlardan Hatice Üstün de Emine Erdoğan’ın fazlaca hoş bir biçimde turşu kurduğunu belirterek, muvaffakiyetini “yüzde yüz” olarak tanımladı.

Çubuklu bayanlar da Emine Erdoğan’ın elinin turşu kurmaya fazlaca yatkın olduğunu söz ederek, Emine Erdoğan’ın gelmesinden duydukları memnuniyeti lisana getirdi, herkesi Çubuk Aşağı Çavundur’a turşu almaya davet etti.

ondan sonrasında Çubuklu bayanların yöresel mamüllerinin tanıtıldığı stantları da gezen Emine Erdoğan, buraya mahsus yemeklerin tadına baktı.

Çubuk’ta çıkarılan Agat taşından yapılmış eserleri inceleyen Emine Erdoğan, taş hakkında bilgi aldı.