Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 3600 ek gösterge açıklaması

Vitra

New member
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 3600 ek gösterge açıklaması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Öğretmenler Günü ötürüsıyla 81 vilayetten 81 öğretmenle yemekte bir ortaya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmenleri ağırlamaktan memnunluk duyduğunu belirterek, şunları söylemiş oldu:

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne milletin konutuna bu gazi yere hepiniz beğenilen geldiniz. Sizlerin aracılığıyla yurt haricinde nazaranv yapan öğretmenlerimize de selamlarımı gönderiyorum. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün güzel olmasını diliyorum. bakılırsavi başında şehit olan tüm öğretmenlerimizi burada yine rahmetle yad ediyorum. Bölücü örgütün ömürlerinin baharındayken bizden kopardığı Şenay Aybüke Yalçın kızımıza ve başka kaç kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Değerli hocalarım elbet hayatta her meslek kıymetlidir. Fakat pek az meslek öğretmenlik kadar beşerde derin izler bırakır. Hepimizin hayatına dokunan bize yol gösteren güç vakit içinderımızda elimizden tutan bir öğretmenimiz kesinlikle vardır. Üzerimizde hakkı olan bu hocalarımızı sevgiyle hürmetle hatırlıyoruz. Bizi sabırla yetiştirdikleri rehberlik ettikleri için ortadan geçen on senelera karşın öğretmenlerimizi şükranla yad ediyoruz. Nasıl öğretmenlik yalnızca fiyatı mukabili yapılan bir meslek değilse de öğretmenlerimiz için de yapılanlar onların emeği karşılığı olamaz.

“2002 yılından bu yana 713 bin 625 öğretmenimizin atamasına yaptık”

Ömrünü nitelikli kuşaklar yetiştirmeye adamış öğretmenlerimizin hakkı ödenemez. Son 19 yılda eğitim öğretimin her alanında attığımız adımlarla bir taraftan ülkemizi maksatlarına yaklaştırırken öbür taraftan da öğretmenlerimize minnet borcumuzu yerine getirmeye çalıştık. Derslik sayımızı 343 binden 601 bin düzeyine çıkartarak ülkemizin her bir köşesini çağdaş eğitim kurumlarıyla donattık. 2002 yılından bu yana 713 bin 625 öğretmenimizin atamasına yaparak okullarımızın öğretmen açığını kapattık.

Ülkemizin tüm coğrafik bölgelerindeki öğretmen norm doluluk oranı birbirine yakın bir düzeye ulaşmıştır. Bizdilk evvel bayan öğretmen oranı yüzde 50’nin altındayken bu oran yüzde 60’ı bulmuştur. Ders kitaplarını fiyatsız dağıtarak hem her sene başında yaşanan karışıklığın önüne geçtik birebir vakitte ailelerimizi bir yükten kurtardık.

“En büyük bütçe hissesini eğitime tahsis ettik”

Çocuklarımızın bir kısmının ayağına adeta pranga vuran katsayı uygulamasını kaldırarak mesleksel eğitimi cazip hale getirdik. Son 19 yılda bütçede en büyük hissesi sürekli eğitime tahsis ettik. Önümüzdeki yıl için eğitim bütçemizi 274 milyar 385 milyon lira olarak belirledik. Bu sayı merkezi idare bütçesinin yüzde 15,7’sine denk geliyor. Eğitimde son 19 yılda elde ettiğimiz başarılara inşallah yenilerini eklemeyi hedefliyoruz. 2023’e giderken eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak adımları atmayı sürdüreceğiz.

Çocuklarımızın bir kısmının ayağına adeta pranga vuran katsayı uygulamasını kaldırarak mesleksel eğitimi cazip hale getirdik. Son 19 yılda bütçede en büyük hissesi hep eğitime tahsis ettik. Önümüzdeki yıl için eğitim bütçemizi 274 milyar 385 milyon lira olarak belirledik. Bu sayı merkezi idare bütçesinin yüzde 15,7’sine denk geliyor.

“Her türlü adımı atıyoruz”

İnsanı ihmal eden insan faktörünü dikkate almayan hiçbir siyaset maksadına ulaşamaz. Eğitim üzere direkt çocuklarımızı ve istikbalimizi ilgilendiren bir sıkıntıda işin merkezinde insan olması doğaldır. Öğretmenlerimizin düşüncelerini kendi sorunumuz gorerek kuralları zorlama kıymetine gereken her türlü adımı atıyoruz. Öğretmenlerimizin mali ve toplumsal haklarında değerli iyileştirmelere gittik. İşe yeni başlayan bir öğretmenimizin fiyatı 2002 yılında 470 lira iken Temmuz 2021 prestijiyle nereye çıktı biliyor musunuz? 5 bin 100 liraya yükseldi.

“Hazırlıklarımızı tamamladık”

Öğretmenlerimize birtakım muştular vermek istiyorum. Öğretmenlerimizin haklarını teminat altına alacak bir Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarmak için hazırlıklarımızı tamamladık. Meclis sürecinin akabinde yürürlüğe girecek bu kanunla öğretmenlerimize ek haklar sağlıyoruz. Yürüttükleri vazife bir meslek mesleği olarak tamamlanacak öğretmenlerimize, 3600 Ek Gösterge başta olmak üzere sağlayacağımız yeni hakların şimdiden güzel olmasını diliyorum.