Çok konuşulacak kelamlar: ‘Şanzımanı topla Pereira’

Sarr

Active member
ÂLÂ BAŞLANGIÇ YAPTILAR LAKİN…

Fenerbahçe döneme Vitor Pereira idaresinde ‘şampiyonluk’ parolasıyla başladı. 3’lü sisteme uygun oyuncular transfer eden sarı-lacivertliler, galibiyet serisiyle Harika Lig’e güzel bir giriş yaptı.

ÜST ÜSTE MAĞLUBİYETLER TARAFTARI KIZDIRDI

Fakat sarı-lacivertliler Trabzonspor ve Alanyaspor yenilgileri daha sonrası yara alırken, taraftarlar Kadıköy’de idaresi istifaya davet etti. Milliyet Gazetesi muharriri Ercan İnanç, bu haftaki köşesinde Fenerbahçe’nin durumunu masaya yatırdı, çarpıcı sözler kullandı. İşte o yazı…

TAMİRCİ ÖRNEĞİ

“Üniversiteyi kazanmışım, ehliyetimi almışım. Peder beyefendi de zalim değil sonuçta; Kadıköy’den Boğaziçi’ne nasıl gidip geleceğim?.. Verdi bir eski araba, elimde parçalansın diye! Haklı… Otomobil hakkında birikimim direksiyon vites ve gaz pedalı ile hudutlu bu biçimdelar. Kısa mühlet daha sonra inatçı katır üzere bağırıp yürümeyen araçla Koşuyolu’nda bir tamirciye daldım. Usta, bir profesör vakarıyla inceledi, uzaklıklı boğuk bir sesle “şanzıman kulağı kopmuş” dedi. O bölümde tamirci, şimdiki astrofizikçi! “Kulak” deyince yan aynaların orada bir şey sandım ben. Bilgisiz yüreğiyle “yap” dedim. Çırağa seslendi; “oğlum, arabayı kanala al, grupları getir, şanzımanı indiriyoruz.”

‘BİR AYLIK HARÇLIK GİTTİ FAKAT OTOMOBİL DÜZELDİ’

Aşikâr ki insan sarrafı adam… Anında anlamış olmalı benim hiç bir şeyden anlamadığımı. Gün uzunluğu git-gelde şanzımanın karnıyarık üzere açılmış halini, ortasındaki dişlileri bile gördüm bir orta. Ne titiz usta! her neyse tamir bitti. Bir aylık harçlık gitti lakin otomobil düzeldi. niye daha sonra öğrendim şanzıman kulağının iki ucu vidalı ortası lastik takozdan ibaret, üstelik sandviçten ucuz olduğunu ve otomobilin altına yatıp levye ile kanırtarak beş dakikada takılacağını. Usta, benim paramla benim otomobilde “meslek içi eğitim” yapmıştı resmen. Benden daha sonra “şanzıman uzmanı” yazdırmıştır tahminen tabelasının altına.

‘ÜÇLÜ SAVUNMA UZMANI’

Tıpkı bu saatten daha sonra Vitor Pereira’nın “üçlü savunma uzmanı” sayılacağı üzere. Zira en âlâ Pereira biliyor artık üçlü savunma oynarken kanat beklerinin hem üç ciğerli birebir vakitte durum alma dehaları olması gerektiğini. Stoperleri, daima birlikte önlerinde gezinen rakip santrforu beklemek yerine sırayla çıkıp grubu hamlede eksik bırakmayacak lakin gerekirse yerlerine rakipten daha süratli varacak inisiyatife ve kapasiteye sahip futbolculardan oluşturmak gerektiğini, ondan düzgün bilen olamaz artık.

‘BİLİMSEL MAKALE YAZABİLİR’

Orta sahanın ortası teklerse, stoperlerin ağzıyla kuş tutsa adam kaçıracağını kavradı. Gerçek bir santrforun yerine ne kadar forvet var ise denemenin, rotasyon denilen sürecin ötesine geçmenin bir işe yaramayacağı konusunda bilimsel makale yazabilir istese.

‘ELİNİ ÖPENE DERS VEREBİLİR’

Konferanslarında “Hiç uğraşmayın. On numaradan yahut orta alandan çakma forvet kanadı, az kızarmış tavuk kanadı kadar tatsızdır” üzere satirik espriler yapabilir ve ayakta alkışlanabilir! Nicelik ile niteliğin ayırdına ondan düzgün varmış hoca bulmak zordur bundan daha sonra. Bir mevkideki üç-dört adam yerine bir tık fazlası tek adamın yeteceğini, bir de yedeği var ise kaymaklı ekmek kadayıfı yerine geçeceğini denemiş, görmüş, öğrenmiş durumda kendisi. Elini öpene ders verebilir!

‘SANTRFOR ŞART’

Bu evrim nasıl gerçekleşti? Benim birinci otomobilimin birinci ustası gibi… Fenerbahçe’nin parasıyla, Fenerbahçe grubu üzerinde “meslek içi eğitim” yaparak. Olan olmuş. Artık “bireysel olarak” işi çözmüş bir hocadır Portekizli. Doğru… Kesinlikle astarı yüzünden değerliye gelecek. Lakin Ocak’ta yanlışsız bir strateji ile kalabalık mevkiler seyreltilip satılarak, boşluklar bir gömlek üstün futbolcularla doldurulabilir pekala. İster Muriç ister Hulk ancak santrfor kural.

‘TAMİRCİYİ GÖZÜNDEN ANLARIM BUGÜN’

bu biçimdea kadar yarıştan da kopmazsa; enseyi karartma… Otomobil yürüdü ya! Değerli falan… Ortada “kazan-kazan” durumu var bir yandan”! Pereira Fenerbahçe’de ustalığını geliştirdiği kadar Fenerbahçe idaresinin de acemiliği azalmış olmalı. örneğin ben tamirciyi gözünden anlarım bugün!

EN YÜKSEK ORANLARIN ADRESİ MİSLİ.COM