Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toplumsal mecralarda kullanılan lisan Türkçemiz için felaket habercisidir

Vitra

New member
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toplumsal mecralarda kullanılan lisan Türkçemiz için felaket habercisidir Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de Medyada Hakikat Türkçe kullanması Ödül Töreni’nde konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından kıymetli satır başları şöyle:

Geçtiğimiz seneyi Yunus Emre ve Türk Lisanı yılı olarak ilan etmiştik. Bu kapsamda medyada Türkçe’nin gerçek kullanması teşvik etmek için sizlerle birlikte olmaktan memnunluk duyuyorum.

Bugün burada bizi bir ortaya getiren kelamlarından öbür silahı olmayan Yunus Emre’nin kahramanlığıdır. Terör yalnızca insanların canına kast etmek ile olmaz.

Milletin lisanını edebiyatını bozmak da bir çeşit terördür. Türkiye maalesef her iki teröre de maruz kalmıştır. Lisanını yaşatamayan bir milletin benliğini kaybederek yok olması kaçınılmazdır. Bunun için daima evvel lisan diliyoruz.

Türkçe’yi yaşatmadan geleceğe inançlı bakamayız. Medya lisanımızın korunmasının da ana mecrasıdır. Medyada yanlışsız Türkçe kullanması ile hassasiyeti epeyce yerinde görüyor ve emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.

Malazgirt Zaferi’nin akabinde Anadolu’yu bayındır hale getirmek için milletçe fazlaca çetin gayretler verdik. Büyük bir medeniyetin inşasına giriştik. Anadolu’yu tıpkı bir gergef üzere ilmek ilmek dokuduk.

Türkiye 1930’lu senelera geldiğinde kelamda lisanda sadeleştirme faaliyetleriyle, asırlardır benliğimize hal veren kaç söz benliğimizden dışlandı, hor görüldü. Yerine konulan binlerce tatsız tuzsuz sözlerle kadim medeniyetimizi sarsıntıya uğratıldı.

Cemil Meriç, Peyami Safa üzere biroldukça münevverimizin uydurukça biçiminde tabir ettiği bu sözler ulusal benliğimize uymadığı üzere lisanımıza hançer vurmuştur.

Toplumsal mecralarda kullanılan lisan Türkçemiz için felaket habercisidir.

Lisanı, edebiyatı bozmak da bir çeşit terördür.