Çetin Ünsalan yazdı: Meseleler sıfırlanmış!

Smug

Active member
Enflasyon yüzde 61’i geçince Hazine ve Maliye Bakanı Nebati dolar ve faiz başta olmak üzere tüm sıkıntıları sıfırladıklarını, enflasyonun da yıl sonu makul bir düzeye geleceğini söylemiş oldu.

Artık o makulden kasıt nedir? Faiz ve döviz sorunu nasıl çözüldü; ülkenin niçin haberi yok bilmiyoruz. Aslında bence Bakan da bilmiyor. Yalnızca ‘40 defa bir şeyi söylersem olur’ inanışıyla hareket ediyor olabilir. Zira iktisadi hiç bir karşılığı olmayan mevzuları konuşmak alışkanlık haline geldi.

‘Faiz düşerse enflasyon da düşer’den başlayıp ‘gözlerime bak’ noktasına kadar ilerledik. Bir orta Acun’un sunduğu bir müsabaka vardı: Var mısın yok musun… Yarışmacılar kutuyu tutup o an yarışana söylerlerdi: Hissediyorum ortasında küçük var.

Bizim ekonomik tartışmalarımız ve politikalarımız da Bakan seviyesinde bu noktaya kadar geldi. Bakan Nebati’ye nazaran faiz, dolar, büyüme, işsizlik aklınıza ne gelirse sıfırlanmış.

Ya bu işte bir aykırılık var beşerlerle Bakan birebir ülkede hayatıyor ya da tıpkı lisanı konuşmuyoruz. Artık uzun uzun enflasyon tahliline girmeyeyim. Zira tıpkı lisanı konuşmadığımız bir gerçek.

Vatandaş gerçek dal başka telden çalıyor; Bakan Nebati farklı telden… Mevzuyu sıkıntılar ve tahlil formülü seviyesinde anlatmak için en güzeli bir fıkra ile noktalayayım; anlayana sivrisinek saz; anlamayana davul zurna az olsun:

“Adam doktora gidiyor;
-“Doktor Beyefendi karnım atıyor” diyor.
– “Nasıl yani?” diye soruyor hekim.

-“Hani” diyor adam, “kalbim nasıl atıyorsa karnım da işte o denli atıyor.”
Tabip güzelce şaşırıyor;
– “Allah Allah… Atmaması lâzım.”

Adam hekimin bu sözüne inanıyor;
-”Sağ olun” diyor ve gidiyor.

İki hafta daha sonra yeniden geliyor;

-“Teşekkür ederim Tabip Bey” diyor.
-Tavsiyeniz üzerine at maması aldım yedim. Uygun geldi bütün şikâyetlerim bitti.
Hekim yeterlice şaşırıyor ve diyor ki:
-Allah Allah, bitmemesi lazım.”

Durum bu; nokta…

[email protected]

Nebati: Enflasyon yıl sonunda makul bir düzeye gelecek

Güldem Atabay: Mart enflasyonu ve daha sonrası- Bu çukura nasıl düştük, nasıl çıkarız?

Martta şok edici dış ticaret açığı: İhracat yüzde 19,8 artarken ithalat artışı yüzde 156!