Bilime karşı ülkenin parlak beyinleri

Vitra

New member
Bilime karşı ülkenin parlak beyinleri Geçtiğimiz Pazartesi günü Almanya’nın Mainz kentine uçarken Türkiye’de gündem Türk lirasının özgür düşüşe bırakılmış olmasıydı.

Türk lirası, dolar ve öteki yabancı paralar karşısında süratle kıymet kaybediyordu. Liranın paha kaybetmesi, dövizin kıymetli hale gelmesi için faizi enflasyonun fazlaca altına çeken iktidar bundan mutluydu. O kadar ki liranın tepetaklak olmasını ekonomik kurtuluş savaşının başlangıcı sayıyordu. Kurtuluş Savaşı benzetmesi yaptığına nazaran İktidara bakılırsa bu düşüş Atatürk’ün Samsun’a çıkması üzereydi.

Mainz kentine ulaştığımızda ünlü Gutenberg müzesinin yanındaki sokakta içtiğimiz iki kahve için ödenen para 162,5 lira yapıyordu. Çarşamba akşamı Türkiye’ye dönerken iki kahvenin fiyatı 182 liraya çıkmıştı. Gutenberg müzesinden anı olsun diye alacağınız minyatür bir biblo için ise en az 500 lira ödemeniz gerekiyordu.

Dönüş yolunda meslektaşlarımızla yaptığımız sohbetin konusu Türkiye’de orta halli ailelerin bile artık Avrupa’ya gitmek için yüklü paralar ödemek zorunda kalacaklarıydı.

Liranın bu kadar bedelsiz hale getirilmesi ve bunun ekonomik kurtuluş savaşı olarak sunulması herkesi üzmüştü.

Türkiye’ye vardığımız gece ise “faiz niçindir enflasyon sonuçtur” tezini savunacak Hazine ve Maliye Bakanı bulunmuştu. Lütfi Elvan’ın günlerdir beklediği bakılırsavden “affedilme” süreci tamamlanmış, yerine yardımcısı Nureddin Nebati atanmıştı. Liranın gidebildiği kadar tabana gitmesi garanti edilmişti. Nebati daha bakan olmadan attığı iletilerle bu tezi sonuna kadar savunmaya aday olduğunu göstermişti. “Bedelsiz lira, kıymetli dolar” Türk iktisadının tek kurtuluş yoluydu!

Lütfi Elvan ise buna inanmıyordu. Naci Ağbal üzere faizin enflasyonun üzerinde olmasını susarak savunuyordu. Onun da sonu Naci Ağbal üzere bakanlıktan affedilmek oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan üzere iktisat bilimi aksini söylemesine rağmen “faizi indirirsen, döviz çıkar o da enflasyonu düşürür” üzere bir teze yürekten inanan Nebati, nazaranvi alır almaz, Türk iktisadını Allah’a havale etti. bu biçimdece iktisadın, birinci işaretini Erdoğan’ın, “nas ortada sana bana ne oluyor” diyerek verdiği bilimden çok dini bedellerle yönetileceği bildirisini da duyurmuş oldu.

İktidarın yalnızca ekonomiyi değil bilim yuvaları olması gereken üniversiteleri de dini pahalara göre yönettiği, rektörleri, dekanları buna bakılırsa atadığı biliniyor. Üniversiteden hayli medreseleri sevdiği ve fiilen tarikatların medreseleri yaygınlaştırmasını takdirle izlediği de.

Türkiye’de bilim yapmaya çalışanlar engellenirken, Avrupa bilim beşerlerine büyük kaynaklar tahsis ediyor.

Bunun neticelerindan biri, milyonlarca insanın vefatına yol açan koronavirüse karşı aşı geliştirilmesi oldu. Kurdukları Biontech laboratuvarında yıllardır bu fonları kullanarak bilimsel araştırma yapan Dr. Hasret Türeci ve Dr. Uğur Şahin, Biontech aşısını bulmuşlar ve dünyaya nefes aldırmışlardı.

Biz de Türeci-Şahin çiftinin bu başarısı için Mainz’a gelmiştik.

Aydın Doğan Vakfı’nın Türeci ve Şahin’e verdiği mükafatın merasimine davetliydik.

İki Türk bilim beşerinin insanlık için hayati ehemmiyetteki bu muvaffakiyete imza atmaları bizler için fazlaca büyük gururdu.

Aydın doğan Vakfı ismine Sema Doğan, sahnede Hasret Türeci ve Uğur Şahin’e mükafatlarını verirken, “keşke bu merasimi Ankara’da Dr. Refik saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nde yapıyor olsaydık” diye düşündüm. Atatürk’ün kurduğu ve aşı konusunda dünya çapında başarılara imza atmış, Çin’e aşı hibe etmiş bu enstitü keşke iktidar tarafınca kapatılmamış olsaydı. Türeci ve Şahin, bu enstitünün bilim insanları olsaydı, aşıyı burada bulsalardı. Onları alkışlarken içimden bunları geçiriyordum.

halbuki çabucak hemen merasim başlamadan meslektaşlarımızın sorularını yanıtlayan Türeci-Şahin çifti, “bu başarıyı Türkiye’de yakalayabilir miydiniz” sorusuna, “sanmıyoruz, Türkiye’de araştırmaya kaynak çabucak hemen 5-6 yıldır verilmeye başlandı” cevabını vermişlerdi. Ben bunu da nezaketen söylemiş olduklerini düşündüm.

Merasimin açış konuşmasını yapan Aydın Doğan Vakfı Lider Vekili Vuslat Doğan Sabancı, “yeni bilgi her alanda, her varlık için yeni ilerleme hudutları yaratır” diyerek insanlık için en kıymetli hazinesinin bilgi olduğunu vurguladı. Vuslat Hanım’ın bir değerli bir vurgusu da bayan bilim insanı olarak Hasret Türeci’nin bilim yapmak isteyen kız öğrencilerimizi teşvik edeceğiydi.

Vuslat Hanım’ın değindiği iki mevzu da Türkiye’nin gündemi açısından ilgi cazipti. Birincisi vakıflarla ilgiliydi.

Şu kelamları alkışlandı:

“Vakıflar, bildiğiniz üzere, çoklukla hayırseverlik kurumları olarak görülür.”

Türkiye’de önplana çıkmış vakıflar son vakit içinderda kamuoyuna yansıyan faaliyetleri düşülünce Vuslat Hanım’ın bu kelamları daha da mana kazandı.

İkinci ise kutuplaşmayla ilgiliydi.

Şöyle dedi:

“Şahsen ben kutuplaşmadan ruh sıhhatinden iklim değişikliğine kadar, günümüzün varoluşsal zorluklarını nasıl çözebileceğimiz sorusu üzerinde vakit zaman baş yoruyorum.”

Vuslat Doğan Sabancı’nın vardığı tahlil dinlemekti. her insanın karşısındakini samimiyetle dinlemesi.

Bu teklifin bedeli Türk siyasetindeki karşısındakini dinlememe, mümkün olduğunca kutuplaştırma, ötekileştirme siyaseti akla gelince daha artıyor.

Ödül merasimine Sema Doğan ve Vuslat Doğan Sabancı ile bir arada Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Begümhan Doğan Faralyalı da mesken sahipliği yaptılar.

Aydın doğan Vakfı’nın “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasıyla kız çocuklarının okutulması konusunda yaptığı katkı belleklerde yer etmiştir.

Türeci ve Şahin’in mükafatlarını alırken “Vakfın faaliyetleri ve kıymetlerini paylaşıyoruz, bu mükafatı bu kıymetler niçiniyle alıyoruz” demeleri ayakta alkışlandı.

Türeci-Şahin çiftinin mütevazı kişilikleri, insani yaklaşımları merasime katılan herkesi hayli mutlu etti.