Bu kümeye yalnızca bayanlar girebiliyor! 8 yıldır tek başına Türkiye yollarında

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr – Yıldız Can’ın karavan tutkusu çocukluk vakit içinderına kadar uzanıyor. Kalabalık ve seyahati seven bir ailede büyüyen Can, o günleri hasretle andığını belirterek, “Babam bizi her fırsatta gezmeye gdolayırdü. bu biçimdelar yola gidilecek aracın kapasitesine göre doluşur giderdik. kimi vakit seçilen araç küçük olur, kimilerimiz geride kalırdık. İşte bu biçimdelarda ben epey üzülür, ‘Büyüyünce kocaman bir otomobil alacağım. Herkesi içine alıp gezdireceğim’ diye düşünür hayaller kurardım. yıllar daha sonra bu hayalime uyan seyahat aracının karavan diye isimlendirildiğini öğrendim. Bu ömrü deneyimleyince de asla vazgeçemedim” diye konuştu.

KÜMEYE YALNIZCA BAYANLAR GİREBİLİYOR

8 yıldır yollarda olan Can, “Kadın Karavancılar” isminde bir oluşumun da kurucularından. Seyahatleri sırasında nerede olduğunu merak eden arkadaşları için kurulan küme vakit içinde öylesine büyüdü ki, şimdilerde 54 binden çok üyeye sahip. Bayan Karavancılar kümesi; karavan, çadır ve her cinsten seyahatle ilgili bilgi, görgü ve tecrübelerin içtenlikle paylaşıldığı bir ortam. Yıldız Can, kurucusu olduğu topluluk için, “Burada ömür uzunluğu sürecek dostluklar yaşanıyor” dedi.

KARAVAN KAMPINDA TANIŞIP EVLENEN BİLE VAR

Can, “Seyahatleri sırasında birbiriyle tanışan üyelerimiz dostluklarını özel yaşantılarında da sürdürüyorlar. Karavanda yaşarken hamileliği devam eden, doğum yapan, bebeğini karavanda büyüten, karavan kampı sırasında tanışıp evlenen, üyelerin verdiği hamasetle ehliyet alıp karavan sahibi olan, her yaştan yüzlerce üyemiz var” bilgisini paylaştı.

‘KONAKLAMA YAPARKEN GÜVENLİK GÜÇLERİNE HABER VERİN’

13 metreküp bir panelvanı karavanı dönüştüren Yıldız Can, üretim basamağını takip ederek birtakım düzenlemeleri de kendi yaptı. bu türlü de karavanını 84 bin TL’ye mal etti. Kendisine en sık sorulan sorularsan biri tahminen de güvenlik. Karavanda güvenliğini nasıl sağladığını sorusuna karşılık Yıldız Can, seyahat eden her insan üzere alınması gereken temel tedbirlere ek tedbir muhtaçlığı da duyduğunu lisana getirdi.

Kamp alanlarına girmeden yol almayı sevdiğini söyleyen Can, aldığı tedbirlere dikkat çekerek, “Öncelikle amacınıza hava kararmadan varmalısınız. Gittiğiniz yer bir yerleşim merkeziyse en işlek yerlerde bulunan park alanlarında, hastane önlerinde, polise yakın bölgelerde, büyük AVM otoparklarında, ana yol üzerindeki ceplerde, okul bahçelerinde, özetlemek gerekirse kameraların olduğu işlek yerlerde konaklayın” ikazında bulundu.

Yıldız Can yolda olanlara, büyük petrol istasyonlarında ya da yollardaki restoran otoparklarında konaklayabilecekleri teklifinde bulundu. Hatta kaldığınız yerdeki işletme sahibine bayan karavancı olduğunuzu söylerseniz, bunun hem sizin kim olduğunuza dair bilgi vereceğini tıpkı vakitte konaklayacağınız yer hakkında sizin de bilgi sahibi olabileceğinize vurgu yaptı.

Pekala ıssız bir noktada konaklamak zorunda kalırsak ne yapmalıyız? Can, “bu biçimde da lambalarınızı erkenden söndürerek aracınızın uzaktan görünmesini engelleyin. O bölgeye bakan güvenlik güçlerine haber verin. Telefonunuzun şarjını daima dolu tutun. Pozisyonu kapatmayın. Yakınlarınıza sık sık nerede olduğunuzu haber verin. Gece aracınızın alarmını açın. Dış kamera var ise açık olduğundan emin olun” formunda yanıt verdi.

‘KARAVAN MESKENİN ÖNÜNDE YATACAKSA EPEYCE DEĞERLİ BİR HOBİ’

Şimdiye kadar gittiği her yerden farklı formlarda etkilendiğini lisana getiren Yıldız Can, “Kiminin insanından, kültüründen kiminin coğrafik yapısından, ören yerlerinden” dedi.

Yıldız Can rotasını belirlerken mevsim şartlarını göz önünde bulundurarak seyahatler gerçekleştiriyor, görmediği ya da görmeye doyamadığı yerler var ise önceliği oralara veriyor. Can, “Seyahatlerimin mühleti, hedeflediğim yerin arasına ve imkânlarıma bakılırsa değişiyor” diyerek, “Örneğin Karadeniz bölgesinin tamamını, Gürcistan Batumi bölgesini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun bir kısmını, Akdeniz’in, İç Anadolu’nun birtakım kentlerini gezdiğim seyahatim 5 ay kadar sürmüştü. Başkaları daha kısa. zatenız kısa yahut uzun fark etmez; ben yolda olmayı, gittiğim yerleri yaşamayı seviyorum” kelamlarıyla hislerini lisana getirdi.

Karavan maliyetlerinin en büyük sarfiyatının yakıt olduğunu söyleyen Can, yeni karavan sahibi olacaklara unutmamaları gereken tavsiyelerde de bulundu. Can, “Karavanlar her yıl muayeneye girmek zorunda. Muayene ve sigorta fiyatları başka araçlara bakılırsa fazla. Bir de amortisman masraflarını eklediğimizde masraflar artıyor. Karavanınız konutun önünde yatacaksa yahut hafta sonu kullanacaksanız pek kıymetli bir hobi. Fakat üç aydan daha uzun bir süre yolda olacaksanız tatil masraflarınızla kıyaslandığında ucuza gelen bir seyahat şekli” diye konuştu.

‘ESKİDEN EMEKLİLERLE KARŞILAŞIYORDUM, ARTIK KARŞIMA GENÇLER ÇIKIYOR’

Seyahatleri sırasında bir hayli karavancıyla karşılaşan Can, son vakit içinderda karavan kullanıcısı profillerinde değişim olduğundan kelam etti.

Yıldız Can, “Seyahatlerim sırasında bir epey karavancıyla karşılaşıyorum. Son senelera kadar çoklukla emekli çiftler yahut çocuklu ailelerle karşılaşıyordum. Lakin pandemi başından bu yana karşıma genç çiftler, küçük çocuklu aileler, yalnız seyahat eden bayanlar ve erkekler daha hayli çıkıyor” diyerek kelamlarını noktaladı.