Çin, 6 ve 7 yaşındaki öğrencilere yazılı imtihan yapılmasını yasakladı

Vitra

New member
Çin, 6 ve 7 yaşındaki öğrencilere yazılı imtihan yapılmasını yasakladı Çin’de, rekabetçi eğitim sisteminde veliler ve öğrenciler üstündeki baskıyı azaltmak emeliyle 6 ve 7 yaşındaki öğrenciler için yazılı imtihanlar yasaklandı.

Çin Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin karşılaştığı baskıyı tesirli bir biçimde hafifçeletmek maksadıyla zarurî eğitim kapsamında okulların imtihan sayısını büyük oranda azaltmasına ait genelge yayımladı.

BBC’nin haberine nazaran, Çin’in eğitim alanındaki ıslahatların bir kesimi olarak Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, bu baskının öğrencilerin “fiziksel ve zihinsel sağlığına” ziyan verdiği kaydedildi.

Açıklamada, “Sınavlar eğitimin gerekli bir kesimidir lakin kimi okullarda epeyce sık yinelanan imtihanlar üzere öğrencilere çok yük getiren sıkıntılar var. Bu durumun düzeltilmesi gerekir” değerlendirmesi yer aldı.

Yeni kurallarla ayrıyeten Çin’de bir okulun periyot başına belirleyebileceği test ve imtihan sayısı da sınırlandı.

Açıklamada, “İlkokul birinci ve ikinci sınıfların yazılı imtihana girmelerine gerek kalmayacak. Başka sınıflar için okul her devir bir final imtihanı düzenleyebilir. Ortaokul için orta imtihanlara müsaade verilir” tabiri kullanıldı.

Çin’in toplumsal medya platformu Weibo’da birtakım kullanıcılar sonucun, çocuklar üstündeki baskıyı hafifçeletmek için gerçek istikamette atılmış bir adım olduğunu söz ederken, kimileri okulların yetenekleri imtihansız nasıl test edip ölçeceğini sorguladı.